Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сон при світлі підвищує ризик депресії

Охорона здоров`я 9984 перегляди

Опубліковано - 23.10.2009 17:35 | Всі новини | Версія для друку

Яскраве нічне світло вуличних лампи денного освітлення призводять до безсонної ночі і поганого настрою наступного дня
Яскраве нічне світло вуличних лампи денного освітлення призводять до безсонної ночі і поганого настрою наступного дня
Американські вчені виявили, що сон при світлі може викликати розвиток депресії. Їхня знахідка стала ще одним доказом на користь того, що штучне освітлення вночі шкідливе для здоров’я.

Яксраве світло вночі - поганий настрій вдень

Для багатьох людей, сон при яскравому освітленні від флуоресцентних ламп вулиці або офісних будівель, які залишаються освітленими вночі, призводить до безсонної ночі і поганого настрою на наступний день.

Психологи з університету штату Огайо в США, говорять, що сон в освітленому приміщення може вплинути на особистість, здоров'я людини і може призвести до депресії, пише Telegraph.

"Можливість уникнути світла, пригнічує депресивний ефект", - говорить Лаура Фонкен, провідний автор дослідження.

"Але постійне світло без жодних шансів його уникнути, посилює депресивні симптоми".

Міс Фонкен стверджує, що результати дослідження надали додаткові докази того, що використання штучного світлення вночі, можуть впливати на здоров'я.

"Це важливо не лише для тих, хто працює в нічну зміну, а й для дітей та дорослих, які дивляться телевізор до пізньої ночі, руйнуючи власний звичний цикл освітленого і темного періоду доби", - сказала вона.

Дослідники також говорять, що багато лікарняних палат лишаються яскраво освітленими всю ніч, що може додати проблем хворим.

Співавтор дослідження, професор неврології Ренді Нельсон, говорить, що, за результатами дослідження, необхідно більше уваги приділяти тому, як штучне освітлення впливає на емоційне здоров'я людей.

За його словами, за підвищення кількості депресивних розладів в організмі людини відповідає більш широке використання світла вночі в сучасному суспільстві. Багато людей піддаються впливу неприродного світлового циклу, і це може мати реальні наслідки для нашого здоров'я.
Спати необхідно в темряві
Спати необхідно в темряві
Спати в темряві - запорука здоров`я

Як показав тритижневий експеримент, результати якого опубліковано в журналі Brain Research, у лабораторних мишей, чиє житло було освітлено цілодобово, набагато частіше спостерігаються прояви депресії, ніж у тварин, що живуть в умовах природної зміни дня і ночі.

Причому такий ефект спостерігався лише при відсутності можливості сховатися від світла під час сну - за наявності в постійно освітленому вольєрі темної непрозорої труби, що виконувала функції спальні, у тварин симптоми депресії зустрічалися значно рідше, ніж при використанні прозорої труби.

Прояви депресії оцінювалися за допомогою стандартних методик, схожих з тими, які використовують фармкомпанії при дослідженні потенційних антидепресантів.

На подив учених, дослідження також показало, що у мишей, що жили при цілодобовому освітленні, спостерігалося менше симптомів тривожності, і аналізи виявляли знижений рівень вироблення "гормону стресу" - кортикостерона.

Такі результати виявилися несподіваними, оскільки у людей прояви депресії і тривожності часто супроводжують один одного.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.