Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські вибори затьмарені низьким рівнем конкурентності та порушеннями в мажоритарних округах

Вибори-2012 8189 переглядів

Опубліковано - 30.11.2012 13:53 | Всі новини | Версія для друку

Українські вибори затьмарені низьким рівнем конкурентності та порушеннями в мажоритарних округах
Українські вибори затьмарені низьким рівнем конкурентності та порушеннями в мажоритарних округах
За даними підсумкового звіту наглядової місії ПАРЄ, українські парламентські вибори пройшли з порушеннями, особливо під час підрахунку голосів у мажоритарних округах.

Про це йдеться в документі, оприлюдненому на засіданні в Андоррі.

"Спеціальний комітет дійшов висновку, що парламентські вибори в Україні були затьмарені недостатнім рівнем змагальності, що сприяло домінуванню великих економічних і фінансових груп, зокрема через використання адміністративного ресурсу, відсутність прозорості у фінансуванні виборчої кампанії і партій, дисбалансу у висвітленні в ЗМІ . У виборців був вибір серед різних партій і великої кількості кандидатів, що задовольнило попит на різні політичні погляди", - наголошується в звіті.

При цьому спостерігачі назвали сам день голосування в Україні спокійним. Однак значні погіршення, за словами доповідачів, спостерігалися під час підрахунку голосів у деяких мажоритарних округах, що викликало таку затримку при підрахунку результатів голосування.

"У зв’язку з цим комітет висловлює серйозне занепокоєння і вважає, що ці порушення піддають спотворенню весь виборчий процес. Комітет упевнений, що ці феномени не допомагають в плані побудови впевненості виборця у виборчому процесі", - заявили в ПАРЄ.

Серед інших проблем - зловживання адміністративними ресурсами, фіктивні газети, підкуп виборців, поява "технічних кандидатів". Також в ПАРЄ нагадали, що шкодують про те, що у виборах не брали участі Луценко і Тимошенко, які досі позбавлені волі.

"Щодо фінансування партій і виборчої кампанії, комітет нагадує, що під час президентської кампанії 2010 року було поставлено питання про роль грошей та олігархізації політики в Україні в цілому та у виборчому процесі зокрема. Це проявилося ще більшою мірою в ході цих виборів. На жаль, багато українських громадян бачать політичну боротьбу як битву між різними кланами і їх фінансових інтересів, ніж змагання між платформами та ідеями", - наголосили спостерігачі.

Варто відзначити, що в організації задоволені роботою ЦВК, хоча вони відзначили закриті засідання відомства. Також в ПАРЄ мають намір продовжити співпрацю з Верховною Радою і Венеціанською комісією для вирішення проблем, які виникли під час проведення виборів. Так, Україні порекомендували прийняти єдиний виборчий кодекс, реформувати виборчу систему, збільшити вплив виборців на своїх представників у владі завдяки пропорційній системі представництва партій.

Крім того, організація пропонує імплементувати в повному обсязі рекомендації ПАРЄ і GRECO, спрямовані на зміцнення прозорості фінансування політичних партій та виборчої кампанії, провести розслідування за всіма фактами звинувачення у використанні адміністративного ресурсу та інших порушень під час виборів і оприлюднити результат цього розслідування.

Примітно, що українській владі порадили чітко розрізняти представників державної адміністрації та політичних партій і гарантувати плюралізм у ЗМІ.

"ПАРЄ готова надати Україні допомогу в імплементації цих важливих реформ виборів", - підсумували виступаючі.

Як повідомлялося вчора, 29 листопада, Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи звернувся до Європейської комісії За демократію через право (Венеціанська комісія) з проханням оцінити закон про всеукраїнський референдум.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2012»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.