Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Засекречені катакомби Вінниці перетворять у туристичні маршрути

Туризм Регіон: Вінницька область 22531 перегляд

Опубліковано - 14.08.2006 12:35 | Всі новини | Версія для друку

Вінниця. вул.Соборна
Вінниця. вул.Соборна
Уже декілька століть підземні лабіринти міста залишаються таємницею для істориків та археологів. Те, що під Вінницею є підземне місто вказують лише випадкові знахідки, та поодинокі історичні факти.

Чергове підтвердження існуванню підземних ходів знайшли будівельники під час прокладання трамвайної колії. Мерія Вінниці оголосила про намір розсекретити легендарні міські катакомби і перетворити їх на туристичні маршрути.

Але як виглядають підземні ходи, достеменно ніхто не знає. Єдина приблизна карта підземки під грифом таємно зберігається в обласному управлінні МВС. Підтверджує існування катакомб й Капуцинський монастир. Його називають серцем підземного міста.

Отець Костянтин, священик Римо-католицької церкви м. Вінниці:
- Ми ще не можемо знайти з якого місця це було, лише історики, наші друзі, показують, що були три виходи з монастиря, маємо певні сліди, що катакомби були, коли будувався будинок.

Історія вінницьких катакомб нараховує сім століть. Останніми до підземелля входили підпільники за часів Другої Світової війни. Але розплутати лабіринти ходів, воякам не вдалося.

Сергій Гальчак, директор Вінницького обласного архіву:
- Підпільники, особливо національного спрямування, переховувались, влаштовували схованки і ховались від німців, і ще цікавий факт, як проходила в 1943 році центральною вулицею міста рота російських козаків, то дорога почала провалюватись, то там таки точно катакомби»

Анатолій Лисий, кандидат історичних наук:
- До війни катакомбами опікувались в НКВД, після війни МВС у Вінницькій області, чому вони ними опікувались, залишається загадкою, це справжня загадка»

Увесь сучасний центр Вінниці – суцільні катакомби. Ще раз у цьому переконалися будівельники. Прокладаючи трамвайну лінію, робітники докопалися до верхнього шару підземних ходІв. Місцевих чиновників знахідка зацікавила. Створили навіть спеціальну комісію, яка вирішить подальшу долю підземки.

Володимир Гройсман, міський голова м. Вінниці:
- Місто Вінниця має історію, місто Вінниця може бути привабливе з точки зору туристичного напрямку і цей напрямок у нас не в аутсайдерах, ми його розвиватимемо це і розвиток туристичних маршрутів.

Засипати катакомби науковці не радять. За їх переконанням підземні ходи за століття не зруйнувалися. Причому деякі з них могли вмістити до сотні людей. Міська влада готується перетворити їх на туристичні маршрути, які стануть однією з окрас міста.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.