Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вперше отримано киснево-водневий сплав з води

У світі науки 10361 перегляд

Опубліковано - 30.10.2006 16:21 | Всі новини | Версія для друку

Венді Мао вдалося отримати “несумісний” сплав (фото з сайту aps.anl.gov).
Венді Мао вдалося отримати “несумісний” сплав (фото з сайту aps.anl.gov).
Фізики створили неможливу, здавалося б, структуру - з води був отриманий прозорий твердий сплав молекулярного водню та молекулярного кисню. Його точна кристалічна структура поки що не відома, але вчені говорять, що настільки незвичайний сплав буде “енергійним” матеріалом.

Звіт про це досягнення опублікували в Scіence Венді Мао (Wendy L. Mao) з Нейтронного центру Національної лабораторії в Лос-Аламосі (Los Alamos Neutron Scіence Center, США), Рассел Хемлі (Russell Hemley) та Хо Кван Мао (Ho-kwang Mao) з геофізичної лабораторії інституту Карнегі у Вашингтоні (Geophysіcal Laboratory, США), а також ряд їхніх співавторів з інших наукових організацій США та Тайваню.

Вчені помістили зразок води між діамантовими наковальнями та створили в ньому тиск в 170 тисяч атмосфер. Вода перетворилася на лід VІІ.

Після цього автори досліду направили на установку високоенергетичні рентгенівські промені. Радіація зруйнувала хімічні зв'язки між киснем і воднем у воді, а потім кисень і водень сформували молекули O2 та H2.

Вийшов кристалічний сплав з "несумісних" (визначення Венді Мао) у такому виді молекулярних водню та кисню. Властивості цього сплаву тільки розпочали вивчати. Зокрема, зберігаючи тиск в установці на рівні 10 тисяч атмосфер, сплав піддавали різним температурним змінам, рентгенівському та лазерному опроміненню - матеріал залишався стабільним.

Цікаво, що раніше фізики в різних лабораторіях сотні разів намагалися створити твердий сплав молекулярного водню та кисню, але всі досліди провалювалися. Ключем до успіху виявився точний вибір рівня енергії рентгена для дисоціації льоду VII. Правильний діапазон був дуже вузьким: трохи більше — і промені безперешкодно проходили крізь зразок, трохи нижче — і рентген поглинався алмазом. Крім того, опромінювання зразка продовжувалося кілька годин. Раніше такі тривалі спроби не робилися, повідомляє MEMBRANA.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.