Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Цей варіант здивував нас”. Чим небезпечний новий штам коронавірусу

Світ навколо нас 1920 переглядів

Опубліковано - 27.11.2021 12:56 | Всі новини | Версія для друку

“Цей варіант здивував нас”. Чим небезпечний новий штам коронавірусу
“Цей варіант здивував нас”. Чим небезпечний новий штам коронавірусу
Вчені по всьому світу, ВООЗ та уряди різних країн стурбовані появою нового штаму коронавірусу. Донедавна випадки зараження ним були тільки в одній провінції ПАР, але в останню добу ще по одному хворому виявили в Гонконгу та Ізраїлі.

Фахівці побоюються швидкого розповсюдження нового штаму світом і встановлюють його особливості.

Наразі зафіксовано 77 випадків захворювання на новий варіант коронавірусу в південноафриканській провінції Гаутенг і чотири - у Ботсвані. Випадок у Гонконгу безпосередньо пов’язують із прильотом інфікованого з ПАР. Про можливі причини захворювання в Ізраїлі поки що не повідомляють.

За словами вчених, кількість мутацій нового штаму жахає. Жоден із попередніх варіантів коронавірусу не мутував так інтенсивно.

Найголовніше питання зараз - наскільки швидко цей штам може поширюватись світом.

Що відомо про новий штам?

За словами вчених, він дуже відрізняється від усіх попередніх.

"Цей варіант здивував нас. Він зробив великий еволюційний стрибок і пройшов близько 50 мутацій", - сказав на брифінгу для журналістів професор Туліо де Олівейра, голова південноафриканського Центру епідеміологічного реагування та інновацій.

Близько 30 з 50 мутацій торкнулися так званого спайк-протеїну - шипів на оболонці вірусу. За допомогою цих шипів вірус проникає в клітини людини.

Це найтривожніша особливість нового штаму, кажуть вчені, оскільки більшість вакцин працює якраз на нейтралізацію цих шипів.

Інша частина вірусу, яка вступає в контакт із організмом після того, як спайк-протеїн проклав йому дорогу в клітину, мутувала у новому варіанті 10 разів. Для порівняння - у Дельта-штамі цей сегмент вірусу здійснив лише дві мутації.

На думку вчених, рівень мутацій міг бути спровокований в організмі одного пацієнта з ослабленим імунітетом, який не зміг подолати вірус.

Чим може бути небезпечним B.1.1.529?

Хоча інтенсивна мутація не обов’язково є небезпечною для людини, кажуть фахівці, в цьому випадку важливо розуміти, що зараз ми маємо справу з вірусом, який радикально відрізняється від того, що з’явився в Ухані і призвів до пандемії.

Це означає, що всі створені натепер вакцини можуть виявитися неефективними проти B.1.1.529.

Зокрема, деякі мутації призводять до того, що антитіла в організмі людини не можуть легко розпізнавати вірус.

А мутація, відома як N501Y, робить вірус заразнішим, і з кожним новим подібним перетворенням збільшуються масштаби поширення інфекції.

Саме цього - ширших можливостей вірусу до поширення - і побоюються зараз вчені. Крім того, новий штам, навчився обманювати деякі частини імунної системи людини, які ще нещодавно досить легко його виявляли.

Поки що неясно, яким буде вплив нового варіанту коронавірусу в країнах з високим відсотком вакцинації.

Незрозуміло також, наскільки він небезпечніший за штам "Дельта" в тому, що стосується перебігу хвороби.

Поки йдуть лабораторні дослідження, ВООЗ закликає країни посилити заходи епідеміологічної безпеки та регулярно надавати статистику про поширення нового штаму.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.