Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Лікарі не рекомендують «Лікарську»

Охорона здоров`я 11517 переглядів

Опубліковано - 11.03.2010 01:03 | Всі новини | Версія для друку

Лікарі не рекомендують «Лікарську»
Лікарі не рекомендують «Лікарську»
Молочні сосиски, варено- та сирокопчені делікатеси, сервелат і навіть знаменита “Лікарська” ковбаса - все це продукти, виготовлені з переробленого м’яса з доданням харчових добавок і консервантів. Саме до них сучасна медицина висуває серйозні претензії.

Пристрасть до червоного м'яса, особливо жирних сортів, незмінно призводить до розвитку хвороб серцево-судинної системи, підвищення рівня холестерину, ризику виникнення атеросклерозу, гіпертонічної хвороби і, як наслідок, тромбозів і інфарктів, повідомляє Infox.ru.

Спираючись на дані останнього дослідження, учені з Гарварда говорять про потенційну небезпеку зловживання продуктами з переробленого м'яса. Зокрема, фахівці прогнозують любителям сосисок і ковбас такі недуги, як діабет і «класичні» хвороби серця.

Доповідь на цю тему була представлена на щорічній конференції Американської асоціації кардіологів в Сан-Франциско. Провідний автор дослідження, науковий співробітник Гарвардської школи громадського здоров'я доктор Ейріні Рената Міча стверджує: «Хот-доги, гамбургери, бекон, ковбаса - вживання всіх цих продуктів частіше ніж раз на тиждень буде пов'язано з ризиком виникнення діабету, інфаркту».

Група доктора Міча вивчала результати 20 різних досліджень, у яких було задіяно в цілому 1,2 мільйона чоловік. Серед них було виявлено майже 24 тисячі пацієнтів з встановленим в минулому діагнозом "ішемічна хвороба серця", 2280 чоловік раніше перенесли інсульт, а майже 11 тисяч опинилися діабетиками. Детальне вивчення звичних раціонів харчування цих людей дозволило лікарям з Гарварду зробити висновок про прямий зв'язок між вживанням продуктів з обробленого м'яса та захворюваності на діабет та ішемічну хвороба серця.

Так, вчені розрахували, що кожні 50 грамів ковбаси в день підвищують підсумкову ймовірність отримати хвороба серця на 42%, діабет - на 19%. Що стосується інсульту, безпосереднього зв'язку між вживанням сосисок і появою хвороби фахівці не знайшли.

Доктор Ейріні Рената Міча продовжує: «Ми побачили, що в середньому кількість поживних речовин, білків, жирів і вуглеводів в ідентичних порціях червоного м'яса і, наприклад, сосисок, фактично однакова. Однакові і концентрації шкідливих насичених жирів і холестерину. Однак у продуктах з переробленого м'яса міститься в середньому на 300% більше солей натрію, а також нітратів та інших консервантів».

Таким чином, фахівці зробили висновок, що саме побічні речовини, переважно всілякі солі, а зовсім не жири обумовлюють розвиток таких захворювань, як діабет.

«Цільне червоне м'ясо ніяк не можна назвати дієтичним продуктом. Зловживання стейками неодмінно позначиться на стані судин і серця. Однак такі продукти, як ковбаси й сосиски, що підвищують ризик тих самих хвороб, тим не менше, мають інший механізм впливу на організм людини», - говорить Ейріні Рената Міча.

Нагадаємо, раніше американські вчені доводили зв'язок між регулярним вживанням у їжу цілісного і переробленого м'яса і виникненням різних онкологічних захворювань. Мова йшла про рак легені, стравоходу, шлунка, прямої кишки і простати.

Коли лікарі поставили екс-президенту США Біллу Клінтону діагноз ІХС і рекомендували операцію аорто-коронарного шунтування, Клінтон привселюдно зізнався, що все своє життя практично безконтрольно зловживав фастфудом. Перевагу Білл завжди віддавав бургерам і хот-догам.
З чого насправді сьогодні виготовляють “Лікарську” - державна таємниця
З чого насправді сьогодні виготовляють “Лікарську” - державна таємниця
Довідково

У складі фаршу для виготовлення дієтичної вареної ковбаси “Лікарська” за ГОСТом 23670-79 міститься: яловичина жилована вищого гатунку - 25%; свинина жилована напівжирна - 70%; яйця курячі або меланж - 3%; молоко коров'яче сухе незбиране або знежирене - 2%; прянощі та інші матеріали, в грамах на 100 кг несолоної сировини: сіль кухонна харчова - 2090; нітрит натрію - 7,1; цукор-пісок або глюкоза - 200; мускатний горіх або мелений кардамон - 50.

Почали виробляти цю ковбасу в 1936 році, розробляв рецептуру ковбаси і технологію її виготовлення ВНДІ м'ясної промисловості, а вперше здійснив виробництво Московський м'ясопереробний комбінат ім. А.І.Мікояна. Ковбаса призначалася як дієтичного (лікувального) харчування хворим з соматичними ознаками наслідків перенесеного тривалого голодування або, як тоді написали, «... хворим, які мають підірване здоров'я в результаті громадянської війни і царського деспотизму».

Нещодавно один з м`ясокомбінатів спробував виробляти “Лікарську” ковбасу за оригінальним рецептом, регламентованим держстандартом радянського зразка. Як і очікувалося, вартість продукту, з урахуванням витрат на виробництво і вартості інгридієнтів, сягнула далеко за відомі "два-двадцять" за кілограм, наблизившись до "двісті двадцять". З чого насправді виготовляють подібну варену ковбасу, яку пропонують сучасні магазини, можна лише здогадуватися - адже її вартість значно нижча за вартість м`яса, яке нібито там має бути.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.