Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Африку розколює новий океан

Відкриття 17445 переглядів

Опубліковано - 21.07.2006 21:04 | Всі новини | Версія для друку

В Африці росте новий океан
В Африці росте новий океан
Нові супутникові спостереження показують, що новий океан Землі, що народився восени минулого року, росте за геологічними мірками дуже швидко, отже в майбутньому, мабуть, розділить-таки Африку на два континенти.

Про це повідомляє в Nature група британських учених.

Фактично народження нового земного океану відбулося у вересні минулого року, коли під час землетрусу в східній Африці (в депресcії Афар в Ефіопії), вмить утворилася тріщина завширшки до 8 метрів, а завдовжки аж 60 кілометрів.

Грунт в ній провалився на дуже велику глибину. І найцікавіше — це не було просто рядовим результатом землетрусу — тріщина виникла точно над тим місцем, де межують тектонічні плити, що поволі відсовуються одна від одної. Фактично землетрус лише оголив те, що нагромаджувалося дуже довго, пише «Мембрана» .

За тріщиною почалися спостереження як безпосередньо на землі, так і за допомогою супутникових зйомок. І ось тепер група учених, серед них Тім Райт з Оксфорда, один з провідних спеціалістів в цьому дослідженні, рапортує, що за геологічними мірками розкол росте стрімкими темпами і через енне число років досягне Червоного моря. В нього увірветься вода, перетворивши долину Афар в море, а далі Африканський Ріг зовсім відділиться від решти континенту, збільшивши на одиницю і число континентів нашої планети, і число її океанів.

Остаточно ця подія відбудеться через мільйон років, що дуже швидко за мірками руху континентів. Ну а поки що геологам залишається спостерігати за проникненням з глибин планети магми, що поступово формує дно майбутнього океану.

Це безпрецедентний випадок, коли молоде океанське дно зароджується на суші, практично під поглядами геологів. До речі, торішній землетрус супроводжувався на поверхні невеликою вулканічною діяльністю.

Сейсмічні дані, що дозволили зазирнути під землю, як і новітні дані з європейського супутника Envisat, оснащеного гострозорою оптикою і радарами, привели доктора Райта до висновку: "Це найбільший епізод рифтингу як мінімум з 1970-х, а можливо і за останні сторіччя".

Власне, видимий розлом на поверхні виник при проникненні в зону межі між літосферними плитами із ще більшої глибини приблизно 2,5 кубічних кілометрів (як розрахували геологи) магми.

А цей процес в свою чергу став лише одним з епізодів повільного розколювання Африки, що продовжується уже два мільйони років, але тільки в 2005-му раптово проявилося 60-кілометровою тріщиною в Ефіопії.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.