Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Розгадано таємницю наднових зірок

Невідоме 12429 переглядів

Опубліковано - 23.03.2009 19:31 | Всі новини | Версія для друку

У центрі зірки формується ядро з важких елементів
У центрі зірки формується ядро з важких елементів
Астрономи змогли пролити світло на передісторію вибухів наднових, знайшовши в архівах дані про зірки, які раніше були на місці двох вибухів.

Результати дослідження опубліковано у п'ятницю в журналі Science.

Автори роботи, Джастін Маунд (Justyn Maund), астрофізик з Інституту імені Нільса Бора в Копенгагені, і його колеги із США та Великобританії за допомогою знімків, зроблених космічним телескопом Хаббл в Обсерваторії Геміні показали, що вибухи двох наднових в 1993 і 2003 роках ( 1993J в галактиці М81 і SN 2003gd в галактиці М74) призвели до зникнення двох зірок - червоних надгігантів.

Їх відсутність на цьому місці стало можливим спостерігати тільки зараз, коли хмари пилу й газу, що утворилися після вибухів наднових, розпорошилися.

Зірка, маса якої хоча б у вісім разів більше маси Сонця в кінцевому рахунку вибухає. Це і називають вибухом наднових. По мірі вигоряння водню, а потім гелію в ході термоядерних реакцій, зірка продукує все більше і більше важких елементів - вуглецю, а потім заліза. У центрі зірки формується ядро з важких елементів, що під дією гравітації починає швидко стискуватися, а слідом за ним всередину зірки починає "рухатися" зовнішня газова оболонка.

Стискування досягає межі, виникає віддача, і від центру зірки назовні йде ударна хвиля, швидкість якої сягає майже швидкості світла. Вихід цієї ударної хвилі ми і спостерігаємо як вибух наднових - це яскравий спалах, коли зірка починає світити з яскравістю цілої галактики. Ударна хвиля змітає навколо пил і газ, утворюючи круглу планетарну туманність - залишок наднових, в центрі якої залишається її ядро - нейтрона зірка або чорна діра.

Останній раз вибух наднових стався в нашій Галактиці в 1604 році. Сучасним астрономам вдавалося спостерігати наднові тільки в інших галактиках. Через їх віддаленість вченим було важко казати, що було на місці катастрофи до вибуху - для цього потрібно було дослідити цю ділянку найбільш сучасними інструментами. Тому вчені дізнаються про вибух тільки постфактум.

Авторам дослідження випала рідкісна можливість - побачити архівні фотографії, зроблені до вибуху і з великою точністю встановити, що на цьому місці було раніше, і які саме зірки вибухнули.

"Ми дізналися, що попередник наднової 2003gd, надгігант спектрального класу M, більше не знаходиться в цьому місці... Попередник наднової 1993J, надгігант спектрального класу K, також зник, проте його компаньйон, надгігант спектрального класу B, як і раніше, спостерігається. Це ... підтверджує, що наднові були утворені червоними надгігантами", - пишуть вчені.

Народження наднових - єдиний механізм, завдяки якому у Всесвіті з'являються важкі елементи, з яких сформувалася Земля і люди. Нові дані допоможуть астрофізикам краще зрозуміти механізми народження наднових та закономірності еволюції Всесвіту.

Зазначимо, раніше вченим вдалося простежити вибух наднових з перших моментів тільки один раз - астрономи з Прінстонського університету випадково зафіксували цей процес під час спостережень за галактикою NGC2770 за допомогою рентгенівського телескопу Swif.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.