Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


СБУ завершила кримінальну справу про Голодомор на Житомирщині

Національне питання Регіон: Житомирська область 10523 перегляди

Опубліковано - 1.12.2009 03:47 | Всі новини | Версія для друку

СБУ завершила кримінальну справу про Голодомор на Житомирщині
СБУ завершила кримінальну справу про Голодомор на Житомирщині
На Житомирщині Служба безпеки України завершила розслідування кримінальної справи про Голодомор.

Як повідомили у прес-групі УСБУ в Житомирській області, йдеться про розслідування кримінальної справи, порушеної у травні 2009 року Службою безпеки України за ч. 1 ст. 442 (Геноцид) Кримінального кодексу України.

"Спеціально створена в Управлінні СБ України в Житомирській області слідчо-оперативна група у тісній взаємодії з органами державної й виконавчої влади, архівними установами та фахівцями-дослідниками Голодомору-Геноциду зібрала великий масив документів, які наразі долучено до справи як речові докази", - сказано у повідомленні прес-групи.

Уточнюється зокрема, що за час досудового слідства в архівних установах області опрацьовано понад 3 тисячі документів, що стосуються подій Голодомору 1932-1933 років на території Житомирщини, з них понад 200 розпорядчих документів діючих на той час органів влади та управління різних рівнів.

"Ці документи - постанови, директиви, спецдонесення, листи з грифом «Цілком таємно», спецповідомлення, доповідні записки, спеціальні зведення – переконливо вказують на те, що Голодомор 1932–1933 років на території сучасної Житомирщини та в Україні в цілому носив штучний характер і був проведений для економічного ослаблення та фізичного винищення українського селянства, знищення його культури й способу господарювання. Досягалося це цілеспрямованими діями влади, якою запроваджувалися непосильні та завідомо нереальні норми здачі хліба, м’яса та інших продуктів харчування, за невиконання яких у людей насильно конфісковувалися всі без винятку запаси їжі", - повідомляє СБУ Житомирщини.

Наголошується, що опрацьовані СБУ архівні документи свідчать також про високу смертність людей від голоду, непоодинокі випадки людоїдства і трупоїдства доведеними до відчаю людьми, зокрема в тодішніх Троянівському, Мархалевському, Любарському, Коростенському, Бердичівському, Городницькому районах нинішньої Житомирщини.

«Опрацьовані під час розслідування матеріали понад 30 архівних кримінальних справ того часу та інші документи вказують і на те, що населення вдавалося до опору насильницькій колективізації та відбиранню владою останніх запасів хліба й інших продуктів харчування. Так, у квітні 1932 року в колгоспах Рогівка, Нейдорф, Ліски, Солодирі та Острівка тодішнього Пулинського району 500 голодних людей розгромили колгоспні комори, щоб забрати колгоспну худобу, посівний матеріал і картоплю на харчування. «Судовими трійками» їх було засуджено до різних термінів ув’язнення»,- повідомляє прес-група.

Зокрема, слідчо-оперативна група СБУ у Житомирській області встановила, що одним із видів репресивних заходів влади за невиконання плану хлібозаготівель було занесення населених пунктів - боржників на так звані «чорні дошки».

Це означало цілковите вивезення з таких сіл всього наявного краму, припинення кооперативної і державної торгівлі, кредитування колгоспів і дотермінове стягнення виданих раніше кредитів.

Зокрема, виявлено факти занесення в 1932-1933 роках на «чорну дошку» понад 300 населених пунктів, селищних рад і колгоспів на території Словечанського, Радомишльського, Овруцького, Новоград-Волинського, Дзержинського та Троянівського районів сучасної Житомирщини за невиконання планів хлібо - та м’ясозаготівлі тощо.

«За час досудового слідства на території всіх районів Житомирської області допитано 118 свідків. Усі вони на той час проживали на території регіону і є безпосередніми очевидцями штучного сталінського Голодомору», - сказано у повідомленні прес-групи.

Як також зазначається, СБУ в області проаналізувало та приєднало до кримінальної справи як речові докази 86 книг реєстрації актів про смерть людей у 1932-1933 роках, що зберігаються в Державному архіві Житомирської області. Натомість Житомирське обласне бюро судово-медичних експертиз у справі за матеріалами зазначених книг встановило, що найпоширенішими причинами смерті людей у 1932-1933 роках стали голод та захворювання, спричинені голодом.

«Офіційно причини смерті у переважної більшості дітей та людей працездатного віку взагалі не були вказані або були вказані як невідомі, що свідчить про намагання тодішньої влади у будь-який спосіб приховати сам факт Голодомору в Україні», - йдеться у повідомленні.
Напрацьовані слідчо-оперативною групою Управління СБУ в Житомирській області матеріали кримінальної справи у 16 томах направило до Головного слідчого управління СБ України.

Від “Аратти”. Нам особисто відомий свідок (нині проживає в м.Бориспіль Київської області) ще одного випадку людоїдства в Житомирській області - в селы Бровки Перші нинішнього Андрушівського району. Можливо цей випадок випав з поля зору...
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.