Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість доісторичних художників були жінками

За межею віків 14403 перегляди

Опубліковано - 6.07.2009 14:36 | Всі новини | Версія для друку

“Прадавні наскельні малюнки - справа рук жінок” - стверджує археолог Дін Сноу
“Прадавні наскельні малюнки - справа рук жінок” - стверджує археолог Дін Сноу
Дослідивши за відбитками долонь статеву приналежність авторів наскельних малюнків у європейських печерах, американський археолог прийшов до висновку, що прадавні художники в своїй більшості були жінками.

На відміну від живопису останніх двох тисячоліть, найбільш видатні творці яких були чоловіками, правдавні наскельні малюнки - справа рук жінок, стверджує археолог Дін Сноу з університету Пенсільванії.

Вчений досліджував "підпис" найдавніших художників - відбитки рук, які ті залишали біля своїх творів у французькій печері Pech Merle (малюнки у ній датуються періодом від 25 до 16 тисяч років тому), іспанської Cuevas de El Castillo (відбиткам долонь у ній - 28 тисяч років) і кількох інших.

Для дослідження Сноу зняв точні розміри кистей рук у багатьох європейців, щоб виявити закономірності у пропорціях пальців у чоловіків і жінок. "Наші руки - одна з особливостей, що робить нас унікальними. І це щось, що поєднує всіх нас", - заявив вчений.

Аналіз цих параметрів і відбитків кам'яного віку привів дослідника до висновку, що більшість з них належать жінкам.

"Ми не знаємо, якою була роль художників у суспільстві Верхнього палеоліту (від 50 тисяч до 10 тисяч років тому) у цілому, - сказав дослідник. - Але це крок вперед, який говорить, що переважна більшість з них були жінки".

І хоча існує ймовірність того, що жінки залишали відбитки долонь біля малюнків, зроблених чоловіками, вчений збирається шукати нові докази своєї теорії, проводити подальший аналіз і розширювати територію свого дослідження з Європи по всьому світу.

Зазначимо, наскельні малюнки дали вченим можливість досліджувати гумор печерних людей. Так, у 2005 році археологи визнали його грубим і примітивним - класичним жартом наших предків був малюнок, на якому зображують спотикання об камінь родича.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.