Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Туристів захищають від аматорів-фантазерів

Туризм Регіон: Львівська область 18036 переглядів

Опубліковано - 6.04.2006 13:03 | Всі новини | Версія для друку

Петро Радковець проводить екскурсію біля палацу Бандінеллі (Музей пошти) у Львові (фото: Віталій ГРАБАР)
Петро Радковець проводить екскурсію біля палацу Бандінеллі (Музей пошти) у Львові (фото: Віталій ГРАБАР)
Проводити екскурсії у Львові дозволили лише 183 спеціалістам

Із приходом весни на старі львівські вулиці висипали десятки туристичних груп із екскурсоводами.

— Лев сумує через те, що його ніхто не помічає. Та коли на нього подивитися, він одразу веселішає, — розповідає 15 діткам з Івано-Франківщини 42-річний екскурсовод Петро Радковець і показує на лева на даху одного з будинків на Катедральній площі.

Діти захопилися левом, обдивляються його з різних боків — перевіряють, чи це справді так.

— Нам дуже пощастило, що ми розшукали пана Петра, — каже 38-річна Тетяна Данилюк, класний керівник школярів. — Першого разу ми приїжджали рік тому. Екскурсовода замовили через фірму, а він нам почав видавати: ”дата-архітектор-стиль”. Дітям через десять хвилин набридло слухати, і ми відмовилися від екскурсії.

Цього разу вчительки приїхали трамваєм до центру, одна залишилася з дітьми неподалік зупинки, інша стала шукати екскурсовода.

— Побачила групу дітей із Рівного, — продовжує Тетяна Данилюк. — Не розмовляють, не бешкетують, а слухають. Коли екскурсія закінчилася, одразу ж підійшла до їхнього гіда. Петро Радковець погодився провести й нас.

Чи має Петро Радковець посвідчення ”фахівця туристичного супроводу”, які вже протягом року видає обласна влада, жінки навіть не цікавилися.

— Я екскурсії вже 15 років проводжу, а посвідчення лише торік отримав, — каже пан Радковець. — Зміни в місті потрібні — без сумніву, а то таке було — хто до чого здатен, те й видає. Найбільший ”брєд”, який я чув, — під Оперним театром тече Полтва. Вона ж тече між Оперним і Заньковецької. А на Личаківському цвинтарі біля могили Соломії Крушельницької екскурсовод розповідала польським туристам, що ця жінка відзначилася гарними співами на весіллях.

Щоб уберегти туристів від аматорів-фантазерів, обласна влада рік тому вирішила реєструвати екскурсоводів.

За словами спеціаліста обласного управління культури та туризму 30-річної Наталії Гамкало, саме тоді на Львівщині створили атестаційну комісію, яка видає дозволи для туристичного супроводу.

— Безкоштовні дозволи отримали вже 183 екскурсоводи, — додає Наталія Гамкало. — Дійсні впродовж трьох років.

Щоправда, після того як частині практикуючих екскурсоводи видали офіційні дозволи, ситуація не змінилася. За тим, як у місті проходять екскурсії, ніхто не стежить.

Польські туристи часто приїжджають зі своїми екскурсоводами. У вихідні дні їх навіть більше, ніж українських. І розповідають вони історію українського Львова по-своєму.

У відділі зовнішньоекономічної діяльності та туризму Львівської міськради підтвердили, що не мають повноважень контролювати проведення екскурсій.

— Туристи можуть довіряти гідам із посвідченнями, бо ці документи підтверджують їхній фаховий рівень, — каже Наталія Гамкало. — Ми перевіряємо, чи ці люди мають вищу освіту, чи закінчували спеціальні курси екскурсоводів або гідів-перекладачів, чи володіють переліком екскурсійних тем. Таким видаємо офіційні посвідчення.

Ціна екскурсій

Середня ціна екскурсії приватного екскурсовода для групи з 15–20 осіб коштує 20 грн/год. Екскурсія може тривати до чотирьох годин.
Послуги екскурсовода, замовленого через приватну фірму, обійдуться до 40 грн/год.

Про що запитують туристи

Найчастіше — де обміняти гроші. Іноземці цікавляться конфесійними питаннями, зокрема, які відмінності між римо-католиками, греко-католиками та православними. Розпитують також про звичаї та традиції.

Наприкінці екскурсії запитують, де у Львові можна скуштувати страв української національної кухні.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.