Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


10 міфів про інтровертів

Соціоніка 67641 перегляд

Опубліковано - 16.11.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Інтроверти - це люди, увага яких зайнята їхніми власними думками та емоціями, а їх внутрішній світ для них є набагато більш стимулюючим і цікавим
Інтроверти - це люди, увага яких зайнята їхніми власними думками та емоціями, а їх внутрішній світ для них є набагато більш стимулюючим і цікавим
Називаючи когось інтровертом, ми часто ґрунтуємося на поширених помилках і браку знань.

В кінці 2008-го мені вдалося ознайомитися з книгою «Переваги інтровертів» (Як вижити у світі екстравертів) доктора психології Марті Лейні. В книзі начебто описана рідкісна раса людей, до якої я належу. Більше того - в книзі описані безліч з моїх дивацтв, що допомогло мені переглянути все своє життя з нової точки зору.

Зрозуміло, той, хто мене знає, скаже «Е, навіщо тобі так важливо знати, що ти інтроверт?!». Не так-то просто. Проблема в тому, що назвати когось інтровертом - це не просто повісити ярлик, наповнений купою помилок. Все набагато складніше.

Книга містить опис областей людського мозку і опис того, як нейротрансмітери прямують шляхами нервової системи у інтровертів та екстравертів. Якщо те, що написане в книзі - правда, то виявляється, що інтроверти - люди більш чутливі до дофаміну, через це занадто велика кількість зовнішніх сигналів призводить до виснаження (тут мається на увазі, що при значній кількості медіаторів якого-небудь типу в мозку відбувається перевантаження синапсів - вони всі виявляються зайняті, і новий сигнал не проходить - прим. перекладача). І навпаки, екстравертам не вистачає дофаміну і їм потрібно адреналін, щоб мозок міг синтезувати відсутню кількість. (Ймовірно тут неточність або двозначність - саме дофамін є попередником адреналіну, а не навпаки. Ймовірно, в згадуваною книзі мається на увазі, що через дефіцит дофаміну слід дефіцит адреналіну - прим. Перекладача)

Якщо припущення, які висловлені в цій книзі вірні, то виявляється, що інтроверти - це люди надчутливі до допаміну (дофаміну), через що занадто інтенсивна зовнішня стимуляція є для них надмірною і виснажливою. Екстраверти ж не можуть отримати допамін в достатній кількості і їм необхідний адреналін для його створення. Нервові шляхи у екстравертів коротші, через що нервові імпульси у них переважно обходять стороною ту частину лобової звивини, яка більшою мірою відповідає за роздуми і міркування (так зване поле або центр Брока).

До нещастя, згідно книзі - тільки 25% людей - інтроверти (хоча, як свідчать інші джерела, - екстраверти й інтроверти в суспільстві поділені порівну. До речі, - хворобливим проявом інтроверсії у людей є аутизм - прим.«Аратти»). Це призводить до безлічі непорозумінь, оскільки сучасне суспільство - екстравертне.

Отже, - ось кілька поширених помилок про інтровертів (не тільки взятих безпосередньо з книги, але й заснованих на власному досвіді автора):

Міф № 1: «Інтроверти не люблять розмовляти»

Це - неправда. Просто інтроверти мовчать, якщо їм нема чого сказати. Вони ненавидять пустопорожню балаканину. Дайте інтроверту поговорити про те, що йому цікаво - і він не замовкне тиждень.

Міф № 2: «Інтроверти сором’язливі»

Сором’язливість не має нічого спільного з інтровертами. Інтроверт - не соціопати, вони не бояться людей. Все що їм потрібно, - це причина для взаємодії з іншими. Вони не взаємодіють просто заради взаємодії. Якщо ви хочете поговорити з інтровертом - просто почніть говорити. І не переймайтеся тим, що це неввічливо.

Міф № 3: «Інтроверти грубі»

Інтроверти просто не бачать причин для дотримання безглуздих ритуалів і соціальних умовностей. Вони хочуть, щоб всі були чесними і прямолінійними. На жаль, у багатьох сферах життя це не вітається, так що інтроверти відчувають тиск з боку суспільства. І ця необхідність, - примус дотримуватися безглуздих для них умовностей, - стомлює.

Міф № 4: «Інтроверти не люблять людей»

Навпаки, - інтровертам дуже важливі ті деякі друзі, що у них є і яких вони цінують. Якщо вам пощастило і якийсь інтроверт вважає вас своїм другом, - ви отримаєте лояльного союзника на все життя. Одного разу заслуживши повагу, ви можете надовго розраховувати на його дружбу.

Міф № 5: «Інтроверти не люблять публічності»

Нонсенс. Інтроверти просто не люблять публічності НАДОВГО. І вони так само хотіли б уникнути ускладнень, які неминучі в громадській чи суспільній діяльності. Вони дуже швидко роблять висновки і накопичують досвід, і в результаті їм немає необхідності затримуватися надовго щоб «проникнутися». Їм краще піти додому і відновити сили, - «перезарядитися». В дійсності «перезарядка» має вирішальне значення для інтровертів.

Міф № 6: «Інтроверти завжди прагнуть до самотності. »

Інтроверту цілком комфортно зі своїми власними думками. Вони багато думають. Вони мріють. Вони люблять вирішувати проблеми і головоломки. Але вони відчувають себе неймовірно самотніми, якщо їм нема з ким поділитися своїми відкриттями. Вони жадають щирого спілкування з однією людиною.

Міф № 7: «Інтроверти дивні»

Інтроверти часто індивідуалісти. Вони не йдуть за натовпом. Вони воліють створювати свій власний життєвий шлях. Вони самі по собі і тому часто суперечать прийнятим нормам, вони не будують свої рішення, спираючись на популярні тенденції. Вони воліють, щоб їх цінували за їх нестандартний погляд на життя. Вони думають про себе, і вважають, що через це є ненормальними. Вони не базують свої рішення на тому, що є популярним і модним.

Міф № 8: «Інтроверти - ботани»

Інтроверти - це люди, увага яких зайнята їхніми власними думками та емоціями. Не те, щоб вони були нездатні звернути увагу на те, що відбувається навколо, просто їх внутрішній світ для них є набагато більш стимулюючим і цікавим.

Міф № 9: «Інтроверти не вміють розслаблятися і веселитися»

Інтроверти зазвичай розслаблюються удома або на природі, а не в громадських місцях. Інтроверти не шукають пригод і не є адреналіновими наркоманами. Якщо навколо дуже галасно і багато базікають, - вони закриваються. Їх мозок дуже чутливий до дофаміну - див. вище.

Міф № 10: «Інтроверт може «виправитися» і стати екстравертом»

Без інтровертів світ утратив би більшість вчених, музикантів, художників, поетів, режисерів, лікарів, математиків, письменників і філософів. Це показує, що є безліч способів, як навчити екстравертів взаємодіяти з інтровертами (я свідомо поміняв місцями терміни, щоб показати упередженість суспільства). Інтроверти не можуть «полагодити» себе і заслуговують поваги за свій темперамент і свій внесок в людство. Крім того, ще один цікавий факт: в дослідженні, проведеному Сільверманом в 1986 р. говориться про те, що серед інтровертів більше людей з високим IQ.

"Ви не можете піти від нас, а якщо нас змінити - це приведе вас до загибелі" - підписуюсь. Я сценарист.

Спроба змінити себе, - щоб вижити в світі екстравертів, може бути дуже руйнівною для інтроверта. Можна закінчити ненавистю до себе і до оточення - як це буває у представників інших меншин, які страждають через свої невідповідності загальноприйнятому поняттю «норма». Якщо ви думаєте, що ви інтроверт - я рекомендую вам вивчити питання і пошукати інших інтровертів для порівняння. Не варто обтяжувати себе спробами «стати нормальним». Екстраверти повинні знати і поважати нас, і ми теж повинні поважати себе за свою індивідуальність.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Соціоніка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.