Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Дніпропетровську унікальний Будинок органної музики віддали рускому міру

Скандал Регіон: Дніпропетровська область 7641 перегляд

Опубліковано - 24.03.2011 13:21 | Всі новини | Версія для друку

У Дніпропетровську унікальний Будинок органної музики віддали рускому міру
У Дніпропетровську унікальний Будинок органної музики віддали рускому міру
У Дніпропетровську розпочинають збирати підписи на захист пам’ятки архітектури – Будинку органної та камерної музики. Власником будівлі з унікальним органом стала УПЦ Московського патріархату.

Суд передав споруду церкві, посилаючись на вимоги українського законодавства щодо повернення культових споруд громадам. Але музиканти з цим категорично не погоджуються: представники закладу культури навіть не були присутні в суді.

Унікальний 12-метровий орган спеціально для будівлі в Дніпропетровську 30 років тому створила відома німецька фірма «Зауер». Понад дві тисячі труб забезпечують неповторне звучання. Переносити його у будь-яке інше приміщення – це варварство, кажуть музиканти. Влада мала намір затиснути інструмент в непристосоване приміщення обласної філармонії, але ж інший простір, температура і вологість загублять його голос, зазначає директор Будинку органної та камерної музики Ніна Голикова.

«Орган будувався спеціально під це приміщення. Дуже складна 12-тонна конструкція була вписана в абсиду. Тільки тут він може гідно звучати», – впевнена директор органної зали.

Музикантам – верх, церкві – низ?

Дніпропетровська єпархія УПЦ (МП) будівлею поступатись не збирається. Але, кажуть священики, музикантам пропонують компроміс: у верхній частині споруди хай проводять концерти, у нижній – будуть богослужіння. Скільки так може тривати, ніхто не знає, але священики обіцяють не виганяти органістів геть, доки в тих не буде власного приміщення.

«Це офіційна заява: УПЦ не збирається виносити орган із храму Святителя Миколи. Орган буде знаходитись у церкві, доки не буде гідної альтернативи. Хіба може церквастати ворогом того, що створене для єднання людини з Богом через звуки?» – запевнив протоієрей Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) Ігор Собко.

У Будинку органної музики на компроміс поки не погоджуються. Кажуть, у нижній частині будівлі, між роздягальнею та санвузлами, нема вільного місця. Якби було, то там би вже давно облаштували репетиційну залу для музикантів.

У влади є десять років на будівництво нового храму мистецтва

Між тим, влада вмовляє працівників закладу піти з церквою на «мирову». Заступник голови обласної ради Андрій Шибко вказує на приклад Харкова, де органісти уживають в одній будівлі зі священиками, доки влада споруджує для них великий органний зал. А втім, де будуватимуть у Дніпропетровську і за які кошти, не уточнює.

«Треба, щоб обласне комунальне підприємство «Будинок органної музики» діяло нормально. Тому ми підписали в суді мирову угоду, за якою упродовж 10 років священики не мають права порушувати нормальний режим роботи органної зали, не мають права перебудовувати чи добудовувати. Нам конфлікти в суспільстві не потрібні», – сказав заступник голови облради.

Обласна влада обіцяє не ухвалювати остаточного рішення про долю органу без консультацій з громадськістю і німецькими органобудівниками. Між тим музиканти очікують втручання у конфлікт ЮНЕСКО.

Будинок органної та камерної музики – одна з більш ніж 30 будівель, які передані Українській православній церкві Московського патріархату в Дніпропетровську за останні десять років.

Довідка: Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20 сторіччя Православній громаді споруда належала трохи більше десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-і там облаштували концертну залу.

4 березня керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ МП митрополит Іриней повідомив, що приміщення дніпропетровського Будинку органної та камерної музики, за рішенням Господарського суду області, перейшло в управління церкви.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.