Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Селяни викопали найбільший в історії Закарпаття скарб

За межею віків Регіон: Закарпатська область 18786 переглядів

Опубліковано - 22.12.2008 08:58 | Всі новини | Версія для друку

Подібний скарб епохи бронзи було знайдено минулого року в Чернівецькій області
Подібний скарб епохи бронзи було знайдено минулого року в Чернівецькій області
Найбільший за всю історію Закарпатської області скарб викопали селяни цього року на городі. Знахідку презентував в Ужгородському прес-клубі завідуючий відділом археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль.

Як передає кореспондент УНІАН, він повідомив, що восени поблизу села Геєвці в Ужгородському районі селяни під час обробки землі знайшли 113 предметів із бронзи (прикраси та елементи зброї), а також фрагмент посуду, в якому скарб був закопаний у землю.

Предмети датуються 1300 роком до нашої ери, тобто були створені 3300 років тому. «Знайдений скарб - справжній подарунок для культури, історії та науки області», - підкреслив археолог.

За його словами, найчастіше подібні скарби потрапляють у приватні руки і практично втрачаються. «Проте у цьому випадку Закарпатський краєзнавчий музей зумів виграти конкурентну боротьбу, і цінна знахідка стала надбанням усіх мешканців та крайової історії», - зауважив Й. Кобаль.

Він також повідомив, що люди, котрі знайшли бронзові предмети, отримають винагороду від музею – «кілька тисяч гривень». Ціна ж самої знахідки, за словами науковця, щонайменше у 5 разів більша. У даному випадку треба дякувати «патріотизмові» селян.

«Цінність археологічної знахідки полягає у тому, чи знаємо ми, де і коли вона знайдена. Це важлива інформація, лише при наявності якої може йтися про наукові дослідження і опис історії краю», - сказав Й. Кобаль.

За словами археолога, Закарпаття - найбагатший в Україні регіон на знахідки бронзового віку. На території Європи немає жодної території, щоб на 1 квадратний кілометр було знайдено таку кількість скарбів, як у Закарпатській області.

Усі знайдені й презентовані речі мають культовий характер. В одній із втулок наконечника спису знайшли невелику пластину. Такі випадки були зафіксовані лише двічі у Європі. Це приклад ритуалу, пов’язаного із замовлянням проти хвороби.

«Закарпатські скарби відомі далеко за межами Закарпаття, колекція знахідок обласного краєзнавчого музею була другою за цінністю серед музеїв у Радянському Союзі. На жаль, здійснений мною опис закарпатських знахідок у нас не видрукували, бо економічна криза, вічний брак коштів. Натомість у Німеччині вже за два тижні знайшли можливість видати цю наукову працю», - розповів Й. Кобаль.
Закарпатський краєзнавчий музей
Закарпатський краєзнавчий музей
Закарпатський краєзнавчий музей має намір винагородити селян, повідомляє zaxid.net. Йдеться про премію у кілька тисяч гривень. Проте сама знахідка - безцінна, зауважив Й. Кобаль. З його слів, у згаданому селі уже знаходили скарби. У 1977 році тут були знайдені бронзові мечі, прикраси, датовані 15 сторіччям до н.е.

Цей рік став щедрим для закарпатських археологів. У серпні цього року археологічна експедиція Ужгородського національного університету на розкопках поблизу села Мала Копаня під час розкопок городища давніх племен даків знайшла золоті прикраси, датовані 80-70 роками до н.е. Вага виробів сягає 450 г. Також було знайдено зброю, яка належала вершникам бойової аристократії - 7 кельтських і 3 дакійські мечі першого сторіччя до н.е.

Довідка УНІАН. У Закарпатському краєзнавчому музеї зберігається понад 130 тис. оригінальних експонатів. В Україні серед обласних музеїв це 6-7 місце. Колекція бронзових скарбів музею найбільша в Україні, крім того, тільки закарпатський музей володіє колекцією кельтських старожитностей.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.