Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Архетипи - основа духовного життя етносу

Психологія та стосунки 37505 переглядів

Опубліковано - 14.04.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Архетипи - основа духовного життя етносу
Основу духовного життя народу складає досвід, який передається від минулих поколінь наступним і являє собою сукупність архетипів. Вони закарбовані генетично і є основою етнічної, національно притаманої віри-релігії, яка найбільш повно відображує душу народу.

Карл-Густав Юнг - швейцарський психіатр, психолог психоаналітичного спрямування, культуро-антрополог. Його значним внеском у психологію була теорія, за якою, окрім індивідуального підсвідомого, існує колективне підсвідоме. Юнг стверджував, що основу духовного життя складає досвід, який передається від минулих поколінь наступним і являє собою сукупність архетипів.

Що ж таке архетип? Архетипи - це структурні елементи людської психіки, що знаходяться у колективному підсвідомому, яке є спільним для усього людства. Вони успадковуються так, як успадковується будова тіла.

Архетипи структурують розуміння людиною себе, світу та інших людей. З особливою виразністю вони проявляються у міфах, казках, снах, а також при деяких психічних розладах. Архетипи є основою творчості та сприяють внутрішній єдності людської культури, створюють можливість взаємозв’язку різних епох і взаєморозуміння людей.
Інакше кажучи, архетипи - це форма без власного змісту (відбиток), яка організовує та направляє психічні процеси. Архетипи можна порівняти з сухим руслом, яке визначає рельєф річки, але річкою може стати лише тоді, коли ним потече вода. І якщо продовжити це порівняння, то сутність архетипів якраз і полягає в тому, що вода (психічні процеси) потече цим руслом, а не поза ним. Архетипи проявляють себе як символи - в образах героїв, міфах, фольклорі, обрядах, традиціях тощо.

Існує дуже багато архетипів, оскільки вони с узагальненням досвіду наших предків. Головні з них - це архетип "Я", архетип Матері, архетип Батька. Архетип Матері визначає не тільки реальний образ матері, а й узагальнений образ жінки, реальної або міфічної: Велика Мати Лада, Діва Марія, Венера та ін.

У релігії часто відбувається перейменування одного і того ж образу (так наша Велика Мати Лада, яка народжує Сонце-Дажбога у християнстві стала Дівою Марією, яка народила Ісуса).
Архетипове уявлення може бути не тільки позитивним, а й негативним, наприклад, образу: Мари, Мачухи, християнської Відьми. Архетип Батька демонструє загальне ставлення до чоловіків - Бог, Спаситель, Сакральний король, Мудрий старець (волхв), Закон, Деспот та ін. Юнг розрізняв архетипи та символи.

Несвідоме, як і архетипи, виражає себе в символах, але ні один із конкретних символів не може повністю виразити архетип. Окрім символів, що виражають індивідуальне несвідоме, існують також символи, що відображають колективне підсвідоме: хрест, восьмипроменева зірка-Алатир, різдвяна ялинка тощо.

Юнг також відносив до архетипів і основні елементи структури особистості. Отже, за К. Юнгом, підсвідома сфера психіки кожної людини містить приховані сліди пам’яті про історичний досвід своєї раси, нації і навіть про до людське, тваринне існування предків. Ці сліди (архетипи) закарбовані генетично і є психологічним корінням містичних ірраціональних рушійних сил життєдіяльності нації. Тобто є основою етнічної, національно притаманої віри-релігії, яка, як ніщо інше, найбільш повно відображує душу народу.
Для нашої підсвідомості характерні саме такі образи, а не ті, які нам нав’язують за допомогою чужих релігій
Для нашої підсвідомості характерні саме такі образи, а не ті, які нам нав’язують за допомогою чужих релігій
Широке запровадження серед певної нації непритаманної для неї моделі світогляду автоматично означає її занепад і руйнацію.

Саме це ми спостерігаємо останню тисячу років після запровадження християнства. Та переінакшити колективне підсвідоме дуже не просто, тому наші Рідні Боги живуть у християнських Богах, архангелах та святих. Вже настав той час, коли знову почали бити джерела, "психічна" ріка національного підсвідомого набирає сили. Дуже скоро "грецькі ризи" спадуть, як павутиння, відкриваючи справжне - істинно українське (етнічне, рідне) Православ’я.

Саме підсвідоме визначає спосіб життя народів, їхні досягнення і занепад, їхню історичну долю. Сьогодні з цим погоджується основна маса дослідників, стверджуючи (слідом за Юнгом), що вирішення національних проблем потребує глибокого їх дослідження.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.