Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


NASA шукає матір Місяця

Невідоме 9993 перегляди

Опубліковано - 10.04.2009 13:35 | Всі новини | Версія для друку

NASA шукає матір Місяця
NASA шукає матір Місяця
Два автоматичні зонди NASA - “близнюки” STEREO, які створено для спостережень за Сонцем і запущено в жовтні 2006 року, по дорозі до своїх “спостережних пунктів” увійшли в область, де, можливо, збереглися сліди гіпотетичної планети, зіткнення якої з Землею, на думку деяких вчених, призвело до появи Місяця.

Про це йдеться в повідомленні американського аерокосмічного агентства.

Як повідомив один із учасників проекту STEREO Майк Кейсер, "ім'я цієї планети - Тейя. Це гіпотетичний світ. Ми ніколи не бачили його, але деякі дослідники вірять, що він існував 4,5 мільярда років тому і що його зіткнення із Землею привело до формування Місяця".

"Гіпотезу Тейі" було розроблено теоретиками з Прінстона Едвардом Белбруно і Річардом Готтом.

Вони почали з популярної теорії, згідно з якою Місяць сформувався з величезної кількості уламків, які викинуло в космос через зіткнення із Землею іншої планети розміром із Марс. Цей сценарій дозволяв пояснити більшість особливостей будови Місяця, зокрема, ізотопного складу місячних порід.

Однак, він не давав відповіді на питання, звідки взялася ця планета. Белбруно і Готт вважають, що матір Місяця сформувалася на земній орбіті в точках Лагранжа - так називають точки, де тяжіння Землі і Сонця формує гравітаційні "колодязі". Таких точок всього п'ять і туди, на початковій стадії формування Сонячної системи, як вода в низини, збиралися планетезімалі - дрібні планетні тіла, "будівельні блоки" майбутніх планет.

Белбруно і Готт вважають, що в одній з двох точок Лагранжа, L4 чи L5, розташованих на земній орбіті під кутом 60 градусів від напрямку Земля - Сонце, з планетезімалій могла сформуватися Тейя, яку названо по імені титаніди з грецької міфології, що породила богиню Місяця Селену. Якщо ця гіпотеза вірна, то в точках Лагранжа повинні залишитися планетезімалі, які не встигли приєднатися до Тейі.

Раніше астрономи намагалися виявити сліди Тейі за допомогою наземних телескопів, але вони могли бачити тільки об'єкти кілометрових розмірів.

Коли зонди NASA потраплять до точки Лагранжа, вони зможуть бачити значно менші тіла. Їх помітять, необхідно з'ясувати їх склад. Якщо він виявиться подібним до складу земних і місячних порід, це стане вагомим підтвердженням гіпотези Белбруно і Готта.

Водночас, пошук матері Місяця не є головним завданням зондів STEREO. Це сонячні обсерваторії, які повинні зайняти місце на земній орбіті з двох протилежних сторін від Сонця, щоб допомогти вченим бачити тривимірну картину сонячної активності.

Прямуючи до місця служби "зонди протягом декількох місяців будуть проходити зони точок Лагранжа і шукати сліди Тейі. У пошуках можуть допомогти всі бажаючі - на сайті місії будуть викладатися фото, де, можливо, вдасться виявити астероїди.

Раніше представники NASA заявили, що восени 2009 року на WorldWide Telescope з'являться фотографії Місяця, які зроблено апаратом Lunar Reconnaissance Orbiter, запуск якого заплановано на травень 2009 року.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.