Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Янукович до нестями жадає ширки та дачі у Межигір'ї

Політмаразми 58352 перегляди

Опубліковано - 22.02.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Янукович до нестями жадає ширки та дачі у Межигір'ї
Чому ПР йде на круглий стіл: пояснення від Януковича.

Партія регіонів для розблокування роботи Верховної Ради запропонувала ухвалити не лише постанову про проведення референдуму з питання НАТО, а цілий пакет пропозицій, які стосуються соціальної та гуманітарної політики.
Найближчого понеділка має відбутися "круглий стіл" за участю лідерів політичних сил, на якому обговорюватиметься угода з метою відновити роботу парламенту.

Наступного тижня лідер Партії регіонів Віктор Янукович також планує побувати у Брюсселі з метою зустрічей із представниками Євросоюзу та НАТО.

З Віктором Януковичем розмовляла Світлана Дорош.

Бі-Бі-Сі: Чи лишається анулювання підписів керівників України під листом до альянсу головною передумовою розблокування роботи Верховної Ради?

Віктор Янукович: Я не випадково назвав це питання першим, тому що це стало головною причиною блокування роботи парламенту. Бо ми не згодні із такими принципами, які запроваджує керівництво країни у стосунках із громадянами. Чому у такий спосіб, кулуарно представники влади написали цього листа від імені Верховної Ради і уряду? Адже ані парламент, ані уряд не ухвалював цих рішень.

Ми запропонували вихід: перше – це ухвалення постанови, яка унеможливлює будь-які дії влади щодо вступу до НАТО без проведення всеукраїнського референдуму. І друге – ми запропонували на початок роботи парламенту дуже чутливі теми, ухвалення законів, постанов з питань, які турбують суспільство. Це, наприклад, підвищення цін. Яке захистити сьогодні людей, перш за все найбідніші верстви населення. Бо влада сьогодні однією рукою дає гроші – наприклад, виплачує гроші Ощадбанку, а іншою рукою – підвищує ціни на усі споживчі товари.

Влада сьогодні набагато більше викидає на споживчий ринок коштів, ніж виробляє. І від цього страждає економіка. Іще одне питання, яке ми пропонуємо ухвалити – це відміна закону про тендерні закупівлі. Це також закон про скасування депутатської недоторканості. Скільки можна навколо цього ходити? Ці питання також будуть виноситися на розгляд «круглого столу», який ми запропонували провести у понеділок, 25 лютого.

Бі-Бі-Сі: Усі десять вимог, які тепер висуває опозиція, вони повинні бути схвалені у комплексі і тільки тоді парламент може бути розблокований? Чи ви підете на поступки і тоді, коли кілька проблем буде знято із того переліку?

Віктор Янукович: Ми вважаємо, що найбільш чутливим є питання про НАТО. Воно дасть нам можливість розблокувати роботу парламенту.

Бі-Бі-Сі: Ви очевидно знаєте, що кажуть політологи і деякі політики: що внаслідок цієї політичної кризи може відбутися переформатування парламентської більшості, і що найбільші партії і блоки – БЮТ, «Нашу Україну-Народну Самооборону» і Партію регіонів – восени чекає серйозне перегрупування сил...

Віктор Янукович: Я сказав би так: спочатку треба встановити діагноз - чому у Верховній Раді сьогодні така крихка коаліція - 227 депутатів - і як вона може працювати?..

Бі-Бі-Сі: ...Ну, є країни, де перевага у коаліції – один голос, і парламент працює...

Віктор Янукович: Але ми сьогодні впевнені, що така коаліція у Верховній Раді працювати не здатна. Вона не здатна ухвалювати закони. Ще якийсь час за цим усім можна буде спостерігати, але я впевнений, що ми повернемось до цих висновків. Тоді виникне питання: що робити далі. Є два напрямки – чи переформатування коаліції, чи нові дострокові вибори.
Я хочу сказати за себе. Я людина компромісна. Я завжди шукав і буду шукати можливостей досягати порозуміння...

Бі-Бі-Сі: От до речі про поступки і компроміси. З’являлася така інформація, що у разі появи нової коаліції ви можете погодитися на посаду голови Верховної Ради, поступившись кріслом прем’єр-міністра. Це для вас справді могло би бути прийнятним?
Віктор Янукович: Мене це цікавлять посади. Я багато посад у своєму житті обіймав. Як це сприймуть мої колеги по партії, як сприймуть партнери у парламенті – так і буде. Я знайду можливості свої власні амбіції стримувати у таких випадках і це не буде проблемою для прийняття рішень.
Але якщо станеться так, що не буде іншого виходу, безумовно, ми підемо на вибори і ми впевнені, що наші виборці нас підтримають. Ще більше ніж на минулих виборах.

І ще ось у чому ми впевнені: як би не хотіла так звана демократична коаліція визнавати свою неспроможність працювати у такому форматі, - я впевнений у тому, що без Партії регіонів їм не вдасться ухвалити жодного серйозного рішення. Що б вони не хотіли - вони прийдуть і вимушені будуть рахуватися із нашою точною зору, із нашою позицією з будь-якого питання!

Бі-Бі-Сі: Багато говорять про те, що у нову партію, яку планує створити Віктор Балога, підуть також деякі представники Партії регіонів. Кажуть про групу Рината Ахметова - Бориса Колесникова. Чи допускаєте ви, що, як написала одна газета, близько 30-ти відсотків членів фракції можуть приєднатися до нової партії, яка може мати назву чи “Велика Україна”, чи “Схід і Захід разом!”

Віктор Янукович: (сміється). Знаєте, ми вже це проходили у 2005 році. Після президентських виборів був значний відтік членів партії із Партії регіонів. Тоді ми перехрестилися, двері відчинили і сказали – ідіть, будь-ласка. Після цього нас був значний прихід до партії політиків, принципових політиків. Якщо у 2005 році від нас пішло, умовно кажучи, 50-60 тисяч, то прийшло до лав партії більше ніж 400 тисяч.

І сьогодні, коли почалися розмови, що хтось кудись піде, чи не піде... Я лише один раз зібрав фракцію з цього приводу і дуже жорстко виступив і казав, що двері відкриті для кожного. Але якщо у вас є таке бажання, вийдіть на трибуну і скажіть, з чим ви не згодні – з програмою партії.. чи з... (пауза)

Бі-Бі-Сі: ... З керівництвом?

Віктор Янукович: Так, із керівництвом – вийдіть і скажіть. Таких на сьогоднішній день не знайшлося.
Що стосується Ахметова Рината Леонідовича. Він неодноразово і його прес-служба заявляли про його позицію і ставлення до партії. Він посміхається, коли читає якісь повідомлення у засобах масової інформації. Його позиція завжди була зрозумілою, принаймні, для мене особисто і для партії.
Бі-Бі-Сі: А як ви вважаєте, у Віктора Балоги щось вийде із цим новим проектом?

Віктор Янукович: Я Віктора Балогу знаю багато років. Це мій колишній колега - він був главою Закарпатської облдержадміністрації, а я працював у Донецькій області. У ті часи у нас були добрі стосунки, зараз ми знаходимось, як кажуть, по різні сторони барикади. Але це нам не заважає мати нормальні людські стосунки. Безумовно, він політик перспективний. Безумовно. Я вважаю, що якщо людина стає на політичний шлях – вона займає активну позицію.

Бі-Бі-Сі: Внесіть будь-ласка ясність: який стосунок ви зараз маєте до колишньої дачі Щербицького? Останніми днями у пресі з’явилися повідомлення про те, що комплекс “Межигір’я” у Вишгородському районі вже не є у державній власності. Але там мешкаєте ви...
Віктор Янукович: На території цього об’єкту є невеличка ділянка землі, близько півтора гектара. На якій знаходиться будинок площею близько 250 квадратних метрів, не більше. У цьому будинку я живу з 2006 року, з того часу, як президент Ющенко підписав відповідний указ. Коли будинок був виділений мені указом, я разом із Державним управлінням справами відремонтував його, щоб там можна було жити. Я вкладав туди свої гроші.

Після того, як у 2007 році “Межигір’я” було приватизоване структурою... я не пам’ятаю її назви, я з цією компанією уклав угоду про оренду.
Спочатку я вів мову про те, щоб мені дали можливість викупити. Мені назвали ціну, з якою я, умовно кажучи, був не згоден. Вони пообіцяли мені зробити незалежний аудит, я запропонував їм свого адвоката, але досі мені результати цього аудиту не надали.

І я поки що живу. Мене це не зовсім влаштовує. Як і розмови навколо цього, як і вартість оренди – я сплачую 11 тисяч гривень щомісяця. Але сталося так, що на цій території я живу із 1999 чи 2000-ого року, тут вже мій онук виростав. Я цілком законно займаю цей будинок.

Ця територія була нікому не потрібна. На неї витрачалися великі державні кошти – на утримання, на охорону. Це було не по-господарськи.
Моє ставлення до таких питань – треба в них визначитися. Залишити невелику частину державних резиденцій, а всі інші дачі – їх не повинно бути. Їх треба продати, приватизувати. Це буде по-господарськи.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.