Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Батурині виявлено рештки собору, збудованого Іваном Мазепою

Відкриття Регіон: Чернігівська область 14250 переглядів

Опубліковано - 28.08.2006 17:45 | Всі новини | Версія для друку

В Батурині виявлено рештки собору, збудованого Іваном Мазепою
В Батурині виявлено рештки собору, збудованого Іваном Мазепою
«Відкриттям року» ознаменувався останній день роботи Міжнародної археологічної експедиції, що працювала цього літа у Батурині. Нею стали рештки фундаментів Собору Живоначальної Трійці - центрального храму міста гетьманської доби, збудованого Іваном Мазепою.

Пошуки собору тривали упродовж багатьох років і ось, нарешті, увінчалися успіхом - його знайшли на території приватної забудови.

Як розповів кореспонденту Укрінформу директор Інституту археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя, завкафедрою Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Шевченка Володимир Коваленко, собор Живоначальної Трійці був розібраний за часів Кирила Розумовського. Цеглу з нього використали на спорудження Воскресенської церкви, що й донині діє в Батурині.

Розкопки археологи планують продовжити, але вже в наступні роки. І якщо решта фундаментів собору збереглася так само добре, як і їхній фрагмент, то їм вдасться дослідити храм повністю і навіть порушити клопотання про його відбудову. Поки що, за словами Володимира Коваленка, експедицію Чернігівського педуніверситету та Інституту археології НАН України достроково змусила згорнути нестача коштів. Спонсорська підтримка закінчилася, а державної цього року не було, зазначив В. Коваленко.

Довідка. До 1995 року Батурин археологами не досліджувався взагалі. Роботи почалися лише після створення там (в 1994 р.) Державного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця". Тривалий час розкопки на території міста проводилися виключно завдяки спонсорській підтримці української діаспори з Канади та США. Минулого року археологічні дослідження вперше були належним чином профінансовані державою в рамках президентської програми відродження Батурина і коштами Благодійного фонду "Гетьманська столиця".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.