Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер письменник-дисидент Василь Аксьонов

Втрата 11192 перегляди

Опубліковано - 6.07.2009 21:49 | Всі новини | Версія для друку

Помер письменник-дисидент Василь Аксьонов
Помер письменник-дисидент Василь Аксьонов
Відомий російський письменник-дисидент Василь Аксьонов помер сьогодні у Москві, після тривалої хвороби, на 77-му році життя.

Про це повідомила вдова письменника.

15 січня 2008 року Аксенов був госпіталізований в 23-у московську лікарню після нападу інсульту, який наздогнав його за кермом автомашини. Через добу після госпіталізації Аксьонов був переведений у НДІ швидкої допомоги імені Скліфосовського, де йому була проведена операція по видаленню тромбу сонної артерії. Стан після інсульту і операції оцінювався лікарями як "украй важкий".

За словами одного з його лікарів, в кінці лютого цього року Аксьонову була зроблена операція у зв'язку з ускладненнями в черевній порожнині. Він розповів, що 25 лютого письменник був переведений з НДІ нейрохірургії ім. Бурденко в НДІ швидкої допомоги імені Скліфосовського у зв'язку з тим, що у нього "виникли непередбачені ускладнення хірургічного характеру в черевній порожнині".

У березні письменника знов перевели в НДІ нейрохірургії імені Бурденко, де його лікуванням займалися найкращі фахівці з нейрореабілітациі, але потім з-за різкого погіршення здоров'я він потрапив в реанімацію.

Відомий прозаїк, автор більш ніж 20 романів, "стиляга" і "антисовєтчик" Василь Павлович Аксьонов - один з яскравих представників покоління "шестідесятників" у совітській літературі.

Він народився в Казані в сім'ї партійного діяча 20 серпня 1932 року. Батьки майбутнього письменника були репресовані. Декілька років Аксенов прожив в Магадані із засланою після табору матірю .

У 1956 році він закінчив Ленінградський медичний інститут. У 1956-1960 роках працював лікарем на Крайній Півночі, в Карелії, в Ленінградському морському торговому порту, в туберкульозній лікарні в Москві.

Як письменник Аксьонов набув популярності в 1960-х роках, після публікації в журналі "Юність" повісті "Колеги"( по цій повісті знято одноіменний совітський фільм) та низки інших повістей і розповідей.

Головний успіх приніс Аксьонову роман "Зоряний квиток", який вийшов в тій же "Юності" в 1961 році. Його героями стали молоді люди з покоління "фестивалю молоді і студентів", яке в комсомольському друці отримало кличку "стиляги".

Після закінчення "відлиги", за часів юрежнєвського застою,в 70-х роках, його твори перестають публікуватися в Радянському Союзі.

Підвищений інтерес КДБ до літературної творчості, зіткнення з радянською цензурою і критикою привели Аксьонова до тривалого, на десять років, вимушеного мовчання.

Проте письменник продовжував працювати. У 1975 був написаний автобіографічний роман "Опік", а в 1979 році - гостра антиутопія "Острів Крим", заборонені до публікації совітською цензурою.

У 1979 році Василь Аксьонов став одним з організаторів і авторів безцензурного літературного альманаху "Метрополь", який видавався в США.

У грудні 1979 року він публічно заявив про вихід з Союзу письменників СРСР. Після різких виступів у пресі на адресу письменника, в липні 1980 року, він був вимушений "рятувати" свої романи, - Аксьонов виїхав в США, де дізнався про позбавлення його і його дружини радянського громадянства.

У 1980 році він почав викладати російську літературу в університеті Дж. Мейсона у Вашингтоні.

З кінця 1980-х книги Аксьонова знову видаються на батьківщині, а починаючи з 1990-х років він часто і тривалий час буває в Росії.

У США він жив до 2004 року, потім - поперемінно живе у Франції і в Росії.

У 1992 році Аксьонов завершив роботу над 3-томним романом "Московська сага" - про три покоління московських інтелігентів XX століття.

У 2004 році став лауреатом "Російського Букера" за книгу "Вольтер'янці і вольтер'янки". Його остання книга "Зіниця ока" (2005) має характер особистого щоденника.

У США Василю Аксьонову присвоєно почесне звання Doctor of Humane Letters. Він є членом Пен-клубу і Американської авторської ліги. У 2005 році Василь Аксьонов був удостоєний Ордена літератури і мистецтва, одній з вищих нагород сучасної Франції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.