Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Живописець Караваджо писав картини-фотографії, використовуючи порошок зі світлячків

Відкриття 26623 перегляди

Опубліковано - 2.12.2008 02:59 | Всі новини | Версія для друку

“Узяття Христа під варту”
“Узяття Христа під варту”
Розкрито секрет великого італійського живописця Відродження Мікеланджело Караваджо: в основі його картин - фотографія.

З такою сенсаційною заявою виступила дослідник флорентійського інституту Sachi Роберта Лапуччі, яка опублікувала свої висновки в щомісячному журналі з мистецтва Stile Arte.

За її словами, Караваджо перетворив свою майстерню на темну кімнату з невеликим отвором в стелі, через який за допомогою двоопуклої лінзи та увігнутого дзеркала відображалися предмети, що художник переносив на полотно.

Проте сенсаційне відкриття полягає не в цьому, оскільки відомо, що так звана "камера обскура" широко використовувалася середньовічними художниками для створення ескізів, а техніка що з'явилася лише в кінці ХIХ століття фотографії були описані в працях геніального Леонардо да Вінчі (фокус, ракурс, перспектива, якими він сам користувався в своєму живописі).

Караваджо ж винайшов спеціальний порошок зі світляків, що дозволяв йому працювати в абсолютній темряві. Після ретельної експертизи і аналізу полотен художника Лапуччі виявила на них сліди флуоресціюючих фоточутливих субстанцій.

Таким чином, як вважає дослідник, Караваджо, за допомогою цього порошку, що "світиться", і використовуючи "темну", отримував короткочасні флуоресцентні зображення предметів прямо на полотні, тобто аналог фотографії, яка складала базу для кінцевої картини, написаної маслом.

Нагадаємо, що одне з унікальних полотен Караваджо - “Узяття Христа під варту” було викрадене влітку з Одеського музею Західного і Східного мистецтва.

До відома, Караваджо (1573-1610) відомий як один з найбільш революційних творців свого часу, винахідник безлічі інноваційної техніки, найбільш відома з якої - його приголомшлива майстерність "світла-тіні".
“Призвання св.Матвія” 1599-1600, Сан Луіджі дее Францезі, Рим
“Призвання св.Матвія” 1599-1600, Сан Луіджі дее Францезі, Рим


Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.