Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українці не відчувають оптимізму щодо стосунків з РФ

Громадська думка 11675 переглядів

Опубліковано - 17.03.2017 19:23 | Всі новини | Версія для друку

Українці не відчувають оптимізму щодо стосунків з РФ
Українці не відчувають оптимізму щодо стосунків з РФ
Українці критично ставляться до можливості поновлення відносин із Росією найближчим часом і переконані, що за нинішньої російської влади цього не станеться.

На цьому наголосила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, посилаючись на результати опитування, здійсненого у грудні 2016 року.

"Останні події, які відбулися - визнання Росією паспортів т.зв. "ДНР" та "ЛНР", "приватизація" підприємств, яка очевидно сталася з мовчазної згоди Росії, по-новому поставили це питання. Але навіть у грудні дуже незначною була частка оптимістів, які вважали, що нормалізація двосторонніх відносин між Україною і Росією можлива найближчим часом. Так вважали лише 10%. Кожен четвертий (24%) вважав, що вона в принципі неможлива ніколи. Але половина населення (49%) схилялася до думки, що ця нормалізація можлива, але у віддаленій перспективі", - зазначила Бекешкіна.

Головна умова для нормалізації відносин України і Росії, за її словами, - це зміна влади в Росії, перш за все, президента. Так вважають 47%. Деокупацію Донбасу, припинення військових дій називають основною умовою 43%. Повернення анексованого Криму під юрисдикцію України - 31%.

"Що нормалізація відносин з Росією відбудеться обов’язково і без будь-яких умов, вважає лише 8%", - підкреслила Бекешкіна.

Щодо того, яку позицію Україна повинна займати по відношенню до Росії зараз, в країні немає одностайної думки. Найбільше, понад третина (35%), вважають, що має бути максимальне обмеження контактів, згортання будь-якого співробітництва і збереження режиму санкцій та запровадження візового режиму. Але не набагато менше, 28%, вважають, що потрібно зберігати обмежене співробітництво в критично важливих сферах та питаннях, збереження контактів та двостороннього діалогу, але при цьому не переходити "червоні лінії", щодо яких неможливі компроміси - це питання окупації Криму та Донбасу.

"15% вважають, що потрібен пошук будь-яких компромісів з Росією, згода на умови Росії щодо Криму та Донбасу з метою якнайшвидшого врегулювання конфлікту та повернення до дружніх партнерських відносин. 21% своєї думки не визначили", - сказала соціолог.

Водночас вона наголосила, що в цих питаннях є значні регіональні відмінності.

"Якщо говорити про політику щодо Росії, то максимальне обмеження контактів, аж до запровадження візового режиму, підтримується на Заході України - 54%, відносно - підтримується в Центрі - 35%, менше підтримується на Півдні і Сході - 23,5%. І на Донбасі таку позицію підтримує кожен третій - 31%", - уточнила Бекешкіна.

Але на Сході, за її словами, переважає позиція обмеженого співробітництва в критично важливих сферах та питаннях - тобто збереження контактів та двостороннього діалогу з визначенням "червоних ліній". Така точка зору переважає на Донбасі - 35%. На Сході та Півдні трохи менше - 23,8% та 17,7%. В Центрі - 33%. Але пошук будь-яких компромісів, згода на умови Росії теж достатньо виражені на Півдні (майже 30%), Сході (майже 30%) і Донбасі (20%). Така позиція є абсолютно неприйнятною на Заході України, де її підтримує 5% і в Центрі - 7%", - підкреслила директор Фонду "Демократичні ініціативи".

"Тобто населення України досить песимістично ставиться до можливості найближчого відновлення відносин з Росією. Умови, які висуваються, принаймні за нинішньої влади не будуть реалізовані", - резюмувала Бекешкіна.

Опитування проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва з 16 по 20 грудня 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донбасу. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Громадська думка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.