Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Закон, як дишло... Одеський депутат-регіонал виявився іноземцем з двома паспортами

Скандал Регіон: Одеська область 7186 переглядів

Опубліковано - 28.09.2011 09:48 | Всі новини | Версія для друку

Олександр Пресман
Олександр Пресман
Депутат Одеської облради від Партії регіонів Олександр Пресман вважає, що наявність у нього двох паспортів - українського і американського - не суперечить нормам чинного законодавства України.

Про це сам Пресман заявив на прес-конференції.

За його словами, "сьогодні багато правоохоронних органів займаються Олександром Пресманом. Якщо я сьогодні депутат облради і, можливо, один з кандидатів в депутати ВР, то, напевно, на це запитання всі вже відповіли… Насправді, я у 2001 році одержав американський паспорт, і від цього не відмовляюся. Протягом десяти років він у мене (термін дії – ред.) закінчився", - уточнив Пресман.

"Я є громадянином України… Немає такого закону, який заперечує друге громадянство. Є для цього правоохоронні органи, є ВВІРи в Одеській області, де мені видано цивільний паспорт…", - підсумував депутат.

Коментуючи цю заяву Пресмана, народний депутат України Юрій Кармазін заявив: "Депутат Одеської облради від Партії регіонів Пресман не обдурив журналістів, він був і залишається, наскільки мені відомо з серйозних джерел, громадянином США. Причому термін дії його паспорта може закінчитися, але термін дії громадянства не закінчується".

"Щодо заяви Пресмана, то хочу нагадати, що закон України про вибори місцевих рад передбачає, що депутатом місцевої ради може бути тільки громадянин України. Про осіб з подвійним громадянством там не йдеться. Таким чином, він не повинен був одержати депутатський статус", - підкреслив Кармазін.

На думку народного депутата, "не можуть такі люди обіймати виборні посади в органах влади — це (подвійне громадянство – ред.) і є підставою для недовіри їм у здійсненні важливих функцій".

Разом з тим, акцентував Кармазін, "згідно з чинною Конституції, у громадянина України може бути тільки одне громадянство - українське. Іншого бути не повинно. Хоча не передбачена автоматична втрата українського громадянства у зв`язку з набуттям громадянства іншої країни, тому й існують такі випадки".

Наприклад, зазначив Кармазін, у Харківській області навіть суддя одержав російське громадянство, продовжуючи виконувати посадові обов`язки – лише пізніше відмовився від другого громадянства. Є подібні факти подвійного громадянства і в Криму, на Буковині.

Коментуючи ст. 19 Закону України про громадянство, яка говорить про втрату громадянства України у разі добровільного прийняття громадянства іншої держави, Кармазін підкреслив: "Поки цю статтю багато представників влади тлумачать по-різному, існує велика проблема. Можна її доповнити, наприклад, словом "автоматично". Хоча зрозуміло, що може бути тільки одне українське громадянство - і більше ніяких записів не потрібно".

Проте, підкреслив Кармазін, для виконання цього закону "не вистачає політичної волі".

"Головне - немає чіткої лінії у президента як гаранта Конституції. От деяким громадянам це на руку", - підсумував Кармазін.

Зазначимо, що у Відділі громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб УМВС України в Одеській області від будь-яких коментарів з приводу публічного визнання депутата облради свого подвійного громадянства відмовилися.

"У нас немає офіційних відомостей про це, - заявила начальник відділу Тетяна Цуркан. – Якщо одержимо через Відділ з громадських зв`язках УВС таку заяву, належним чином реагуватимемо".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.