Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


8 Березня. Свято чи звичка?

Календар 19348 переглядів

Опубліковано - 7.03.2006 15:35 | Всі новини | Версія для друку

Протягом довгого часу в Радянському Союзі відзначався Міжнародний жіночий день 8 Березня, який до того ж був державним святом. Україна це свято успадкувала і широко відзначає. Зараз воно подається як свято весни і свято жінок. Яке ж ставлення до нього українців? Соціологи називають 8 Березня другим за популярністю святом в Україні.

Про це розповів на прес-конференції 3 березня, президент "Фонду волі" Ігор Дементьєв, повідомляє Інтерфакс-Україна. Опитування проводилося з 21 по 26 лютого цього року методом інтерв'ювання "віч-на-віч". Репрезентативна вибірка склала 1 тис. 286 респондентів, похибка – не більш 2,9%.

Респондентам був запропонований список з 13 державних і релігійних свят. Головним святом для 92% респондентів є Новий рік, 8 березня відзначають 63% опитаних, Великдень є святом для 61% опитаних, Різдво – для 58%, день Перемоги відзначають 53% респондентів, старий Новий рік – 38%, День захисника Батьківщини відзначають 32% опитаних.

Цікаво, що жіноче свято 8-го березня майже однаково привабливе і для чоловіків, і для жінок (відповідно 62% і 64%).

Респондентам також пропонувалося питання про те, які якості, на їхню думку, повинна мати жінка відповідно до її соціальної ролі (ідеальна коханка, гарна дружина, гарна мати, гарна господиня і гарна бабуся). Узагальнена оцінка по сукупності ролей жінки в цілому показує, що найбільшою мірою від жінок вимагається бути гарною господинею (46%), бути дбайливою (44%) і розумною (27%), найменшою мірою – бути незалежною (3%) і прагнути до успіху (4%).

За шість років з часу початку проведення "Фондом волі" подібних опитувань, сукупне сприйняття жіночих ролей за інформацією І. Дементьєва, майже не змінилося, за винятком єдиного – "уміння заробити" (з 7% до 15%). Таку статистику І. Дементьєв пояснює реаліями теперішнього життя.

Історична довідка:

8 березня 1857 року в Нью-Йорку відбулася перша в історії жіноча демонстрація. Жінки вимагали кращих умов праці і 10-годинного робочого дня. В березні 1908 року в Америці група жінок організувала демонстрацію, вимагаючи права голосувати.

На другій Міжнародній конференції жінок-соціалісток в Копенгагені 1910 року було прийнято рішення святкувати 8 березня кожного року як Міжнародний жіночий день. Пропозиція поступила від Клари Цеткін – активної комуністичної діячки, яка була однією із засновників комуністичної партії Німеччини. 100 делегатів-жінок з 17 країн приняли це рішення.

В 1911 році це свято вже відзначалося в Австрії, Данії, Німеччині і Швейцарії. В 1913 році святкували в Росії, але нелегально. Легальним воно стало після лютневої буржуазної революції. 23 лютого (8 березня – за новим стилем) 1917 року в Петрограді відзначили Міжнародний жіночий день політичними демонстраціями і мітингами.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.