Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Ющенко вшанував пам'ять жертв більшовицьких репресій. Більшовики не покаялися й не вшанували

Подія дня 11702 перегляди

Опубліковано - 20.05.2007 21:18 | Всі новини | Версія для друку

Президент Ющенко вшанував пам'ять жертв більшовицьких репресій. Більшовики не покаялися й не вшанували
Президент Ющенко вшанував пам'ять жертв більшовицьких репресій. Більшовики не покаялися й не вшанували
Президент України Віктор Ющенко взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв тоталітарного режиму на території Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили”.

У селищі Биківня впродовж майже десяти років здійснювалось поховання понад сотень тисяч людей, закатованих у буцигарнях НКВС.

«Ми знаходимося на місці, «цвинтарі», який є найбільшим в Україні за кількістю жертв політичних репресій. Ми, кожен раз, вшановуючи роковини цієї страшної трагедії, згадуємо про історію цього скорботного і святого для українця місця», – сказав Президент Ющенко у своєму виступі під час церемонії.

Глава держави звернувся до присутніх із закликом пам’ятати свою історію, адже «говорити про майбутнє можна лише через призму історичної правди».

Віктор Ющенко підкреслив, що у когось «постійно є бажання привести нас до забуття, зробити так, щоб ми, наші діти, правнуки не знали цієї події». «Дуже багатьом політичним гравцям та історична правда буде колоти очі, бо з такою політичною історією немає місця в політичному житті, немає будь-якої політичної перспективи», – сказав він. «Але, передовсім, говорячи про події Биківні, я не виходжу з якоїсь політичної доцільності, я перш за все, виходжу із нашої християнської моралі», – наголосив він.

Президент відзначив, що рішення про створення заповідника «Биківнянські могили» даються «важко на політичному рівні». «Точно такі події відбуваються і стосовно Великого Голоду, і жертв колективізації», – додав він.

Ющенко зауважив, що «жоден пункт» із Указу Президента, підписаного у травні 2006 року, до сьогоднішнього дня не виконаний. «Я розумію, що це не просто бюрократичне шарлатанство, витівки влади чи прем’єр-міністра, чи якогось віце-прем’єра. Є ще великий супротив цій історичній правді», – наголосив Глава держави.

Президент України запевнив, що зробить усе для створення повноцінного заповідника «Биківнянські могили». «Ми зробимо все для того, щоб був повноцінний Національний заповідник «Биківнянські могили», щоб він фінансувався, щоб була встановлена спостережна рада, створені відповідні робочі комісії, які могли б розробити і подати на державний розгляд та затвердження всю концепцію розвитку цього Національний заповідника. Переконаний, що ми це зробимо», – сказав він.

Глава держави також повідомив, що найближчими днями підпише Указ щодо встановлення щорічно третьої суботи травня Днем вшанування пам’яті жертв комуністичних репресій.

Віктор Ющенко подякував усім, хто прийшов на захід. На його завершення Глава держави звернувся з проханням до присутніх вшанувати загиблих Хвилиною мовчання.

Президент поклав квіти до Меморіального каменя та вінок до Пам’ятника-стели на території заповідника та взяв участь у панахиді за загиблими за участю духовенства українських церков.

Участь у церемонії вшанування також взяли Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Іван Васюник, Секретар РНБОУ Іван Плющ, голова Київської ОДА Віра Ульянченко, Київський міський голова Леонід Черновецький, лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко.

Попри офіційні запрошення, жертв політичних репресій не вшанували більшовики: прем'єр Янукович, голова Верховної Ради Мороз, лідер КПУ Симоненко. Усіх їх об'єднує не тільки коаліційне сучасне, а комуністичне минуле. Як бачимо - влада це той індикатор, який проявив їхнє справжнє обличчя: більшовики а ні трохи не шкодують про найжостокіше і наймасовіше, в історії людства, знищення співгромадян. Що означає, що принагідно, за для забезпечення власної влади вони ніколи не зупиняться ні перед масовими репресіями, ні перед поновленням Голодоморів.
Довідка.

Державною комісією, створеною Розпорядженням Ради Міністрів УРСР від 8 грудня 1988 року за № 534, було встановлено, що у 19-му та 20-му кварталах Дарницького лісництва біля селища Биківня поховані жертви сталінських репресій 30-х – початку 40-х років.

Ці землі у 1937 році були виділені для об’єкта спеціального призначення НКВС, на якому протягом 1937 – 1941 рр. відбувалися масові поховання розстріляних та закатованих. Репресованих звозили до Биківні й хоронили навіть після початку Великої Вітчизняної війни, до окупації Києва німцями.

Під час окупації німецька влада розрила ці могили на огляд громадськості з метою викриття злочинів більшовицького режиму. Однак після закінчення війни радянська влада всю інформацію знову засекретила.
У повоєнний час розслідування подій у Биківні проводили чотири державні комісії. Перші три – 1945, 1971, 1988 рр. оголосили про те, що у Биківні поховані жертви фашизму, причому в ході діяльності останньої з комісій було виявлено та знищено багато документів. Лише четверта комісія – 1989 року – оголосила, що у Биківні поховані жертви сталінських репресій.

На вшанування пам’яті репресованих в Україні було прийнято акти Президента України Л. Кучми та уряду України Віктора Ющенка: Розпорядженням Президента України від 11.08.1994 р. за № 98 «Про заходи щодо вшанування пам`яті жертв політичних репресій, похованих у селищі Биківня» та постановою Кабінету Міністрів України від 22.05.2001 р. за № 546 «Про створення Державного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» було визначено державний статус заповідника, з віднесенням його до сфери управління Київської міської державної адміністрації та розроблено низку заходів щодо вшанування репресованих. Нині на території поховання діє Державний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили».

Протягом 2000 – 2004 рр. було встановлено, що поховання у селищі Биківня є найбільшим в Україні похованням жертв політичних репресій (навіть за Бабин Яр. За даними науковців, у Биківні поховано близько 100 – 120 тис. репресованих, проте, за даними СБУ, наявні відомості про репресії не є повними та остаточними і потребують ретельного опрацювання великої кількості матеріалів та глибокого наукового дослідження).

У зв’язку з цим, правозахисними громадськими організаціями та організаціями репресованих було ініційовано надання Державному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» статусу національного.

17 травня 2006 р. Президент України підписав Указ «Про надання Державному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» статусу національного».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.