Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сім’я виникла завдяки жіночій вірності і чоловікам-здобувачам

Він і Вона 11616 переглядів

Опубліковано - 30.05.2012 02:25 | Всі новини | Версія для друку

Секрет міцної сім’ї - чоловік, який може принести додому все необхідне
Секрет міцної сім’ї - чоловік, який може принести додому все необхідне
Поява сім’ї відбулася через зміну жіночих пріоритетів: древніх пані перестали приваблювати могутні альфа-самці, місце яких зайняли чоловіки-здобувачі, вірність яким жінки зберігали все життя.

Антропологам давно не дає спокою питання про походження сім`ї. Предки людини в цьому сенсі були схожі на звичайних приматів: у групі процвітали вільні «відносини» всіх з усіма - зрозуміло, з поправкою на ієрархію самців. «Альфа-самець» мав більше шансів домогтися прихильності самок, а тому мужчини-предки повинні були витрачати багато часу і сил на конкуренцію одне з одним.

Зрозуміло, існує кілька теорій, що пояснюють перехід від конкурентної полігамії до моногамної сім’ї, але, як стверджує Сергій Гаврилець з Національного біолого-математичного інституту (США), жодна з них не змогла б реалізуватися. Натомість дослідник пропонує власну модель, докладний опис якої буде опубліковано в журналі PNAS. В якості факторів, що здатні зіграти вирішальне значення при формуванні сім’ї, виступають жіночий вибір і вірність йому.

За словами вченого, в певний момент нашої історії жінки перестали звертати увагу на доблесть самців і стали віддавати перевагу гарним здобувачам, тим, які могли забезпечити і себе, і обраницю. Слід підкреслити, що хороший здобувач - зовсім не обов’язково високоранговий індивідуум: він може поступатися в силі, нахабстві та інших рисах «альфа-самця». Але як тільки жінки перестали звертати на це увагу, у низькорангових мужчин з’явився шанс. Прихильність пані можна було завоювати не на ристалищі, а завалюючи її подарунками. І з’ясування стосунків самців один з одним втратило свою гостроту.

В результаті проміскуїтетне суспільство (термін «проміскуїтет» був введений в XIX столітті для позначення передбачуваної стадії невпорядкованих статевих відносин в первісному людському суспільстві), в якому самка підпорядковувалася праву сильного, змінилося більш мирним і структурованим суспільством сімей, в якому чоловіки ходили за їжею, а жінки «зберігали вірність домашньому вогнищу».

Поняття жіночої відданості, вірності своєму вибору у цій моделі ключове: саме завдяки їй структура сім’ї виявилася закріплена в еволюції. З цього сам собою напрошується висновок, що істинним хранителем сімейних цінностей виявляється чоловік, який не забуває по дорозі з роботи купити картоплі, а зовсім не той, який патріархально царює в сім’ї, лаючись на дітей і домочадців, зазначає Компьюлєнта.

Власне, такий розвиток людської цивілізації зафіксувався і на генетичному рівні: в юні роки багато панянок віддають перевагу «альфа-самцям», а з набуттям досвіду пріоритети і шкала цінностей зміщуються в бік чоловіка-здобувача - сім`янина.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Він і Вона»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.