Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Марсохід Curiosity “приспали” через сонячний шторм

У світі науки 8060 переглядів

Опубліковано - 7.03.2013 10:29 | Всі новини | Версія для друку

Марсохід Curiosity “приспали” через сонячний шторм
Марсохід Curiosity “приспали” через сонячний шторм
Марсохід NASA Curiosity переведено в режим сну через наближення до Марса хмари сонячної плазми, говориться в повідомленні на офіційному мікроблозі Twitter.

На початку тижня фахівці NASA вивели марсохід зі сплячого режиму, розраховуючи, що в наступні кілька тижнів він зможе повернутися до дослідницької роботи, проте тепер сонячний шторм змусив їх знову "приспати" апарат.

Вранці 5 березня на Сонці стався так званий корональний викид маси - викид гігантської хмари плазми, яка зараз рухається у бік Марсу. У тих випадках, коли такі хмари доходять до Землі, вони провокують у магнітосфері Землі значні збурення - магнітні бурі. Оскільки Марс не володіє глобальним магнітним полем, його поверхня ніяк не захищена від потоків високоенергічних заряджених частинок Сонця. Такі частинки можуть викликати збої в електронних схемах і навіть повністю вивести з ладу космічні апарати.

Наразі фахівцям NASA доводиться бути дуже обережними, оскільки раніше вийшов з ладу через збій у пам’яті один з двох бортових комп’ютерів марсохода.

Марсохід Curiosity здійснив посадку на поверхню Марса 6 серпня 2012 року. Місце посадки знаходиться в кратері Гейла, у південній півкулі планети. На борту Curiosity встановлено десять наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, призначених для детальних геологічних і геохімічних досліджень, вивчення атмосфери і клімату планети, пошуку води і її слідів, органічних речовин. Інструменти покликані визначити, чи був колись Марс придатний для життя і чи є на ньому місця, придатні для життя зараз.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.