Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна у небезпеці, попереджає британський експерт

Світ про Україну 19695 переглядів

Опубліковано - 25.08.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Джеймс Шерр
Джеймс Шерр
Загроза незалежності України сьогодні, на 18-ту річницю, більша, ніж наприклад, на 8-му.

Так вважає британський експерт Джеймс Шерр.

Українська Служба Бi-Бi-Сi розмовляла з головою програм Росії та Євразії в Королівському інституті міжнародних відносин Великої Британії Джеймсом Шером.

Марина Денисенко запитала його, чи можна сказати, що після 18 років Україна нарешті стає повнолітньою? Чи є факт її незалежності чимось незворотнім?

Джеймс Шерр: Гадаю, ваші українські слухачі не могли не помітити іронії, яка полягає в тому, що загроза незалежності України сьогодні, на 18-ту річницю, більша, ніж наприклад, на 8-му. Зрештою, 10 років тому Україна цілком виправдано почувалася безпечніше - після укладення договорів з Росією про Чорноморський флот, після державного візиту Бориса Єльцина 1997 року, після підтвердження суверенітету і територіальної цілісності України. Тоді як за минулі півтора роки ми бачимо - принаймні на рівні риторики - поворот практично на всіх цих фронтах, коли мова про політику Росії. У квітні 2008 - тодішній президент Путін поставив під сумнів українську державність. Трохи більше місяця тому, уже в якості прем’єра він виступав біля пам’ятника Денікіну і говорив про Україну як про "Малоросію", обізвавши тих, хто прагне відокремити Росію від Малоросії, злочинцями. А вже тепер маємо "звернення" президента Медвєдєва до президента Ющенка, написане мовою, що наче запозичена простісінько з роману Джорджа Орвелла. Відтак українці не можуть святкувати цю річницю незалежності з великим відчуттям впевненості в завтрашньому дні.

Бі-Бі-Сі: Чим вважаєте ви, що загрози незалежності України є також із середини, а не лише із зовні?

Джеймс Шерр: Україна завжди мала слабкі місця, внутрішні поділи. Різниця між різноманітністю, яка в України є і яка становить її силу, яка свідчить про здоров’я країни, - і поділами стосовно умов і природи української державності дуже суттєва. Той факт, що ми зараз так багато говоримо про поділи всередині України і так мало говоримо про розмаїття позицій в Україні є відображенням як слабкості української держави, так і ворожих намірів її великого сусіда, який так і не змирився з тим, що незалежність має означати саме це - незалежність! Коли читаєш звернення президента Медвєдєва, то можна побачити, що він чітко стверджує, ніби незалежність України означає особливий обов’язок України діяти в унісон з Росією. Це не незалежність - це щось зовсім інше.

Бі-Бі-Сі: Російська прокуратура сьогодні зробила Україні "подарунок" - заявила, що в минулорічному конфлікті з Грузією брали участь військові регулярних військових частин при Міноборони України. Ваш коментар?

Джеймс Шерр: Так, і ця заява обурлива: для цього немає і не буде жодних доказів. Гадаю, треба вийти за межі стандартних тлумачень тої риторики, яку ми чуємо з Москви, і замислитися, чи тут ідеться не про більше, ніж прості спроби вплинути на вибори в Україні. Бо складається враження, що з невідомих причин керівництво російської держави шукає приводу для того, щоби вжити проти України різких, а може навіть крайніх дій. І було б дуже завбачливо запитати, навіщо це робиться, і готуватися до будь-якого повороту подій. Зрештою, до 8 серпня минулого року - до речі, цікаво, чи не так, що Медвєдєв звернувся до Ющенка майже в річницю конфлікту? - так от, до 8 серпня минулого року всі ключові істеблішменти західного світу та й самої України були переконані, що застосування російських збройних сил безпосередньо проти сусідньої держави, проти суверенної держави виходило за межі реального. А потім ви бачите, що сталося.

Бі-Бі-Сі: Як ви гадаєте, чи Захід нарешті усвідомив в чому полягала заява президента Медвєдєва і її знаменність на майбутнє?

Джеймс Шерр: Як ви знаєте немає чогось такого як єдина Західна точка зору. З огляду на цей останній коментар і той лист, який написав Медвєдєва багато людей на Заході стурбовано замислиться і занервують. Що турбує мене особисто, в західному мисленні про ваш регіон, то це надто раціональний підхід, який базується на Західному припущенні, що все слід оцінювати за балансом можливих витрат і досягнень. Захід сподівався, що економічна криза послабить тиск Росії, але у сфері енергетики цього не сталося. Росія посилила тиск в енергетиці в усіх напрямках, які викликали наше занепокоєння. Мені видається, що у західних столицях бракує людей, які можуть інстинктивно очікувати у цьому регіоні неочікуваного.

Бі-Бі-Сі: Президент Ющенко заявив сьогодні під час урочистостей до Дня незалежності, що Україні притаманні усі риси суспільства посттоталітарного, пост-колоніального та пост-геноцидного. Наскільки, на вашу думку ці риси є визначальними для України?

Джеймс Шерр: Він дуже влучно це зауважив. Це вірно попри ті всі досягнення за часи незалежності, коли українська держава намагалася здобути усі якості необхідні для незалежності. Це стосується кількості людей в Україні, які можуть формулювати, відстоювати і боронити інтереси держави у публічний, зрозумілий і прогресивний спосіб. Їх набагато менше ніж країна вкрай потребує, з огляду на розміри і важливість України. Саме через це Україна опиняється у ситуації, коли вона реагує на політику інших країн у спосіб розгублений та повний розбіжностей. Замість того, щоб формулювати свою зважену, єдину для держави політику, Київ радше реагує на політику інших щодо України. І найголовніше, Україні бракує здатності реалізувати свою зовнішню позицію і втілити її у реальність. Головна проблема в стосунку з Україною, чи то державними, чи то нерідко приватними структурами, полягає у тому, що між обіцяним і реалізованим є справжнє провалля. Часом така розбіжність є цинічно планованою, але частіше це пояснюється тим, що надто багато гравців ведуть гру, державні структури - не скоординовані і їм бракує компетентності.

Бі-Бі-Сі: Ваша оцінка подібна до критики, яку висловив інший кандидат у президенти в Україні Арсеній Яценюк. Він сказав, що Україна нічого не досягла за 18 років і перебуває на межі хаосу. Чи на Вашу думку Україна є під загрозою перетворитися на державу, що не відбулася (failed state)?

Джеймс Шерр: Звичайно він є політиком і веде кампанію як політик. Якщо подивитися на це більш об’єктивно, то такі заяви надто дошкульні та гіпертрофовані. Я би дуже обережно ставився до заяв про хаос. Саме Росія намагається представити Україну на міжнародній арені як державу, що не відбулася і перебуває у хаосі. Кремль твердить, що Київ не спроможний давати собі раду і тому це мають за нього зробити інші задля безпеки самої України та безпеки Європи. Ця риторика є дуже небезпечною і не відповідає дійсності. Попри усі негаразди, Україна далеко не держава, яка не відбулася (failed state). Це далеко не так. Ця держава має дуже серйозні слабкості та проблеми, і долає їх повільніше ніж багато з нас сподівалися.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.