Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Одне лише «чарівне слово» - і ваші стосунки врятовані!

Він і Вона 16620 переглядів

Опубліковано - 28.06.2012 02:27 | Всі новини | Версія для друку

Психологи кажуть, що слова «дякую» та «спасибі»— дійсно чарівні і здатні творити дива
Психологи кажуть, що слова «дякую» та «спасибі»— дійсно чарівні і здатні творити дива
Дивну силу, якою володіють звичайні слова, розкрили дослідники з Каліфорнійського університету.

Експериментальним шляхом було доведено, що навіть складні сімейні стосунки, що ведуть до розлучення, можна врятувати, якщо регулярно одне одному говорити «дякую» або «спасибі».

Звичайно, за простим і повсякденним словом «дякую» приховується щось більш важливе - вираз вдячності, шани і ввічливості, - тобто, почуття, які демонструють готовність двох половинок в взаєморозумінню, до взаємовиручки, до взаємопідтримки.

Вчені відзначають, що вже в перший рік подружнього життя молоді (або не дуже) люди сприймають одне одного як щось само собою зрозуміле і буденне, що не варте особливої уваги, і в цьому криється найбільша помилка, результатом якої часто стає розлучення. Але саме щоденна вдячність за різні дрібниці, з яких власне і складається життя, здатна врятувати найбезнадійніший шлюб.

Слова вдячності здатні змінити наше життя на краще, бо вони налаштовують на позитив та покращують взаємовідносини. Проте, ці слова не радять вимовляти, коли людина знаходиться у роздратованому стані.

Психологи вважають, що слова вдячності – це знаки уваги, які здатні зігріти своїм теплом. Головне, аби «дякую» йшло від чистого серця!

Не дивно, що це слово отримало власне свято! Найбільш ввічливим днем у році є 11 січня, адже саме в цей день у всьому світі за ініціативою ООН та ЮНЕСКО відзначається Міжнародний день «дякую» (International Thank You Day). Цього дня бажано подякувати усім близьким та рідним, тим, хто є поруч із вами та тим, хто вам небайдужий.

Власне слово «спасибі», - сходяться в думці більшість мовознавців, походить від слів Спаси Біг. А от українське «дякую» має більш складне походження. Філологи твердять, що це ніщо інше, як запозичення з польської мови - де вимовляється, як «дзенькую». А от поляки своє подячне слово перейняли від німців - «данке». Отже, наше «дякую», запевняють словесники, - німецького походження. Хоча існує альтернативна думка, яка стверджує, що німецька та англійська мови ведуть своє походження десь з Північного Причорномор`я, а отже - з України... Це слово, у різних варіантах, є спільним для багатьох східнослов’янських мов.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Він і Вона»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.