Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Практика і лохотрони. Яку коаліцію хоче Ющенко насправді?

Під ковдрою влади 31814 переглядів

Опубліковано - 11.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Практика і лохотрони. Яку коаліцію хоче Ющенко насправді?
Для багатьох із нас, пересічних виборців, поведінка Президента Віктора Ющенка, від часу останніх дострокових виборів, важко піддається логічним поясненням. Зокрема, в частині прямої опозиційності демократичній коаліції та створеному нею уряду.

Адже ми всі добре пам’ятаємо, що саме декларував публічно Президент після розпуску парламенту минулого скликання і за кого він, як громадянин, закликав нас віддати свої голоси.

Не приховували намірів створити демократичну коаліцію й БЮТ та блок НУ-НС. Всі добре пам’ятають, що саме ці політичні сили безліч разів обіцяли нам, виборцям, що у разі перемоги на виборах – вони утворять саме демократичну коаліцію та активно реформуватимуть все, що заважає нам, маленьким українцям, вільно й заможно жити у власній державі.

Однак, тільки-но було сформовано парламент, де більшість набрали ті, хто обіцяв нам демкоаліцію, – одразу ж почалися спроби піддати ревізії результат нашого волевиявлення. І ми добре пам’ятаємо, хто саме до останнього моменту відтягував, по-суті формальний акт оформлення передвиборчих обіцянок. Із здивуванням ми побачили, що всі непідписанти чомусь є «своїми людьми» в апартаментах на Банковій.

Не менш дивним видалося й те, що особисто Президент чомусь вмовляв цих народних обранців, аби вони спромоглися бодай формально виконати свої передвиборчі обіцянки. А Іван Плющ, який до того очолював апарат РНБО, так і не підписав коаліційної угоди взагалі. Натомість він абсолютно публічно й відверто першим почав ревізію нашого волевиявлення, пропонуючи так звану широку коаліцію. Головне, що гарант жодного разу так й не пояснив, чому саме колишній його підлеглий і, наразі, близький товариш так швидко, за ніч підрахунку наших голосів, змінив свою позицію. Скромно не вдавався до пояснень й сам Плющ.

Що було далі, – ми теж добре пам’ятаємо. Далі був хронічно не працюючий парламент: так звана опозиція тупо блокувала пленарні засідання, а із Банкової майже щоденно розпочала лунати критика щойно створеного демократичного уряду, як показало життя, із абсолютно надуманих приводів. При чому, одразу ж стало помітним, що ініціатором шоу нечуваного критиканства був сам Президент Віктор Ющенко. Хоча гарант кожного разу публічно повторював, що є принциповим прихильником демкоаліцію та створеного нею уряду Тимошенко. Тим не менше, саме Президент Ющенко, а не лідер ПР Янукович, фактично очолив опозицію і демкоаліцію, і демократичному уряду.

А далі – процес не тільки пішов, а й команда гаранта опустилася до прямих особистих образ та тиражування відвертої брехні.

Зрозуміло, що в наших очах це не тільки не додало авторитету Главі держави, а й викликало відчуття сорому за таких хамуватих підлеглих вищої посадової особи, та й його особисто. Проте, все це абсолютно не відповідало ні тим обіцянкам, які ми чули на виборах, ні нашим сподіванням, які ми мали, йдучи до виборчих урн.

А головне, абсолютно не зрозуміло було, чому декілька нардепів, які знаходяться у близьких стосунках із главою президентської канцелярії Віктором Балогою, фактично валять голосування їхньої ж фракції та демкоаліції в цілому? Чому Президент Ющенко це не тільки сприймає спокійно, а й жодним чином не намагається вплинути на членів пропрезидентської фракції, які фактично стали опозицією?

От тоді й з’явилися перші здогадки про те, що насправді Президент, публічно брехав, кажучи про свою підтримку демкоаліції. Брехав нам, виборцям і В’ячеслав Кириленко, який на той час очолював НУ. Хоча є підозра, що вони брехали не тільки нам, а й своїм колегам по виборчому блоку.

Бо тільки так можна логічно пояснити причину внутрішнього розколу в лавах пропрезидентського блоку НУ-НС.

Втім, брехати – вже, очевидно, стало традицією серед нашоукраїнців. Наприклад, про неприпустимість коаліції із ПР. Як публічно наголошував не один раз В’ячеслав Кириленко, колишній лідер НУ, ця причина полягає у ідеологічній несумісності НУ та ПР. А що ж було насправді?

Насправді, найгірші здогадки підтверджує розповідь очевидця нещодавньої зустрічі фракції НУ-НС із гарантом. Зустрічі, яка була з офіційно задекларованою метою: подолання політичної кризи.

Ось що розповів журналістам народний депутат Олесь Доній:

"Я не впевнений, що зможу прихо­дити на наступні зустрічі до Ющен­ка," — заявив народний депутат, член "Народної самооборони" Олесь Доній. Сталося це після зустрічі Прези­дента з депутатами-луценківцями, що відбулась на початку тижня, саме тієї, яка передувала дра­матичним вівторковим подіям у Верховній Раді.

- Що ж тоді відбувалося на Банковій?

- На зустрічі з Президен­том були присутні 15 із 17 де­путатів від "Народної само­оборони". Ті, хто висловлю­вався, 12 осіб — чітко стоя­ли на позиції коаліції у складі НУНС, БЮТ і Блоку Литвина. Президент катего­рично не сприйняв такого підходу. Він схиляв нас до створення коаліції з Пар­тією регіонів. А на наше пряме питання: "То з ким нам створювати коаліцію — з БЮТ чи ПР?" він різко відповів: "Тільки не з БЮТ!".

- Чому ж?

- Мета Ющенка зрозу­міла: його надто турбує про­ходження на другий прези­дентський термін. Тож Тимошенко на цій дистанції він сприймає за конкурента в помаранчевому середовищі. Президент розповідав нам про негативні наслідки для країни і для політиків у разі творення коаліції у складі БЮТ та Партії регіонів. Я особисто аргументував необхідність відновлення демократичної коаліції і по­просив Президента не під­штовхувати нас до створен­ня неприродного союзу з Партією регіонів. Я йому то­лерантно пояснив, що ство­рення такої коаліції не при­веде до дискредитації БЮТ і перевиборів, як, імовірно, переконує його Секретаріат. Вибори можна забло­кувати, а наслідки змін до Конституції можуть бути не прогнозованими і навіть жахливими для країни. Ре­акція Ющенка мене просто вразила: він знову перейшов на особисті образи щодо мене. У грубій формі (яку я публічно й не повторю ні­коли) заявив, що я йому зо­бов'язаний тим, ким став.

- Кажуть, не вперше?

- Так, кілька місяців тому таку поведінку з боку Президента я стерпів. На такій же зустрічі він мене емоційно перебив і заува­жив, що... знайшов на смітнику. Я тоді сприйняв цю образу за нервовий зрив і просто промовчав. Поду­мав, кожен має право на по­милку.

Цього разу мені довелося Президентові читати но­тації на тему "коректність-некоректність". Я змуше­ний був нагадати йому, що історія України почалася не з 2004 року, і свою роль у ній варто оцінювати більш аде­кватно. Тому питання про те, що, хто, кому і чим має завдячувати у своїй політичній кар'єрі, є суперечли­вим і навіть недоречним. Як народний депутат і як гро­мадянин, я не можу терпіти образ від будь-якого чинов­ника будь-якого рангу, тим паче, коли це переростає в систему. Навіть більше, маю право на свою думку і вільні висловлювання. Прикро одне: я не впевнений, що мені вдалося пере­конати Президента. Правда, його поведінка враз стала коректною, образи припинилися.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.