Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Уряд Казахстану стверджує про «відновлення порядку», десятки вбитих і тисячі заарештованих

Світ навколо нас 1662 перегляди

Опубліковано - 7.01.2022 12:31 | Всі новини | Версія для друку

Уряд Казахстану стверджує про «відновлення порядку», десятки вбитих і тисячі заарештованих
Уряд Казахстану стверджує про «відновлення порядку», десятки вбитих і тисячі заарештованих
Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомляє про, як сказано, «ліквідацію» 26 «озброєних злочинців» у намаганнях загасити заворушення, які спалахнули цього тижня з протестами через підвищення цін на пальне.

Казахстанське міністерство також повідомляє про арешти понад 3000 осіб.

Тим часом в країну прибувають військові Росії та кількох інших пострадянських держав, щоб підтримати уряд.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв стверджує, що війська з інших країн не беруть участь у силових діях проти заворушень.

Очолювана Росією організація Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якої входять також Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан заявляє, що відряджає в Казахстан 2500 військових і залишатиметься там упродовж кількох днів, або тижнів.

Західні країни виступили з осудом насильства в Казахстані, але також закликали владу шанувати права громадян.

У США повідомили, що 6 січня державний секретар Ентоні Блінкен розмовляв з казахстанським міністром закордонних справ і наголосив, що «Сполучені Штати повністю підтримують конституційні установи Казахстану та свободу ЗМІ, а також виступають за свободу засобів інформації і мирне розв’язання кризи з пошануванням прав».

Представники Європейського Союзу зокрема наголошують на підтримці принципу суверенітету Казахстану.

«Права і безпеку цивільних необхідно гарантувати. Зовнішня військова допомога викликає спогади про ситуації, яких треба уникати», - написав у Twitter чільний дипломат ЄС Жозеп Борель.

«Протести повинні бути мирними, а дії правоохоронних органів відповідати міжнародним зобов’язанням Казахстану», - йдеться у заяві британського уряду, де також підкреслено важливість «поваги до суверенітету Казахстану».

У п’ятницю зранку президент Касим-Жомарт Токаєв проголосив про відновлення конституційного порядку майже повсюди в країні, заявивши, що відбувається «антитерористична операція».

З найбільшого міста - Алмати кореспонденти агентства Reuters повідомляють, що після гучних перестрілок упродовж ночі поліція контролює головні вулиці, але і зранку у п’ятницю там чули постріли.

Журналісти підтверджують загибель десятків людей і спалені будівлі в кількох містах Казахстану внаслідок найбільших заворушень в тій країні за 30 років незалежності.

Протести, які почалися з невдоволення різким зростанням цін на пальне швидко переросли у виступи проти правлячої еліти Казахстану на чолі з 81-річним Нурсултаном Назарбаєв.

Назарбаєв склав президентські повноваження три роки тому, але залишався найвпливовішою постаттю Казахстані - найбільшій за територією країні Середньої Азії з населенням 19 мільйонів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.