Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Північний потік-2. Чи скасують США санкції проти “союзника” Путіна

Політика 1537 переглядів

Опубліковано - 19.05.2021 19:58 | Всі новини | Версія для друку

Північний потік-2. Чи скасують США санкції проти “союзника” Путіна
Північний потік-2. Чи скасують США санкції проти “союзника” Путіна
Адміністрація президента США Джо Байдена планує скасувати санкції, запроваджені проти менеджера компанії, що будує газопровід “Північний потік-2” з Росії до Німеччини, повідомляє Politico, посилаючись на власні неназвані джерела.

Видання називає Маттіаса Варніга "союзником" Президента Росії Володимира Путіна, що й не дивно з огляду на минуле обох чоловіків: свого часу Варніг служив у Штазі, спецслужбі у прорадянській Німецькій Демократичній Республіці.

Окрім посади в "Північному потоці-2", він є також заступником голови ради директорів російської нафтової компанії "Роснефть".

За інформацією Politico, Держдепартамент США планує зробити подання до Конгресу на скасування санкцій проти Варніга 19 травня.

У квітні цього року адміністрація Байдена скасувала рішення Міністерства юстиції, яке дозволило застосувати санкції щодо нього.

Politico зазначає, що новий крок адміністрації США стосовно "Північного потоку-2" "може спричинити критику з боку законодавців", які стверджують, що компанія Nord Stream 2 AG та її директор підпадають-таки під санкції згідно із законом про захист енергетичної безпеки Європи від 2019 року.

Намір Держдепу не накладати санкції на компанію, що будує газогін, підтверджує і СNN. Видання посилається на два джерела, близьких до ухвалення рішення.

За їхньою інформацією, Держдеп вимагатиме запровадження санкцій проти чотирьох компаній та чотирьох кораблів, які беруть участь у будівництві газопроводу.

Окрім того, додає СNN, такий крок може збільшити напругу між Білим домом і представниками Демократичної партії, багато з яких виступають проти "Північного потоку-2".

Що кажуть у Держдепі

Представник Державного департаменту відмовився коментувати інформацію про плани скасувати санкції проти Варніга та його компанії.

"Адміністрація Байдена чітко усвідомлювала, що трубопровід "Північний потік-2" - це російський геополітичний проєкт, який загрожує європейській енергетичній безпеці, а також Україні та східним флангам союзників і партнерів НАТО", - цитує його Politico.

"Ми продовжуємо перевіряти суб’єкти діяльності, що беруть участь у підсанкційній діяльності, і чітко дали зрозуміти, що компанії ризикують наразитися на санкції, якщо вони беруть участь у "Північному потоці-2", - додали у Держдепі.

Своєю чергою держсекретар США Ентоні Блінкен запевнив очільника МЗС Німеччини Гайко Мааса у намірах США протистояти спробам Москви підірвати колективну безпеку трансатлантичної спільноти за допомогою "Північного потоку-2".

Як повідомили у Держдепі, про це йшлося у телефонній розмові.

"Добрі стосунки" з Німеччиною

Однак Politico зазначає, що попри двопартійну підтримку санкцій проти російського газогону в Конгресі, адміністрація Байдена прагне підтримувати добрі стосунки з урядом Німеччини, який підтримує проєкт.

Видання цитує конгресмена від штату Техас Майкла Маккола, який застеріг: "Якщо режиму Путіна буде дозволено закінчити цей трубопровід, це станеться тому, що адміністрація Байдена вирішила це зробити… Це російський проєкт злочинного впливу, який загрожує поглибленням енергетичної залежності Європи від Москви, зробить Україну більш вразливою до російської агресії та забезпечить скарбницю Путіна мільярдами доларів".

Politico нагадує, що "Північний потік-2" збудований на понад 90%, але санкції все-таки можуть зупинити його завершення.

"Противники трубопроводу також покладають надію на те, що німецька Партія зелених, яка виступає проти газогону, пройде до парламенту після виборів, призначених на вересень", - підсумовує видання.

З іншого боку, американське видання Axios з посиланням на джерела вказувало, що США можуть послабити санкції щодо проєкту. І це може дозволити його добудувати.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.