Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Тепловий удар - як запобігти неприємностям

Власна безпека 61090 переглядів

Опубліковано - 20.07.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Шукайте прохолодні затінені місця
Шукайте прохолодні затінені місця
Уже сьогодні терометр піднімається до критичної позначки +35-37°C, і за прогнозами синоптиків, спекотна погода збережеться до кінця літа. У ці тяжкі дні вас може спіткати така неприємність, як тепловий удар.

Отже, всі ми повинні пам’ятати, що сонце може завдати тим, хто не рахуватиметься з літньою інтенсивністю його проміння, підступного удару в прямому значенні цього слова — удару сонячного чи теплового, нагадує видання Обрій.

Перший означає стан людини, який виникає внаслідок сильного перегріву голови прямими сонячними променями. В результаті розширюються мозкові кровоносні судини, припливає кров до голови, набрякає мозок. Медики стверджують, що частіше сонячний удар підстерігає нас у безвітряну погоду за високої вологості повітря, особливо сприяють йому стан сп‘яніння та переповнений шлунок. Перші ознаки сонячного удару — почервоніння обличчя і сильний головний біль, а далі до них можуть приєднатися нудота, запаморочення, потемніння в очах, блювання, непритомність, задишка.

Тепловий удар — стан, викликаний загальним перегрівом організму під впливом надмірного підвищення навколишньої температури при порушенні терморегуляції. Виникає тепловий удар або тоді, коли порушується виділення поту (при фізичному перенапруженні, зневоднюванні організму, порушенні функції потових залоз), або коли утруднене випаровування поту з поверхні тіла людини за високої вологості та високої температури повітря, щільного, непроникного одягу або ж при поєднанні цих чинників. Перші ознаки теплового удару — млявість, головний біль, запаморочення, почервоніння обличчя, підвищення температури тіла до 40°С, сонливість, погіршення слуху, блювання, марення. Якщо своєчасно не усунути причини перегріву, то людина може знепритомніти — для неї характерні блідість, посиніння шкірних покривів, шкіра холодна, вкрита потом, пульс нитковидний. Виникає загроза для життя потерпілого.

Аби запобігти сонячному удару, в разі тривалого перебування на сонці у спеку носіть головний убір зі світлої щільної тканини, обливайте голову холодною водою.
Також пийте якомога більше води. Літнім людям і дітям рекомендують пити її навіть у тому разі, коли вони не відчувають спраги.

Медики категорично не радять у спеку вживати спиртні напої. Багато з них (наприклад, пиво) мають діуретичний ефект. Часте відвідування туалету може призвести до ще більшого зневоднення організму.

Міцні спиртні напої в спеку - нелегке випробування для вашої серцево-судинної системи. Подумайте, чи варто ризикувати, вживаючи горілку у спеку? Небезпека теплового удару або серцевого нападу підвищується при цьому в кілька разів.

Медики наполегливо рекомендують не виходити на вулицю в найспекотніший час доби. З 12 до 16 години краще взагалі відмовитися від прогулянок, серйозних фізичних навантажень та занять спортом. Якщо у спекотний день ви не можете пропустити обов'язкове тренування - тоді пийте під час нього якомога більше води.

Рекомендації для туристів: при тривалих переходах періодично відпочивайте, не спіть на сонці. Аналогічно для профілактики теплового удару періодично відпочивайте в затінку, купайтеся чи обливайтеся холодною водою, дотримуйтеся питного режиму, провітрюйте задушливе приміщення, носіть таке вбрання, у якому ви б не перегрілися.

Намагайтеся не носити тісного й синтетичного одягу. Синтетика шкідлива з погляду гігієни, а тісний одяг прискорює процес теплообміну. У жаркий день вас урятує світлий і просторий одяг, а виходячи на вулицю, не забудьте про сонцезахисні окуляри та головний убір.

Якщо вам доводиться працювати на спеці, обов'язково накривайте голову й пийте водичку якнайчастіше.

Намагайтеся за можливості уникати задушливих приміщень та громадського транспорту. Якщо вам потрібно під'їхати 2-3 зупинки, то відмовтеся від транспорту і прогуляйтеся пішки по затінку.

Якщо ви довго перебуваєте у приміщенні з кондиціонером, то різниця з температурою надворі не повинна перевищувати 10 градусів. Тобто якщо за вікном +35°C, то в приміщенні має бути мінімум +25°C. Інакше ви ризикуєте отримати тепловий удар, коли вийдете надвір.

Варто пам’ятати, що до сонячного і теплового ударів особливо схильні діти, тому що їхня терморегуляторна система ще недостатньо розвинена. Тож не можна залишати дитину на сонці без догляду дорослого!

Якщо ж людина зазнала сонячного чи теплового удару, то потерпілого треба перенести до прохолодного приміщення або ж у затінок, покласти на спину, а голову — на підвищення, розстебнути чи зняти з нього одяг, розслабити пасок. Якщо дитина чи дорослий знепритомніли, то ваткою, змоченою нашатирним спиртом, протріть потерпілому скроні і дайте понюхати на відстані, обітріть йому тіло холодною водою чи загорніть у вологе простирадло, на голову і на чоло покладіть холодний компрес, напоїть потерпілого холодною водою, дайте йому настоянку валеріани (15-20 крапель на одну третину склянки води) або сердечні краплі.

Дотримуйтеся цих рекомендацій медиків — і тоді ви уникнете таких супутників пререгріву організму, як сонячний і тепловий удари.
Пам`ятайте і про домашніх улюбленців!
Пам`ятайте і про домашніх улюбленців!
Пам`ятайте і про домашніх улюбленців!

Всі теплокровні тварини, у тому числі і собаки, і коти, як і люди, вміють боротися із зайвим надходженням тепла. Тварини шукають прохолодне місце, намагаються лягти на холодну підлогу на живіт, «по-жаб'ячі» розкидаючи задні лапи. Людина, якій спекотно, потіє і таким чином охолоджується.

У собак і кішок потових залоз дуже мало (в основному вони знаходяться на подушечках лап), тому, щоб збільшити віддачу тепла, звірині доводиться часто дихати - багато тепла втрачається з повітрям, що видихається. Крім цього, збільшується частота серцевих скорочень і розширюються судини шкіри і слизових оболонок, щоб збільшити віддачу тепла з поверхні тіла.

Однак, якщо можливості піти у прохолодне місце немає, якщо з певних причин порушено дихання або кровообіг, якщо настільки спекотно, що організм, використовуючи всі свої можливості, «не справляється» з віддачею надлишку тепла, розвивається тепловий удар. Тому ймовірність теплового удару висока у собак з короткими, «плескатими» мордочками (бульдоги, боксери, мопс), у літніх, вагітних, у тварин з зайвою вагою, із захворюваннями верхніх дихальних шляхів або легенів, або серцево-судинної системи.

Від теплового удару може постраждати будь-яка собака або кішка, якщо їм доводиться надто активно рухатися в жарку і вологу погоду, і особливо, якщо у них густа і тепла шерсть.

Більшість пацієнтів, які потрапляють до ветеринарного лікаря з тепловим ударом - це тварини, залишені в закритій наглухо машині. Навіть у неспекотний день в машині, що стоїть на сонці, температура протягом 20 хв може піднятися до 48°С.

Тепловий удар можна підозрювати, якщо у тварини дуже висока температура, задишка, висока частота серцевих скорочень, почервоніння слизових оболонок, і відомо, що вона перегрілася. Останнє дуже важливо. Справа в тому, що подібні симптоми можуть спостерігатися при інших захворюваннях, що протікають з підвищенням температури тіла (лихоманкою), наприклад, при важких запальних процесах, а лікування в цьому випадку буде абсолютно інше.

Якщо при тепловому ударі тварину потрібно охолоджувати, а жарознижуючі препарати неефективні та можуть принести шкоду, то при лихоманці небезпечно охолоджувати тварина без застосування жарознижуючих. При тепловому ударі можуть також бути блювота і пронос, порушення свідомості, судоми. Якщо розвивається шок, температура може впасти, а слизові оболонки стати блідими.

При підвищенні температури до 43°С і вище ушкодження можуть стати незворотними. На жаль, успішне охолодження постраждалої собаки до нормальної температури не гарантує одужання. Ознаки важких ускладнень можуть з'явитися протягом 3 - 5 днів після перенесеного теплового удару.

Як допомогти?

Якщо ви підозрюєте тепловий удар у вашого вихованця (тобто впевнені в тому, що він перегрівся!), потрібно негайно розпочати охолодження і терміново доставити його до лікаря. Щоб охолодити тварину, потрібно перемістити його в прохолодне місце, змочити вовну холодною водою, покласти холодні компреси на пахви і внутрішню поверхню стегон.

Також важливо дотримуватися обережності і зупинитися вчасно! Занадто швидке і сильне охолодження не менш небезпечно, ніж перегрів. Необхідно постійно контролювати температуру тіла - не «по носі», а за допомогою термометра. Потрібно за 30 хв - 1 год знизити температуру до 39.0 - 39.5, і припинити охолодження. Навіть якщо вам вдалося знизити температуру до норми, необхідно показати тварину ветеринару, так як після теплового удару можливий розвиток важких ускладнень.

Як і більшість хвороб взагалі, тепловий удар легше запобігти, ніж лікувати. Ніколи не залишайте ваших вихованців у закритій машині, на сонці. У спеку тваринам, як і людям, краще обмежити фізичні навантаження - скоротити прогулянку, відмовитися від дальньої поїздки або від гри з м'ячиком або палицею на сонці. Це особливо важливо, якщо ваш друг відноситься до групи ризику. Ніяка перемога на виставці, на змаганнях мисливських собак або спортивних змаганнях не варта здоров'я і життя тварини, - нагадує реаніматолог-анестезіолог Марія Орлова.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Власна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.