Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У країнах Балтії відзначили День трауру по жертвах сталінських репресій

Національне питання 10566 переглядів

Опубліковано - 16.06.2006 11:11 | Всі новини | Версія для друку

Фото: RAIGO PAJULA/AFP/Getty Images
Фото: RAIGO PAJULA/AFP/Getty Images
14 червня в Литві, Латвії та Естонії відзначили День трауру по жертвах репресій тоталітарного комуністичного режиму. У столицях цих країн відбулися мітинги та піша хода, приурочені до пам'ятної дати.

У Литві цей день називається «День скорботи та надії», в Латвії - «День пам'яті жертв комуністичного терору», в Естонії - «День поминання жертв сталінських репресій», повідомляє АНН.

Відзначаючи траур, в Латвії "Ризьке товариство політрепресованих" та "Латвійськоє об'єднання політрепресованих" провели ходу від "Музею окупації" до Пам'ятника Батьківщині та Свободі. В ній узяли участь близько 700 чоловік. "Товариство політично репресованих Латгальського передмістя Риги" проводить пам'ятний захід на залізничній станції Шкиротава, звідки 14 червня почалася депортація жителів Латвії до Сибіру, про це розповіло newsru.com.

Литва весь тиждень, з 10 до 15 червня, проводить концерти, виставки, ходи. В середу відбулося засідання сейму, присвячене роковині депортації. На площі Незалежності відбулая церемонія підняття прапора, на залізничній станції Нова-Вільня - покладання вінків, в кафедральному соборі - заупокійна меса, пише annews.ru.

У Таллінні, біля фігури жінки, що оплакує героя естонського епосу Кальовіпоега, і яка стала уособленням скорботи за всіма жертвами тоталітаризму, відбувся мітинг, на якому виступив посол Росії в Естонії Костянтин Провалов. Він висловив співчуття "з приводу тисяч безневинних людей, які не з своєї волі були вимушені покинути рідне вогнище і відправитися в невідомість", цитує .newsru.com

«Тільки так ми зможемо, твердо відстоювати свою свободу сьогодні й завжди», - говориться в спільному звернені президента Естонії Арнольда Рюйтеля, спікера парламенту Тоомаса Варека і прем'єр-міністра Андруса Ансіпа.

"Червневі депортації викрили дійсну суть тоталітарного режиму, - підкреслюється в заяві. - Цей трагічний історичний досвід пізніше поставив багато наших співвітчизників перед вибором - піти в підпілля або тікати за кордон".

Також 65-ліття депортації відзначать і в Страсбурзі, де група євродепутатів від країн Прибалтики спільно з латвійською делегацією колишніх репресованих передасть Європарламентові пам'ятну табличку "Жертвам злочинів тоталітарного комуністичного режиму в країнах Прибалтики". Планується, що вона буде прикріплена на одній з колон фойє будівлі Європарламенту, посилаючись на ІА Regnum, передає newsru.com

Нагадаємо, що в результаті депортації 14 червня 1941 року з Естонії було вислано близько 11 тисяч чоловік, з Литви - 17 тисяч, з Латвії - 15 тисяч. Ті, хто вижив, повернулися на рідну землю.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.