Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чим Гамбург приваблює українських підприємців?

Світ про Україну 18800 переглядів

Опубліковано - 9.08.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Чим Гамбург приваблює українських підприємців?
У Гамбурзі діє понад 60 фірм із “українським корінням”, щороку з’являються п’ять-шість нових.

DW з’ясовувала, чому українські підтриємці обирають це місто для бізнесу.

Друге за величиною місто Німеччини Гамбург поступово перетворюється на магніт для українських підприємців. За даними Гамбурзького товариства сприяння підприємницькій діяльності (HWF), тут працює понад 60 українських підприємств. "На рік у Гамбурзі відкривається п’ять-шість фірм з "українським корінням" чи з українським капіталом", - говорить менеджер проектів HWF Євген Народецький.

Здебільшого йдеться про фірми, засновані вихідцями з України, пояснює консул з економічних питань Генерального консульства України в Гамбурзі Андрій Чернявський. Але є у цьому місті й дочірні підприємства українських компаній - зокрема у транспортній та комп’ютерній сферах. Загалом українські підприємства Гамбурга найчастіше працюють у галузі IT-технологій, логістики, транспортних перевезень, туристичних послуг та мас-медіа, відзначає консул. Переважно це невеличкі підприємства, часто сімейний бізнес, підкреслює він.

Чому Гамбург?

За словами Євгена Народецького, торгівля й комерція мають у Гамбурзі вікові традиції - завдяки великому порту та розвиненій логістичній інфраструктурі.

"Тут українці переважно відкривають компанії, орієнтовні на торгівлю та логістику. В Гамбурзі усе дуже сильно орієнтоване на ці галузі", - розповів він в інтерв’ю DW. За словами менеджера, багатьом підприємцям "зараз непросто вести бізнес в Україні, і вони надають перевагу праці на Заході". У такому випадку, наголошує представник HWF, ці фірми переважно не афішують в Україні свою діяльність.

Окремо Народецький виділяє галузь інформаційних технологій і запевняє, що в Україні дуже хороші IT-спеціалісти. "У жовтні я поїду до Києва на IT-виставку Casual Сonnect Kyiv. Тому що коли ця виставка проходила у Гамбурзі - понад десять відсотків представлених на ній фірм були пов’язані з Україною", - зазначає він.

У Києві Народецький збирається запрошувати українські IT-фірми відкривати свої дочірні підприємства у Гамбурзі, адже саме це місто обрали для своїх офісів такі компанії як Facebook, Google або Mail.ru.

Допомога на старті

Заснувати фірму в Німеччині доволі легко. "Якщо усе добре підготувати, це можна зробити буквально протягом одного-двох днів за три-чотири зустрічі - з юристом, банкіром, нотаріусом, податковим консультантом", - розповідає Євген Народецький.

Підприємці-початківці можуть отримати консультативну та фінансову підтримку, наприклад, гроші на піврічну оренду офісу - її надає HWF.

Скористався допомогою для стартапу і Олександр Горбач, засновник компанії CuBe Matrix, котра займається маркетинговими дослідженнями.

"Я отримав у Геттінгені підтримку як учений, котрий збирається засновувати підприємство з науковим тлом, - доволі велику суму фінансування на рік від Федерального міністерства економіки та технологій", - розповідає гамбурзький підприємець з України у розмові з DW. Проте після року роботи фірми у конкурсах на отримання подальшої підтримки їй перемогти не вдалося. "Тут умови сприятливі, але й конкуренція дуже висока", - зауважує бізнесмен.

Використати шанси і врахувати ризики

"Для українських і російських підприємців вести бізнес тут (у Німеччині, зокрема Гамбурзі. - Ред.) - це великий ризик", - вважає Олександр Горбач. За його словами, існує велика небезпека, що бізнес буде нерентабельний і не вдасться окупити інвестиції.

"Є сфери, котрі в Німеччині гранично консервативні. А є дуже рухомі структури, куди можна потрапити зі своїм ноу-хау, якщо пропонувати інтелектуальні послуги на кшталт програмування", - розповідає бізнесмен.

На його думку, найважчою задачею для створення бізнесу в Німеччині є пошук професійного менеджера, зацікавленого у продажі українського продукту чи послуги. Труднощі можуть виникати і через культурні відмінності.

"Я намагався відкрити спільне підприємство з російськими і українськими підприємцями - не вийшло. Є велика відмінність в менталітеті, у принципах ведення бізнесу", - розповідає засновник CuBe Matrix.

Бізнес-етика та інфраструктура

Українська компанія iLogos, котра займається розробкою ігор, у 2012 році відкрила у Гамбурзі своє європейське представництво. "Для нас це був достатньо очевидний вибір, адже тут ми можемо спілкуватися з усіма потенційними клієнтами та великою кількістю партнерів з розробки та видавництва ігор", - пояснив DW співзасновник та очільник фірми iLogos Europe Олександр Голдибін.

За його словами, де-факт Гамбург є найбільшим центром ігрової індустрії в Німеччині.

Серед інших переваг Гамбурга окрім розвиненої інфраструктури та порівняно невисоких цін оренди офісної нерухомості бізнесмен називає місцеву бізнес-етику.

"Якщо в Росії і в Україні ще дуже великий процент бізнесу робиться радше "по поняттях", то європейський бізнес і особливо німецький робиться за законами та чіткими домовленостями. Німецькі бізнес-партнери є визнаними лідерами в Європі з точки зору надійності", - відзначає Олександр Голдибін.

Якщо ж говорити про недоліки, то "єдиним мінусом Гамбурга", за словами бізнесмена, є порівняно високі податки.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.