Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Активна зона на Сонці спровокує потужні магнітні бурі

Довкілля 12610 переглядів

Опубліковано - 10.05.2012 14:48 | Всі новини | Версія для друку

Активна зона на Сонці спровокує потужні магнітні бурі
Активна зона на Сонці спровокує потужні магнітні бурі
Гігантська активна зона, що сформувалася на Сонці кілька тижнів тому, найближчими днями вийде на одну лінію із Землею, що в разі потужних рентгенівських спалахів в цій зоні може спровокувати потужні магнітні бурі на нашій планеті.

Про це повідомляє Інститут прикладної геофізики (ІПГ) Росгідромету.

"Ступінь розвитку активної зони та її поточний стан на сонячному диску - а вона розташована поблизу центрального меридіана і надалі, з обертанням Сонця, перебуватиме ще тиждень в "геоефективному" секторі обстрілу Землі - змушує нас очікувати значних сонячних спалахів, частина з яких спричинить збурення в магнітному полі Землі і, можливо, появу потоків протонів", - йдеться в повідомленні.

Магнітні бурі на Землі починаються, коли в магнітосферу планети "вдаряють" викинуті Сонцем згустки плазми - корональні викиди маси, які пов’язані з рентгенівськими спалахами на світилі. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв’язком і на електричних мережах.

Джерелами спалахів і корональних викидів як правило є активні зони - групи сонячних плям, відносно темних зон, де на поверхню виходять силові лінії потужного магнітного поля.

Активна зона 1476, що сформувалася близько трьох тижнів тому, поступово розросталася, і до теперішнього часу в її зоні присутні вже 35 окремих плям, і напередодні ввечері і в четвер вранці вона вже "видала" три спалахи класу М.

Спалахи на Сонці, залежно від потужності рентгенівського випромінювання, діляться на п’ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі у 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної літери потужність збільшується в десять разів.

За словами представника ІПГ, активна зона буде видавати нові спалахи, при цьому через три-чотири дні ця група плям опиниться на центральному меридіані. Це буде означати, що викиди плазми на Сонці будуть летіти прямо у бік Землі. Це загрожує не тільки магнітними бурями, а й так званими "протонними подіями" - різким зростанням потоку протонів на навколоземній орбіті, що може загрожувати електроніці космічних апаратів.

Як повідомлялося, в травні відбудеться 9 магнітних бур.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.