Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Арктика втрачає кригу

Довкілля 11790 переглядів

Опубліковано - 21.09.2006 16:05 | Всі новини | Версія для друку

Льодовитий океан, комп'ютерна обробка фото з супутника Aqua AMSR-E від 24 серпня 2006 року. У центрі вгорі – Північний полюс. Крига знаходиться значно північніше за архіпелаги (справа наліво): Північної Землі, Землі Франца-Йосипа, Свальбарда. Паковий лід показаний фіолетовим. Зображення з сайту Європейського космічного агентства.
Льодовитий океан, комп'ютерна обробка фото з супутника Aqua AMSR-E від 24 серпня 2006 року. У центрі вгорі – Північний полюс. Крига знаходиться значно північніше за архіпелаги (справа наліво): Північної Землі, Землі Франца-Йосипа, Свальбарда. Паковий лід показаний фіолетовим. Зображення з сайту Європейського космічного агентства.
Європейські учені шоковані станом шапки полярної криги на Північному полюсі нашої планети - там утворилася гігантська ополонка.

Причиною неспокою стали знімки Арктики, що надійшли в період з 23 по 25 серпня зі супутників Envisat і EOS Aqua Європейського космічного агентства (ESA).

Згідно з отриманими даними, води Північного льодовитого океану розкрилися від криги практично до полюса. Зазвичай значна частина океану покрита могутніми багаторічними паковим льодом, що не зникає влітку.

Пролом в кризі порівнянний за площею з Британськими островами і протягнувся від Шпіцбергена далеко на північ, захоплюючи російський сектор Арктики. Як заявив Марк Дрінкватер (Mark Drinkwater) з підрозділу ESA по дослідженню льодів і океанів, такий стан речей нетиповий навіть для рекордних років. На його думку, якщо аномальна ситуація розвиватиметься далі, через 10-20 років стане можливим відкрити мореплавання прямо через полярний регіон.

Крім глобального потеплення, Дрінкватер пов'язує умови, що склалися, в Арктиці з численними сильними штормами, що розкололи крижаний панцир.

Значне зниження площі арктичної криги відбивається на рівні світового океану трохи, оскільки цей лід плаває у воді, витісняючи приблизно такий же об'єм, який він займе, розтанувши. Значно небезпечнішим може стати танення льодовиків, що знаходяться на землі, і сніжного покриву в горах.

Проте, танення полярної криги може представляти загрозу для благополуччя ряду ссавців, спосіб життя яких в значній мірі залежить від льоду – білих ведмедів і тюленів.

Більш того, танення криги, відзначає агентство, може викликати і геополітичні ускладнення у відносинах Канади, Росії і США. Справа в тому, що Москва претендує на сектор приполярної території. Колись це мало лише воєнно-стратегічне та іміджеве значення, але тепер, з появою можливості судноплавства в регіоні, ситуація може зазнати перегляду, повідомляє Lenta.ru.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.