Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Голова ЦВК вважає, що мажоритарна складова стала головним негативом виборів

Вибори-2012 8300 переглядів

Опубліковано - 12.02.2013 17:05 | Всі новини | Версія для друку

Голова ЦВК вважає, що мажоритарна складова стала головним негативом виборів
Голова ЦВК вважає, що мажоритарна складова стала головним негативом виборів
Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал не бачить потреби звертатись до Конституційного Суду з приводу повторних парламентських виборів у п’яти округах.

Як повідомив Відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК, про це Шаповал повідомив під час зустрічі з главою Місії Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження за виборами народних депутатів України Одрі Гловер.

Головною метою зустрічі було обговорення висновків і рекомендацій Заключної доповіді Місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за парламентськими виборами в Україні у 2012 році та шляхів можливого сприяння з боку Бюро процесам удосконалення виборчого законодавства і виборчої практики в Україні.

Голова ЦВК поінформував, що уважно ознайомився із Заключною доповіддю Місії БДІПЛ ОБСЄ щодо виборів народних депутатів 2012 року, і подякував за об’єктивні і навіть компліментарні, за його словами, висновки стосовно організації та проведення виборів.

«Якби я був спостерігачем, я б написав більш жорсткий підсумковий документ, адже для цього були підстави. Загалом ця доповідь дуже корисна для України на перспективу майбутніх виборів. І я хотів би, щоб всі ці висновки і рекомендації були матеріалізовані у конкретних справах», - сказав Шаповал.

Голова ЦВК наголосив, що Україна потребує суттєвої реформи виборчого законодавства: «Я переконаний, що, з урахуванням української специфіки, мажоритарна складова стала основним негативним моментом минулих виборів. Відтак, я залишаюсь прибічником пропорційної системи з відкритими регіональними списками».

Він зазначив, що мажоритарний принцип, як такий, має право на життя, але за умови існування розвинутого громадянського суспільства.

Шаповал відніс до необхідних змін виборчого законодавства запровадження порядку формування виборчих комісій за перевіреним практикою принципом – одна половина складу від парламентської більшості, а друга – від опозиційних партій, представлених у парламенті. «Таким чином, вдасться мінімізувати або взагалі виключити вкрай негативну, як свідчить досвід, участь у цьому процесі так званих технічних партій», - зауважив він.

Не менш важливим, на думку голови ЦВК, є забезпечення на законодавчому рівні максимальної і реальної прозорості процесу встановлення результатів голосування на виборах. Однією із складових вирішення цієї проблеми він вважає закладення у виборче законодавство більш широких можливостей на відповідній стадії виборчого процесу для міжнародних спостерігачів, а також запровадження в Україні всього спектру демократичних практик, притаманних більшості європейських країн.

На прохання Гловер голова ЦВК зупинився на питанні повторних виборів у п’яти так званих проблемних округах, по яких було прийнято постанову ЦВК щодо неможливості встановлення результатів.

«Вирішення цього питання передусім потребує відповідної новелізації виборчого законодавства», - зазначив Шаповал і зауважив, що не вбачає за потрібну будь-яку роль Конституційного Суду у вирішенні відповідного питання.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Вибори-2012»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.