Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Репортери без кордонів” оприлюднили річний звіт про стан свободи слова

За право людини 9887 переглядів

Опубліковано - 2.02.2007 01:46 | Всі новини | Версія для друку

“Репортери без кордонів” оприлюднили річний звіт про стан свободи слова
“Репортери без кордонів” оприлюднили річний звіт про стан свободи слова
“Репортери без кордонів”: на заваді свободі преси в Україні корупція. Правозахисники особливо наголошують на збільшенні числа випадків насильства.

Стан свободи преси в Україні продовжує викликати серйозне занепокоєння, - йдеться у черговому звіті міжнародної організації „Репортери без кордонів”.

Висновки фахівців організації вельми невтішні: демократичні перетворення, започатковані „помаранчевою революцією”, торік було, фактично, знівельовано політичним протистоянням, яке розпочалося після повернення до влади команди Віктора Януковича.

Рік, що минув став найтрагічнішим для працівників мас-медіа у світі. При виконанні професійних обов’язків загинув 81 журналіст. Найбільш сутужно репортерам працювалося у країнах з репресивними режимами, як то Північна Корея, Ерітрея, Куба та Туркменістан.

Втім, нелегко велося представникам “четвертої влади” і в Україні. “Репортери” висловлюють стурбованість численними випадками фізичної розправи над журналістами, які проводять власні розслідування і твердо відстоюють своє право на інформацію. Чи не найрізкіше міжнародна правозахисна організація критикує українську владу за відсутність поступу у розслідуванні справи журналіста Георгія Ґонґадзе. За словами одного з укладачів звіту про Україну, Ельзи Відал:

"Попри заяви Президента Віктора Ющенка про те, що розкриття "справи Ґонґадзе" - це справа честі для української влади, на жаль, у реальності ми спостерігаємо низку виставлених бар’єрів не сумісних із розкриттям. Щонайменше два запитання залишаються відкритими: чи вбивство Ґонґадзе було напряму пов’язано з його журналістською діяльністю і чи причетні до його вбивства представники вищих владних ешелонів"

У цьому зв’язку "Репортери без кордонів" наголошують на негативній ролі керівництва Генпрокуратури, яке, зі слів пані Відал, свідомо затягує розслідування:

"Схоже на те, що генпрокурор Олександр Медведько спробував уповільнити хід розслідування і вплинути на його результати. Такий розвиток подій нас дуже розчарував. Закрадається сумнів і у наявності доброї волі, бажання системи правосуддя притягти до судової відповідальності причетних до вбивства Ґонґадзе"

Автори звіту також наголошують і на складних умовах, у яких сьогодні доводиться працювати в Україні репортерам недрукованих ЗМІ. Говорить Ельза Відал:

"Майже в усіх країнах колишнього СРСР спостерігається спокуса можновладців запобігти зростанню впливу інтернет-ЗМІ, обмежити доступ представників цих медіа до джерел інформації, у такий спосіб змаргіналізувавши їхню роль. Трапляються навіть намагання реєструвати інтернет-ЗМІ, для того, щоби у перспективі створювати за реєстром "чорні списки" неугодних репортерів”

Аналізуючи ситуацію, правозахисники особливо наголошують на збільшенні числа випадків насильства над журналістами.

Так, на початку березня торік невідомі підпалили оселю голови Асоціації вільних журналістів Криму Лілії Буджурової. Сама журналіст пов’язала факт підпалу з публікацією списку прізвищ "не чистих на руку" кандидатів на виборах до республіканського парламенту. Замовників підпалу досі не встановлено.

Іншим кричущим випадком, на який звертають увагу "Репортери без кордонів", стало побиття головного редактора газети "Столичные новости" Володимира Кацмана, що сталося минулого квітня. Він став жертвою нападу у під’їзді власного будинку. Отримавши черепно-мозкову травму, журналіст опинився у шпиталі. Нападників до цього часу не знайдено.

Це лише декілька з найбільших резонансних справ, згаданих у звіті "Репортерів без кордонів".

Водночас, фахівці організації відзначають і певне покращення стану українських медіа, яке проявляється, зокрема, у підвищенні стандартів журналістики та зменшенні підцензурності основних ЗМІ. Втім, каже, Ельза Відал, негативу в українському медіа-просторі за рік, що минув, було більше, ніж позитивних моментів:

"Я вважаю, що по - справжньому "вільна преса" з’явиться в Україні лише тоді, коли журналісти матимуть змогу звільнитися з-під будь-якого економічного тиску, й особливо звільнитися від впливу корупції. Політична та економічна корупція, зведені докупи, завжди спрямовують свою міць проти журналістів, які цю корупцію викривають. Це важко перебороти. Думаю, врешті-решт в Україні з’явиться вільна преса, але на це потрібен час”, підсумувала Відал.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.