Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи на Буковині

За межею віків Регіон: Чернівецька область 18266 переглядів

Опубліковано - 1.07.2012 17:25 | Всі новини | Версія для друку

Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи на Буковині
Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи на Буковині
У селі Ожеве поблизу Новодністровська науковці знайшли місце стародавнього поселення, якому майже 6 тисяч років.

Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи в Чернівецькій області. От тільки часу на його обстеження в археологів обмаль. Восени місце унікальних знахідок затоплять забудовники Дністровської ГАЕС, повідомляє 5 канал.

Археологи у селі Ожеве нині працюють в авральному режимі. Хочуть встигнути дослідити якомога більшу територію поселення Трипільської культури, вік якого - 6 тисяч років. Хваляться: деякі їхні знахідки - унікальні.

Дмитро Черновол, керівник експедиції: «Праобраз такої гри як калах чи таких ігор як нарди. Тільки це зараз суто ігрові речі, а в той час це були гадальні речі. Окрім того тут надзвичайний матеріал знахідок і мідних речей, що для Трипілля досить велика рідкість. Є археологи, що за всю свою археологічну кар’єру, взагалі не виявляли міді».

Розкопки почали у 2009 році, після того, як місцеві знайшли на острові кістяні знаряддя праці та наконечники стріл і списів. Зараз археологи проводять роботи на двох тисячах квадратних метрів. Проте, припускають, насправді треба дослідити удвічі більшу ділянку. І на це знадобиться 5 років. Втім вже у жовтні острів піде під воду - він заважає будівництву Дністровської ГАЕС.
Американські археологи провели 3D фіксацію пам’яток.
Американські археологи провели 3D фіксацію пам’яток.
Іван Фурман, заступник директора філії дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС: «Це протималярійні заходи в зведеному кошторисі, тобто щоб не було таких болотистих понижених місць. Це державні інтереси, оскільки це об’єкт державної ваги будується, але в той же час, ми з археологами домовляємося полюбовно, без конфліктів і сварок».

Археологи ж кажуть: острів уже зараз поступово затоплюють. Тож щоби пришвидшити розкопки, покликали на допомогу студентів історичних факультетів. Ті - з радістю погодилися.

Учасник експедиції: «Особисто для мене побачити на свої очі, що нам завжди так цікаво описували і розказували, саме це для мене є цікавим».

Учасник експедиції: «Цікаво, як люди жили 6 тисяч років назад, не знаю, що з цим може порівнятися».

Тиждень тому на Ожевський острів завітали й американські археологи. Тут вони - вперше в історії вивчення трипільської культури - провели 3D фіксацію пам’яток. Щоби вивчати знахідки навіть після затоплення острова.

Відеосюжет див.тут.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.