Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені відтворили зовнішність дівчини, яка жила 2600 років тому

За межею віків 13432 перегляди

Опубліковано - 27.01.2011 05:37 | Всі новини | Версія для друку

Вчені відтворили зовнішність дівчини, яка жила 2600 років тому
Вчені відтворили зовнішність дівчини, яка жила 2600 років тому
Німецькі криміналісти і антропологи зуміли реконструювати обличчя і життя 16-17-річної дівчинки, яка жила приблизно 2600 років тому на території Німеччини.

Залишки її скелета знайшли у болотистій місцевості 2000 року. Обставини її смерті досі загадкові, пише Gazeta.ua.

У 2000 році в Нижній Саксонії в болотистій місцевості знайшли кісткові рештки людини. Цією справою спочатку почала займатися місцева кримінальна поліція. Там припустили, що йдеться про зниклу ще 1969 року на дискотеці Ельке Керл. Судячи з перших даних, скелет підходив під опис зниклої дівчини. Він належав молодій дівчині у віці від 16 до 20 років. Однак аналіз ДНК засвідчив, що кісткові рештки не мають жодного стосунку до зниклої безвісти в 1969 році дівчини. Тоді цією історією зацікавилися антропологи та археологи.

Радіовуглецевий аналіз, проведений на місці знахідки, засвідчив, що вік кістяка становить від 2515 до 2764 років. Трохи пізніше археологи виявили ще частини тіла древньої дівчини, зокрема, муміфіковану кисть руки. На думку вчених, дівчина жила близько 2650 років тому на півночі сучасної Німеччини. Це був час, коли Рим, наприклад, існував лише як село, а до розквіту стародавньої Греції залишалося близько 150-200 років.
За допомогою ретельного аналізу кісток дівчини, антропологи зуміли реконструювати її життя. З'ясувалося, що в той час існування людей у Німеччині було вкрай важким. Дівчина прожила коротке життя, повне злиднів і горя. Вчені виявили в основі її черепа сліди доброякісної пухлини, викривлення хребта і сліди хронічного запалення кісток стегна. Крім того, аналіз кісток також засвідчив, що в дитячому віці дівчина, яка отримала ім'я Моора, регулярно голодувала - найімовірніше, в зимові місяці.

У четвер, 20 січня, дослідники в Ганновері представили реконструкцію обличчя дівчини, а також розповіли про нові подробиці її життя, які їм вдалося розкрити. Так, вдалося встановити, що за життя вона була лівшею, а в підлітковому віці зазнавала насильства, зокрема, сильних ударів по голові. Втім, деякі дослідники вважають, що сліди деформації кісток черепа виникли через те, що дівчинці доводилося носити вантажі на голові. У той час болотиста місцевість в Нижній Саксонії була досить щільно заселена людьми, які проклали через болота дощаті настили шириною в 170-180 сантиметрів. Саме ними ходила Моора. Правда, її тіло було виявлено в стороні від таких доріг.

Про причини смерті дівчини антропологи поки лише здогадуються. На місці знахідки її скелета не виявили жодних залишків одягу або прикрас. Частина дослідників припускає, що вона була голою у момент смерті. Як сподіваються вчені, подальші розкопки в цьому місці можуть допомогти встановити причини загибелі підлітка.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.