Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Третій вимір піраміди Хеопса і Стоунхенджа

Наука й освіта 44022 перегляди

Опубліковано - 30.03.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Рівні грані пірамід дають на землі чітку тінь. ЇЇ зміщення можна зміряти з великою точністю
Рівні грані пірамід дають на землі чітку тінь. ЇЇ зміщення можна зміряти з великою точністю
Головне призначення єгипетських пірамід і Стоунхенджа одинакове – це перші у світі великі вимірювальні прилади для визначення циклів руху Сонця на небі. Інші астрономічні виміри для цих споруджень були функцією допоміжною.

Безліч припущень про призначення єгипетських пірамід, здається, можна розділити на домінуючі, як найбільш ймовірні, і на другорядні, допоміжні. Вважається, що вони призначалися для релігійних, ритуальних і похоронних обрядів чи служили обсерваторіями. Не виключено, однак, що вони призначалися для рішення зовсім інших задач.

Ніколи не збирався займатися гіпотезами в тих галузях, в яких не є спеціалістом. Але при пошуку і описанні історичних фактів для розроблювальних у нашому інституті "еффекторів" - першоджерел ефектів та "ідеосфер", моделей систематизованих знань, знайшов, що єгипетські піраміди і Стоунхендж цілком відповідають критеріям наших моделей. І зовсім зненацька виникла дуже правдоподібна гіпотеза, що вони виконували ту ж саму функцію. До речі, датуються вони тим самим періодом - початком III і кінцем II тисячоріччя до нашої ери.

Аргументи на користь ритуального призначення єгипетських пірамід і Стоунхенджа дуже слабкі, оскільки вже занадто трудомісткий і громіздкий ритуал. Не були наші предки настільки дурні і фанатичні, як про них думають прихильники цієї версії. А думка Г. В. Носовського й А. Т. Фоменка, що піраміди, побудовані за сотні років до нової ери, зображували християнську Трійцю, є ще більш неспроможними.

Щоб висувати якісь гіпотези про минулі цивілізації, на мій погляд, потрібно виходити з аксіоми: наші предки не були дурніше за нас. Ми їх перевершуємо, по-перше, рівнем знань, що накопичені віками, і, по-друге, технічно, тобто тим, що В. І. Вернадський називав ноосферою. Але не розумом, не тим, що дано нам генетично. Тут ми рівні.

Друге вихідне визначення полягає в тому, що кожному рівню знань відповідає своя релігія, яка в разі своєї неактуалізації, відмирає, змінюється на нову. З історії добре відомі спроби поставити знання позаду релігії – і були освітлені багаттями інквізиції. Пізніше історія розставила все по місцях: знання первинні, релігія вторинна. Але ще жерці того часу, створюючи стійку релігію і впливаючи на розум, вирішували найбільш актуальні наукові задачі. На цьому базується наша гіпотеза.

Великі спорудження будувалися під великі задачі, і там немає якогось надуманого, надприродного призначення. У ритуальних цілях ними стали користатися пізніше. Відомо, що великі ідеї, так само як і люди, завжди обростають плітками і легендами. Те ж і тут: чим глибше в історію, тим більше надприродного і загадкового.

Головне призначення єгипетських пірамід і Стоунхенджа, однаково – це перші у світі великі вимірювальні прилади для визначення циклів руху Сонця на небозводі, що більше річного. Інші астрономічні виміри для цих споруджень були функцією допоміжною.

І єгиптяни, і британці знали тільки про два сонячні цикли - добовий і річний. Якщо є два цикли, то, швидше за все, є і третій! Який він? Відповівши на нього, можна більш точно коректувати всі календарі і взагалі знати, що очікує людство через сторіччя і тисячоріччя. Було ясно, що роки і десятиліття систематичних спостережень за Сонцем не дадуть відповіді на це питання. Потрібні більш тривалі спостереження.

Величезні прилади ми робимо і сьогодні. Це гігантські радіотелескопи і синхрофазотрони, що дозволяють накопичувати нові масиви знань. Кожній епосі властиві свої наукові задачі і свої інструменти для їхнього рішення.

У той час і в Єгипті, і у Британії обожнювалися неживі об'єкти природи. Від Сонця залежить усе живе на Землі, тому статус самого головного божества в ту язичницьку епоху йому був забезпечений. Пізнати секрети "бога" - виходить, наблизитися до нього, стати з ним в чомусь урівень. Такі, швидше за все, були установки жерців, що виконували в той час функції мудреців, політиків, учених і релігійних діячів. Жерці були людьми самими освіченими, допитливими і творчими. На них лежала відповідальність за пророкування майбутнього і зміцнення своєї релігії. Тому їх більше хвилювали цикли Сонця, з огляду на його вплив, ніж положення зірок.

Рівень знань про цикли руху Сонця на небозводі на той період і в Єгипті й у Британії був приблизно однаковий. До речі, він не занадто сильно відрізняється від сучасного, оскільки про інші сонячні цикли мало хто з неспеціалістів знає. І тоді, і сьогодні було відоме, що в Сонця, по суті, два цикли руху на небозводі - добовий і річний, що обумовлені обертанням Землі та її обертанням навколо Сонця. Місяці, очевидно, з'явилися від місячних циклів і від потреби поділяти на частині рік, а тижні – від потреби дробити місяці. Дванадцятирічні цикли східного календаря, швидше за все, пов'язані з циклами в рослинному і тваринному світі, що сьогодні співвідносяться з активністю Сонця.

Ми знаємо, що період обертання Сонця навколо центра Галактики складає 200 млн років. Але як впливає на нас цей цикл, можна тільки припускати: до його завершення не доживуть навіть наші нащадки. Тому ця тема для нас не є настільки актуальною.

Але для єгиптянина і британця початку другого тисячоріччя до нашої ери, мабуть, існувала загадка: на скільки зміщується Сонце від точок сходу і заходу протягом ста, п’ятисот і тисячі років? За величиною зсуву можна спробувати визначити так званий третій цикл, а якщо повезе, то і четвертий. Але було відоме, що точки сходу і заходу не зміщаються з роками. Тому, щоб спростити рішення цієї вкрай важливої і складної задачі, потрібно регулярно вимірювати довжину і положення тіні від якогось репера, тобто від нерухомого і стійкого предмета. Такими реперними точками і лініями на піраміді служать її вершина і грані, а в Стоунхенджі - його стовпи.

Щоб вирішити цю задачу, необхідно для чистоти виміру і доказових експериментів вибрати відкрите місце, де не заважають проведенню багаторічних і багатовікових досліджень ні гори, ні землетруси, ні рослинність і побудувати подалі від жител, щоб не втручалися випадкові конкуренти - догадливі й допитливі сусіди.

При цьому вимірювальний прилад мав бути дуже важким, щоб ні стихія, ні правителі майбутніх століть, ні завойовники не змогли його зруйнувати, оскільки термін закінчення експерименту невідомий.

Крім того, потрібна висока точність виміру відхилень Сонця від точок, зафіксованих раніше, тому спорудження повинне бути великим, мати строгу геометрію, рівні грані, що дають чітку границю тіні.

Здійснення всього цього вимагає величезних витрат матеріальних, фінансових і людських ресурсів, що міг дозволити собі тільки правитель. Тому знадобилася легенда, здатна зачепити його марнославство та спокусити на величезні витрати і титанічну працю підданих. І таку легенду створили, пов’язавши з найдорожчим і безцінним, що є в будь-якого смертного, - з довгим і щасливим життям, а то і з безсмертям.

По цій легенді, відразу після розгадки таємниці бога-сонця фараон має воскреснути, а піраміда розверзнутися. Але й у новому світі фараон має бути як мінімум фараоном, а як максимум богом. Тому його "упаковували" у саркофаг із всіма атрибутами влади, а заклинання на стінах служили захистом від незваних гостей. Швидше за все, існували чотири "правди", чи легенди: одна - для жерців, інша - для фараона, "інвестора" експерименту, третя - для будівельників, четверта - для народу. На жаль, до нас не дійшли документальні підтвердження цих легенд, хоча, швидше за все, вони були, і письмові, і усні.

Зацікавлені в побудові цих величезних споруд були всі. Розгадати нову і "найголовнішу" таємницю Сонця для правителя означало наблизитися до божества, одержати безсмертя; жерцям гарантувало завжди залишатися при владі і передавати свій титул у спадщину. Будівельники прославляли в століттях себе, своє ім'я, своє царство і свій рід, а народ сподівався стати обраним і самим могутнім, потрапити під вічне заступництво бога. При цьому кожний залишався при своїх інтересах, ідея збуджувала усіх.

Тут ми маємо справу з геніальною постановкою дуже важливої і перспективної задачі і геніальним виконанням її рішення, якщо враховувати рівень знань про Сонячну систему і Всесвіт того часу. І число пірамід не грає ролі: кожен фараон хотів стати якщо не першим, те вже далеко не останнім. Але переможцем, мабуть, став Хеопс.

Організатори цього експерименту були впевнені, що відкриють нову еру для свого й іншого народів, довідаються таке, чого не знали предки. І в момент відкриття таємниці Сонця з гробниць відродяться усі, хто не пошкодував для цього таємного знання ні сил, ні коштів, хто поклав життя для майбутнього процвітання свого народу і своєї релігії.

Але оскільки будівельники пірамід і Стоунхенджа нічого не знали про справжню будову Всесвіту і Сонячної системи, досвід не вдався. І через сторіччя в нащадків настали втома і розчарування. Так вмерла грандіозна ідея, заради якої були принесені величезні жертви.

Стоунхендж за своєю геометрією ще краще вписується в нашу гіпотезу. Маючи 90 метрів у діаметрі, що складається з 125 кам’яних брил вагою до 25 тонн, які добували і перевозили за 280 кілометрів, він істотно відрізняється від пірамід. І в цьому є північна специфіка.

Піраміди і Стоунхендж знаходяться на різній широті. Чим північніше, тим нижче Сонце. Припускаючи, з позиції древніх будівельників, що схід і захід можуть за сторіччя зміститися в будь-яку сторону, розумно було будувати "вимірювач Сонця" у виді кільця з величезних і дуже важких каменів. На їхню обробку не вистачило сил, але для досягнення високої точності вимірів у цьому не було необхідності.

Сьогодні відомо, що піраміди, подібні єгипетським, археологи знаходять у різних частинах світу в близьких до екватора районах. А в північних регіонах виявлені споруди, подібні до Стоунхенджу. Тільки на території Росії їх знайдено більше десятка, пізні споруджені з каменю, а древні - з дубових колод. Усе це свідчить, що мудреці різних євро-азійсько-африканських регіонів і країн Північної півкулі якось спілкувалися між собою.

Два роки тому російський археолог Ілля Ахмедов зробив сенсаційне відкриття. Поблизу городища Старої Рязані в містечку Спаська Лука було знайдена древня споруда, схожа з англійським Стоунхенджем. Її вік оцінений у 4 тисячі років. Однак, на відміну від свого британського побратима, рязанський "стоунхендж" виявився меншим за розмірами, до того ж не кам’яним, а дерев’яним. Але, за словами Ахмедова, і англійська обсерваторія спочатку була з дерева.

Протягом наступних двох років подібні відкриття відбувалися майже на всій території Євразії. Урал, Байкал, Чувашія, Башкирія, Карелія, Якутія, Адигея, Вірменія, Казахстан, Таджикистан, Німеччина, Австрія, Словаччина – це далеко не повна географія древніх обсерваторій. Причому робили відкриття не дослідники-дилетанти, а вчені. Природно, кожний вчений вважав своїм обов’язком підкреслити, що відкрита ним обсерваторія як мінімум на тисячу років старша знаменитих "висячих каменів" в Англії. Але що нового було в сенсаційних заявах? А те, що в даній місцевості знаходиться незвичайна споруда, схожа на капище і з функціями погоризонтної обсерваторії. Як правило, всі вони вибудовані за одним принципом: чітка орієнтація по сторонам світу, причому в день літнього і зимового рівнодення Сонце потрапляє в задану точку святилища, збудованого або з каменів-мегалітів, або зі стовбурів дерев.

Як свідчать фахівці зі світових релігій, Сонцю поклонялися, в основному, в холодних регіонах, а Місяцю – в теплих. Але є виключення: Древній Єгипет і країни Західної Азії. Тут Сонце стало основою державної релігії. В Єгипті культ був пов'язаний з богом Сонця Ра (Атум-Ра, Амон-Ра, Хнем-Ра), сонячним соколом Хором, скарабеєм Хепри. А фараон Аменхотеп (Ехнатон) близько 1350 року до нашої ери запровадив сонячне єдинобожжя. Усе це свідчить на користь "сонячної гіпотези" пірамід.

Тому ми схиляємося до висновку, що головне призначення цих споруд полягає в перспективному науковому дослідженні з надією на фантастичний прорив у знаннях, що дозволять збільшити владу і славу відроджених царів.

Численні гіпотези, висловлені істориками (наприклад, приведені Захи Хавассом і іншими відомими фахівцями в книзі "Скарби пірамід", а також викладені в книзі Дж. Хокинза і Дж. Уайта "Розгадки таємниці Стоунхенджа"), цього висновку не відкидають.

Таким чином, це була перша науково-технічна революція в дослідженні фізики руху Сонця, велика епоха великих сподівань на початок нової, більш освіченої ери.

Щоб краще зрозуміти наших великих предків, що не пошкодували сил, коштів і життя заради нових знань, необхідно відтворити чи відновити ці споруди до початкових розмірів і наочно показати, як велися виміри всіх сонячних циклів. Це буде цікаво, повчально і дуже вигідно для туристичного бізнесу. Минулі тисячоріччя повинні засяяти для нас новим блиском заради нових знань про культурну спадщину минулого.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Наука й освіта»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.