Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Родини дипломатів деяких держав евакуюються з Київа

Політика 1324 перегляди

Опубліковано - 24.01.2022 12:14 | Всі новини | Версія для друку

Родини дипломатів деяких держав евакуюються з Київа
Родини дипломатів деяких держав евакуюються з Київа
Станом на сьогодні відомо, що евакуація відбувається у посольствах США і Великобританії. ЄС евакуації не планує.

Державний департамент США оновив рекомендації стосовно обмеження подорожей в Україну, додавши попередження про “зростання загрози російських військових дій”.

Україні присвоєно попередження четвертої категорії "Не подорожувати" у зв’язку з Ковід-19 та загрозою російських військових дій. Раніше в рекомендаціях від 20 грудня минулого року йшлося лише про загрозу зараження на Ковід-19.

“23 січня 2022 року Державний департамент санкціонував добровільний виїзд урядових співробітників США і наказав виїхати з країни членам родин працівників посольства США в Києві через загрозу російських військових дій, яка триває. Громадяни США в Україні повинні розглянути можливість виїзду з країни зараз, використовуючи комерційний або інший доступний приватний транспорт”, - повідомляє Державний департамент.

У заяві Держдепу мовиться, що Росія планує здійснити “значні військові дії щодо України”.

“Умови з безпеки, особливо вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму та на Сході України, який контролюються Росією, є непередбачуваними і можуть погіршитися, без особливого попередження. Демонстрації, які в минулому оберталися насильством, постійно спалахають в Україні, у тому числі у Києві”, - йдеться у заяві.

Відомство також запропонувало всім громадянам США в Україні заповнити анкету, де рекомендують залишити свої контакти та місце перебування, для потенційної комунікації з ними у випадку нагальної потреби.

Велика Британія вирішила вивезти з України частину співробітників посольства та членів їхніх сімей через «зростаючу загрозу з боку Росії», йдеться в повідомленні на сайті британського уряду.

У заяві вказано, що посольство в Україні все ж продовжує свою роботу.

«Через зростаючу загрозу з боку Росії Міністерство закордонних справ ухвалило рішення тимчасово вивести частину співробітників посольства та їхніх родичів із Києва. Посольство залишається відкритим і продовжуватиме виконувати важливу роботу, включаючи надання консульської допомоги та підтримку громадянам Великобританії в Україні», – йдеться в повідомленні.

У тексті на сайті британського уряду вказано, що з кінця березня 2021 року спостерігається тенденція до нарощування російських військ поблизу східного кордону України та в незаконно анексованому Криму. Британська сторона зазначає, що ситуація в Києві та інших областях за межами Донецька та Луганська в цілому спокійна. Однак події в Україні швидко розвиваються, а невизначеність щодо намірів Росії зберігається, тому подорожі громадянам Великобританії в Україну не рекомендовані, йдеться у заяві.

Повідомляється, що Посольство Великобританії в Києві відкрите для відвідувачів «лише за попереднім записом».

Верховний представник Європейського союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що не бачить причин для евакуації родин європейських дипломатів із України.

«Ми не плануємо робити те саме, що США, оскільки ми не бачимо для цього якихось конкретних причин», – заявив Боррель.

Він додав: «Поки тривають переговори (з Росією – ред.), не думаю, що ми маємо причини залишати Україну».

Він закликав «не драматизувати» події довкола України.

У Міністерстві закордонних справ України взяли до відома рішення Державного департаменту США про від’їзд членів родин співробітників американського посольства в Києві, а також надання частині співробітників можливості поїхати на добровільній основі.

Поважаючи право іноземних держав на забезпечення безпеки своїх дипломатичних місій, вважаємо такий крок американської сторони передчасним і проявом надмірної перестороги. Фактично кардинальних змін в безпековій ситуації впродовж останнього часу не відбулося: загроза нових хвиль російської агресії залишається сталою з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону почалося ще в квітні минулого року, йдеться в офіційному коментарі МЗС.

Рішення Держдепу США не означає, що всі співробітники американського посольства зараз виїдуть з України. Посольство продовжить повноцінно функціонувати. Члени дипмісії отримали можливість поїхати, якщо вони мають таке бажання. Проте їхній від’їзд зовсім не є обов’язковим.

Закликаємо спокійно ставитися до рекомендацій громадянам США реєструвати плани своїх подорожей на сайті Держдепу. Українцям, які виїздять за кордон, МЗС України також рекомендує реєструватися в аналогічній системі "ДРУГ". Це нормальна міжнародна практика підтримки консульського зв’язку зі своїми громадянами.

Російська Федерація нині докладає активних зусиль задля дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. В українському та міжнародному медіа-просторі шириться велика кількість дезінформації, маніпуляцій та фейків, аби посіяти паніку серед українців та іноземців, налякати бізнес, підірвати економічну та фінансову стабільність нашої держави. У цій ситуації важливо тверезо оцінювати ризики і зберігати спокій.

Президент України, міністр закордонних справ та вся українська дипломатія нині консолідують безпрецедентно високу підтримку України з боку міжнародних партнерів, аби стримати РФ від її агресивних дій, забезпечити безпеку українських громадян та держави.

У цьому контексті ми особливо вдячні уряду США за проактивну дипломатичну позицію та зміцнення оборонних спроможностей України, зокрема надання новітньої зброї та техніки.

За матеріалами Голосу Америки, Радіо Свобода
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.