Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені припускають, що знайшли наймолодшу чорну діру в нашій Галактиці

У світі науки 7118 переглядів

Опубліковано - 14.02.2013 17:45 | Всі новини | Версія для друку

Вчені припускають, що знайшли наймолодшу чорну діру в нашій Галактиці
Вчені припускають, що знайшли наймолодшу чорну діру в нашій Галактиці
Американські астрономи заявили, що рештки наднової W49B у сузір’ї Орла можуть приховувати в собі наймолодшу чорну діру у нашій Галактиці.

За словами вчених з Массачусетського технологічного інституту, про це свідчать незвичайний спектр досліджуваної наднової і досить низький рівень рентгенівського опромінення, яке виходить із центру зірки.

Дослідники також зазначили, що рештки наднової незвичайним чином витягнуті і схожі на еліпс. Це свідчить про вкрай незвичайні обставини загибелі зірки, яка породила її.

Як припускають астрономи, отримані ними дані дослідження свідчать про виявлення нової молодої чорної діри. Зірка, яка породила наднову, в останні миті перед вибухом наднової скинула свої зовнішні оболонки, які були "притягнуті" до її полюсів і викинуті у вигляді джетів - тонких струменів з дуже гарячої плазми, що рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Результатом подібного спалаху, крім хмари з розпеченого газу і джетів, повинен був стати надкомпактний об’єкт на місці колишнього ядра світила.

За словами вчених, найбільш імовірним "жителем" центру наднової повинна бути чорна діра, вивчення якої допоможе зрозуміти, як формуються та еволюціонують такі об’єкти.

Раніше вчені з’ясували, що надмасивні чорні діри ростуть набагато швидше, ніж передбачалося раніше. Про це свідчать дані, отримані з телескопів Кека, Хаббл та VLT.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.