Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені виявили зіркову систему, схожу на Сонячну

Невідоме 7960 переглядів

Опубліковано - 14.11.2008 14:48 | Всі новини | Версія для друку

Вчені виявили зіркову систему, схожу на Сонячну
Вчені виявили зіркову систему, схожу на Сонячну
Спостереження за газопиловим поясом, що оточують зірку Фомальгаут, допомогли астрономам виявити і сфотографувати за допомогою орбітального телескопа Хаббл планету всередині цього поясу.

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Science.
Зірка Фомальгаут, розташована у 25 світлових роках від Землі, у сузір'ї Південної Риби, є однією із найяскравіших зірок нашого неба. Вона приблизно у 18 разів яскравіша Сонця і значно гарячіша його. Ще у 2004 році з допомогою телескопа Хаббл вчені виявили навколо цієї зірки газопилове кільце шириною близько 34,5 мільярда кілометрів із дуже чітко окресленим внутрішнім краєм.

Схожий кільце є і в Сонячній системі - це так званий пояс Койпера, що складається із крижаних астероїдів і карликових планет, у число яких входить Плутон.

Автори дослідження, Пол Калас із університету Каліфорнії у Берклі (США) та його колеги, припустили, що зміни форми внутрішнього краю пилового кільця пов'язані з присутністю планети між кільцем і Фомальгаутом. Схожим чином рух Нептуна впливає на пояс Койпера.

За допомогою орбітального телескопа Хаббл вченим вдалося сфотографувати крапкове джерело світла у трьох мільярдах кілометрів усередині кільця. Виявлена планета отримала позначення Фомальгаут b.

"Фомальгаут - це подарунок ... Слідом за несподіваним відкриттям пилового кільця, тепер ми виявили екзопланети на місці, підказаному аналізом форми цього кільця. Це урок для всіх мисливців за екзопланетами -" прямуй за пилом ", - говорить співавтор дослідження Марк Клемпін із Центру НАСА імені Годдарда, слова якого наводяться у повідомленні на сайті Хаббла.

Згідно із отриманими даними, Фомальгаут b знаходиться приблизно у 17 мільярдах кілометрів від зірки, що приблизно у 10 разів далі, ніж відстань від Сонця до Сатурна. Аналіз впливу планети на кільце показав, що її маса не може перевищувати трьох мас Юпітера.

"Більш масивна планета своєю гравітацією могла б зруйнувати пилове кільце, оточуюче зірку", - пояснює Калас.

Окрім того, Фомальгаут b виявився значно яскравішим, ніж показували розрахунки. Що, на думку вчених, може говорити про існування навколо планети кільця із пилу і льоду, яке добре відбиває світло. Таке кільце по діаметру може відповідати системі супутників Юпітера.

Майбутні спостереження планети у інфрачервоному діапазоні дозволять зробити висновки про присутність водяної пари у її атмосфері і зрозуміти закономірності еволюції дуже молодої планети, якій усього 100 мільйонів років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.