Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Челябінський болід прилетів із сузір’я Пегаса

У світі науки 9452 перегляди

Опубліковано - 18.02.2013 17:41 | Всі новини | Версія для друку

Челябінський болід прилетів із сузір’я Пегаса
Челябінський болід прилетів із сузір’я Пегаса
Фінські вчені з проекту з радіозондування атмосфери KAIRA визначили радіант Челябінського боліда - місце на небесній сфері, звідки з точки зору земного спостерігача летіло космічне тіло.

Як з´ясувалося, воно знаходиться в сузір´ї Пегаса, повідомляється на сайті проекту.

Як повідомлялося раніше, 15-го лютого жителі ряду регіонів Уралу спостерігали політ боліда - вогненної кулі з димним хвостом. Падіння завершилося яскравим спалахом і потужним вибухом, ударною хвилею було пошкоджено будівлі, вибито скло, більше тисячі людей звернулися по медичну допомогу.

Цього ж дня ввечері в 27 тисячах кілометрах від Землі пролетів астероїд 2012 DA14, тому відразу виникли припущення про зв´язок цих двох подій. Проте астрономи заявляли, що це два різних космічних тіла, ніяк не пов´язані між собою. Це підтверджують і розрахунки, виконані фахівцями KAIRA (Kilpisjärvi Atmospheric Imaging Receiver Array), які займалися радіолокацією астероїда.

«Астероїд 2012 DA14 наближався до Землі з півдня, пролетів повз Землю та пішов на північ. Однак Челябінський болід прийшов з іншого напрямку, з точки зору спостерігача, що знаходиться в місті, його радіант був вище і лівіше висхідного Сонця», - йдеться в повідомленні.

За оцінками фінських вчених, радіант Челябінського боліда мав пряме піднесення (довгота на небесній сфері) 22 години і схилення (широта) - +20 градусів. Ця точка знаходиться в сузір´ї Пегаса, правіше від сузір´я Лебедя.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.