Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Патріарх Кирило відмовився йти на самозахоплення київського парку

Довкілля 63385 переглядів

Опубліковано - 31.07.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Проект Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП
Проект Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП
Візит Патріарха Московського і всія Русі Кирила (Гундяєва) на місце будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП в Києві 28 липня був офіційно відмінений «у зв’язку з тим, що уранішня літургія в Києво-Печерській лаврі тривала довше запланованого часу».

Про це повідомив протоієрей Віктор Іващук, відповідальний за самозахват цієї території і подальше будівництво храму без жодних юридичних підстав на те, передає портал Релігія в Україні.

«Вже о 13:30 у нього почався офіційний святковий прийом», - заявив о. Віктор “Газеті по-київськи”.

Патріарх Кирило 28 липня, в другий день свого візиту до України, провів богослужіння в Києво-Печерській лаврі. Божественна літургія була присвячена дню пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі. Планувалося, що потім предстоятель РПЦ відвідає місце будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП, де його чекали пікети протесту. Як вважають спостерігачі, небажання входити в контакт з пікетниками і загальна втома привели до раптової зміни патріаршої програми.

Воскресенський собор, закладка якого була здійснена літом 2007 року, обіцяє стати одним з найвищих церковних будівель не тільки в Україні, але і у всій Європі. Його місткість повинна буде перевищити п'ять тисяч чоловік. УПЦ МП з 1992 року не має свого кафедрального собору, оскільки її попередній кафедральний собор - Свято-Володимирський - в даний час знаходиться у підпорядкуванні Української Православної Церкви Київського патріархату.

Правда, здійснити намічене російські священики вирішили звичним для себе способом - в обхід закону і всупереч здоровому глузду. Завдяки цьому будівництво вже стало ареною масових зіткнень місцевих жителів з міліцією і об'єктом судових тяжб, одним словом - не далеко найсвітлішою плямою в репутації РПЦ в Україні.

З 9:00 парк і прилеглі тротуари були оточені щільним кільцем міліції і цивільних.

Незадовго до очікуваного приїзду Кирила (12-13:00), група місцевих жителів провела на цьому місці акцію протесту проти вирубування парку. Виламано дві секції огорожі, з боку вулиці огорожа обписана гаслами на захист парка. Активісти пояснили свою позицію журналістам, їх знімали фотокореспонденти.

Територія парку загального користування «Либідський», згідно Генеральному плану розвитку Києва, є зеленою зоною. Будівництво «соборів» і будь-яких інших будівель на цій території, - а рівно і видача дозволів на таке будівництво, - є незаконними і переслідуються, в т.ч., в кримінальному порядку. Потрібно всіма доступними способами перешкоджати знищенню парку «Либідський», заявили в громадянській ініціативі «Збережи Старий Київ» (ЗСК).

У зв'язку з цим ЗСК вимагає від релігійних організацій «Українська Православна Церква» і «Російська Православна Церква» негайно відмовитися від будь-якого будівництва на місці парку «Либідський». У свою чергу, Київська міська державна адміністрація, а також центральні органи влади України, повинні не допустити незаконної забудови парка, і притягати до відповідальності всіх винних до підготовки такої забудови, вважають громадські активісти і місцеві жителі.

Земля, яку загарбали московські священнослужителі, знаходиться між високим прямовисним схилом Чорної Гори і річкою Либідь, причому зліва від нього (під схилом) знаходиться озеро Глинка, взаємозалежне з руслом Либеді і підземними водами.

Навколо, в радіусі кілометра, знаходяться:

- тунелі метро (перегін «Либідська-Деміївська»). Тунелі неодноразово затоплювало, при будівництві навесні загинули декілька метробудівців.

- нитка №1 Головного Міського Каналізаційного Колектора

- сортувальна станція і дуже завантажений залізничний перегін «Київ-Московський - Київ-Товарний» з шляхопроводом через Либідь. Річка періодично виходить з берегів від простої зливи, затоплюючи міст.

- три надто завантажені транспортні розв'язки (Московська пл., Либідськая пл., пр-т. Науки - вул.Голосіївська - вул. Грінченка) - причому Либідь і її підземна притока Оріхуватка йдуть в підземний колектор саме під одну з них.

- три харчові виробництва, що використовують в техпроцесі аміак.

Супутниковий знімок району потенційної забудови:
Супутниковий знімок району потенційної забудови
Супутниковий знімок району потенційної забудови

Зліва і праворуч від краю:

- Деміївський (Сталінський) шляхопровід

- річка Либідь

- парк і незаконно побудована в нім АЗС

Зліва і праворуч по діагоналі вниз:

- хладокомбінат (аміако-небезпечне виробництво), під яким метротонелі. У 2007 році одна з будівель комбінату осіла в результаті продовження тунелю до Деміївки

- розв'язка бул. Дружби Народів - Либідська пл. і автостоянка

- парк

- об'єкти МВС

- Залізничне шосе і горловина ст. «Київ-Московський»

Зліва і праворуч по діагоналі вгору:

- аміако-небезпечні підприємства «Олком» і фабрика ім. Маркса корпорації «Рошен»

- вул. Грінченко

- залізничний перегін

- річка Либідь

- парк

- небезпечне озеро

- житловий мікрорайон “Чорна Гора” (на високій горі)

Питання про техногенну катастрофу - це питання про те, як вплине на підземні і надземні води району потенційне будівництво величезного комплексу будівель з декількома підземними рівнями, стверджують київські екологи.

Вони попереджають, що один лише початок будівництва призведе до затоплення лінії метро в районі ст. «Либідьська», змиву ділянки між о. Глинка і р. Либідь до Дніпра, масовим обвалам на густонаселеній “Чорній Горі” (багатоповерхова забудова), хімічній техногенній катастрофі, розриву декількох автомобільних і залізничних шляхопроводів, а також постійному виходу з берегів р. Либідь.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.