Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені Ізраїлю знайшли в ізольованій печері «загублений світ»

Відкриття 12375 переглядів

Опубліковано - 1.06.2006 17:24 | Всі новини | Версія для друку

Ракоподібне із печери Аялона. Фото AFP
Ракоподібне із печери Аялона. Фото AFP
Ізраїльські учені виявили недалеко від міста Рамле в центральному Ізраїлі печеру з унікальною екосистемою. Печера абсолютно ізольована від зовнішнього світу і проіснувала в такому стані близько п`яти мільйонів років.

Печеру дозволив виявити невеликий отвір, що відкрився під час розробки кар`єру, що належить компанії-виробнику цементу. Він вів на 100-метрову глибину, де у вапняку відкрилася порожнина, названа "печерою Аялона". Печера зі всіма відгалуженнями протягнулася під землею на два з половиною кілометри. У ній знаходиться підземне озеро. Печера унікальна тим, що в неї ззовні не просочувалася навіть вода, повідомляє Science Daily.

В печері учені виявили вісім раніше невідомих науці тварин - чотири прісноводних і морських ракоподібних, та чотири сухопутні види. Вони мають певну спорідненість з відомими видами, але сильно відрізняються від них, що вже підтверджено генетичною експертизою. У печері також знайшли новий вигляд бактерій, які служать нижчою ланкою в харчовому ланцюжку існуючої впродовж мільйонів років екосистеми. У всіх знайдених тварин відсутні очі. На думку учених, це говорить про те, що еволюція мешканців печери відбувалася своїм власним шляхом.

Представники всіх виявлених видів, за винятком білого безокого скорпіона, потрапили до учених живими. Проте, дослідники переконані, що в печері вони знайдуть не тільки живих білих скорпіонів, але і безліч інших унікальних видів.

Розробки кар`єру над печерою, імовірно, будуть припинені. Учені сподіваються, що їм вдасться зберегти ізольовану раніше від дії ззовні екосистему в первісному вигляді.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.