Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Яничари холодної війни

Медіа 27845 переглядів

Опубліковано - 15.07.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Леся Борсук-Янківська
Леся Борсук-Янківська
Холодна війна? Та коли це було! Тим більше, якщо йдеться про Україну. А , не дай Боже, про Україну та Росію таке сказати? Взагалі нісенітниця! Ніякої холодної війни між Києвом та Москвою бути не може. Є історична єдність, стратегічне партнерство, тісні економічні зв’язки та дружні стосунки між народами. Трішки братерських комплексів з обох боків і спільне слов’янське коріння.

Але, варто приїхати в Москву, і обов’язково почуєте жалісливо-іронічне: «Як ви там, на Україні, бідні, без газу?» «Та ні, з газом», - скажете. «А у нас по телевізору кажуть – без»… І так – на всі теми. Справа, вочевидь, в телевізорі. Ось вам свіжий приклад.

Телеканал «Пєрвий канал» - в Україні його за старою звичкою називають ОРТ – робить сюжет про Юлію Тимошенко. Пані Тимошенко на ОРТ – цинічна та прямолінійна, шокує відвертими заявами, на кшталт «Да, в стране кризис». Я зумисне наводжу цитату російською, бо пані Юля з сюжету ОРТ розмовляла виключно російською та – голосом перекладача. Якщо прислухатись уважно, українською Юлія Тимошенко навіть близько не говорить те, про що твердить голос за кадром. І йдеться зовсім не про неточний переклад. Ні, тут швидше варіант на кшталт «не вгадав жодного слова».

Інша героїня сюжету – власне я, жінка, зовні схожа на Юлію Тимошенко…

Я й раніше не одноразово замислювалася над тим, кому і для чого вигідно перекручувати правду і „годувати” глядачів сусідньої держави страшними історіями про стан в Україні. А тут ще й випадково сама зіграла одну з головних ролей в блокбастері «Воскресноє врємя» на ОРТ…

Сам сюжет рік тому було зроблено журналістами каналу «К1». Мета – подивитися, як реагуватимуть люди, якщо Юлія Тимошенко – мене під неї ще й додатково загримували – піде в народ. Народ реагував – попри всі наші провокації – по-людськи. На Бессарабському базарі, де я під виглядом Тимошенко питала, чому таке дороге м’ясо, продавці навмисне занижували ціни, та навіть квіти подарували. На вулицях – брали автографи. Але ось, рік потому – в липні 2006-го – більша частина цього відео з’являється на ОРТ. І що я бачу – сцена на ринку річної давнини раптом „ожила” і набула нового звучання! Жінка, яка зворушливо занизила ціну м’яса на цілий десяток гривень та пропонувала, «якщо дорого, взяти лопаточку по 25» в сюжеті ОРТ чистою російською кричить мені в обличчя «Дорого?! Реформи ваши, вот и дорого!». Інтерв’ю, яке я дала журналістці ОРТ, теж з перекладом набуває нового сенсу. Виявляється, бути схожою на Тимошенко важко, люди просто на вулицях підходять і таке кажуть, таке кажуть! Це при тому, що я завжди казала й кажу, що мені від тої схожості не холодно, не жарко… Головне – «правильно» перекласти…

Після сюжету ОРТ я вперше замислилася, скільки людей в Росії тепер – і завдяки мені певним чином – повірили брехні. Скільки їх буде шкодувати чи брати на кпини українців через Тимошенко, впевнені, що вона така, якою була в ефірі, як колись були впевнені, що в квартирах українців виключили газ. І знаєте, що вразило навіть більше, ніж цинізм та безсоромність брехні? Вразив автор.

Автор сюжету - українець. І це вже приголомшує, адже досвідчений журналіст Олександр Лук’яненко, свого часу постраждав за …правду та неупередженість! Варто лише згадати його гучне звільнення з «Інтера»? Тоді його обговорювали не лише серед журналістському колі, але й звичайні громадяни. Лук’яненка ніби-то оманою змусили вести політичний марафон в прямому ефірі, де він мав «мочити» «помаранчевих «та вихваляти «регіоналів». Сам Олександр тоді сказав, що не підтримує нікого, що його використали, та написав заяву про звільнення.

Що ж сталося з неупередженістю та сміливістю казати правду? Адже тепер він сам виступив автором перекрученого сюжету, сам же й озвучував „переклад” відео К1 (де насправді ніякого дозволу на його використання не давали)...

Інформаційні війни велися й будуть вестись. CNN та «аль-Джазіра» ніколи не будуть однаково висвітлювати події в Іраку. Але чому завжди знаходяться ті, хто безсоромно кидає каміння у власний народ? Ворог може викликати повагу, але зрадник – лише зневагу.

Найгірше – що проблема навіть не в цьому. Не в тому, що журналіст виступив у ролі поліцая в інформаційній війні, не в тому, що один канал без дозволу використовує відео іншого, принижуючи героїв сюжету за допомогою примітивного та низького прийому брехливого перекладу. Найгірше в тому, що мільйони пересічних росіян хибно сприйматимуть події в Україні, а мільйони українців на сході країни – ще гірше будуть ставитися до політичних опонентів. Один сюжет в прайм-тайм на найбільшому каналі Росії ще більше поглибив розкол між східною та західною Україною та – ще сильніше розділив простих росіян та українців… Холодна війна з Росією – нісенітниця? Зусиллями поліцаїв чи то пак яничар, вона вже триває... Але покласти край цьому можна – зусиллями українських журналістів, яким знайоме почуття патріотизму і журналістська етика.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медіа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.