Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Перловка - панська каша

Смачного! 46487 переглядів

Опубліковано - 14.08.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Ячмінь - найкраще джерело поживних речовин, необхідних людському організму для його зростання, відновлення та здоров‘я
Ячмінь - найкраще джерело поживних речовин, необхідних людському організму для його зростання, відновлення та здоров‘я
Раніше перлова каша була основним армійським продуктом. Зараз її замінили на гречану кашу, хоча перлова каша нітрохи не менш корисна.

Здається дуже дивним, але справжніх любителів і поціновувачів перлової каші досить небагато, причому вона відома з глибокої давнини і згадується в Біблії близько 20 разів.

Перлова крупа - це очищені від висівок і відшліфовані цілісні ячмінні зерна. Тобто - крупа, в чистому, природному вигляді, чим вона і цінна для нас.

Свою назву, яка походить від англійської назви ячмінної крупи - pearled barley, вона отримала через схожість за кольором і формою з річковим перлами.

Часто її ще називають «мужицьким рисом», але найчастіше - на військовому жаргоні «дріб 16» - через схожість з дробом у патроні калібром «16» для дробовика.

Ячмінь - це найкраще джерело поживних речовин, необхідних людському організму для його зростання, відновлення та здоров‘я.

Ячмінь належить до найдавніших культурних рослин. Як і пшениця, він був окультурений в епоху неолітичної революції на Близькому Сході не менше 10 тис. років тому.

Дикий ячмінь (Hordeum vulgare) виростає на широкому просторі від острова Крит і Північної Африки на заході до Тибетських гір на сході. В Палестині його вживали в їжу не пізніше, ніж 17 тис. років тому. Найдавніші зразки культурного ячменю знайдені в Сирії і відносяться до однієї з найдавніших неолітичних культур докерамічного періоду.

Він знайдений також в найдревніших єгипетських гробницях і в залишках озерних пальових будівель (тобто, в кам’яному та бронзовому періодах)

В Європу ячмінь поширився з Малої Азії у IV–III тисячоліттях до н. е. У той же період, а можливо і раніше, ячмінь почали вирощувати на території сучасної України.

У країнах Америки ячмінь порівняно нова культура, яку завезли переселенці з Європи у XVI–XVIII століттях.

Озимий ячмінь молодша культура, ніж ярий ячмінь, - орієнтовно на 2000 років.
Перлова крупа - це очищені від висівок і відшліфовані цілісні ячмінні зерна
Перлова крупа - це очищені від висівок і відшліфовані цілісні ячмінні зерна
Перловка поділяється на:

перлову крупу, яка очищена, але не сильно. Вона ще зберегла волокна, які нам так необхідні;

голландка. Ця крупа має дуже «пристойний» вигляд, де добре очищений верхній шар;

ячна крупа, яка готується з перлової крупи. Це аналог манки, яка робиться з пшениці, а ячна виробляється з ячменю.

Чим менше крупа оброблена, чим менше вона обдерта від зовнішнього шару, тим більше в ній зберігається харчових волокон, які для нас мають величезне значення, тим більше вона корисна для нас.

Перлова каша багата колагеном

А чи знаєте ви, що перловка - це каша Піфагора?

Крупи зазвичай містять багато вуглеводів, але мало білка. У перловці великий вміст рослинного білка (10 г. білка на 100 г. перловки). Вміст вуглеводів: 50 г. на 100 г. крупи. Є жири, а також незамінна амінокислота лізин. Вона всередині нашого організму не виробляється. Лізин грає величезну роль у побудові деяких білкових структур нашого організму, зокрема колагену. Колаген важливий для підтримки еластичності судин, підтримання гарної шкіри на обличчі, бере участь у загоєнні ран.

За змістом лізину перловка стоїть на другому місці, після житньої крупи.

Перлова крупа більше близька за вмістом до пшениці, а не до гречки. Перлова крупа - це дуже цінний продукт для людей, у яких є істотні фізичні навантаження.

Раніше перловка вона називалася «панською кашею» і їли перловку далеко не всі. А зараз ми чомусь зневажливо до неї ставимося.
Корисні властивості

Ця крупа вважається чемпіоном за змістом мінералів: калію, кальцію, заліза, мідь, марганець, цинк, молібден, нікель, кобальт, стронцій, хром, йод, бром, фосфор. Також багата вітамінами групи В, а також вітамінами А, D, Е, РР.

Перловка - це джерело грубих волокон, рослинного білка і вуглеводів.

Також про користь перлової каші говорить той факт, що ця ситна каша низькокалорійна, вона ще й чемпіон за змістом фосфору. Цей мікроелемент необхідний для нормального обміну речовин, а також для формування скелета, особливо в період зростання. Цей факт дозволяє дієтологам рекомендувати її для зниження ваги.

Перлова крупа є прекрасним натуральним джерелом клітковини, яка життєво важлива для здоров’я і відмінної функції нашого шлунково-кишкового тракту. Фахівці стверджують, що багата натуральними білками перловка володіє одною просто унікальною властивістю:вона може сприяти позбавленню від різноманітних алергічних реакцій на харчові продукти та інші зовнішні подразники. Тому важливим аспектом користі перлової каші є її позитивні ефекти на стан алергіків.

Перловка сприяє підтримці пружності шкіри. Перлова каша необхідна жінкам, її навіть називають «кашею краси». Справа в тому, що лізин, її основне багатство — бере активну участь у виробленні колагену. Таким чином, регулярне вживання кількох страв з перловкою може позитивно вплинути на стан вашої шкіри, зробити її більш пружною, еластичною, а ще — позбавитися від зморшок.

Перловка сприяє загоєнню ран. Також, перловка має відмінну антибактеріальну, протимікробну і антибіотичну дію, завдяки яким перловка може використовуватися зовнішньо для лікування різних шкірних запалень і грибкових захворювань. На додаток до цього, перлова крупа має обволокуючу, спазмолітичну, пом‘якшувальну, сечогінну, відхаркувальну та інші різноманітні цілющі ефекти на наш організм.

З води,що залишилася після замочування ячменю було виділено речовину з антибіотичною дією — гордецін, застосовуваний для лікування грибкових уражень шкіри.

А відвар перловки має пом’якшувальну, обволокуючу, спазмолітичну, протизапальну, сечогінну властивість. За допомогою ячменю лікували захворювання молочних залоз, позбавлялися від закрепів і ожиріння, кашлю і застуд.

Як вибрати

Необхідно, щоб перлова крупа була без сторонніх домішок, суха, легко пересипатися в пакеті. Волога губить цю крупу. Не слід купувати добре очищену крупу. Наприклад голландка (зазвичай більш кругла), білого, гарного кольору і каша з неї буде ніжна, але в ній вже більш високий глікемічний індекс (високий глікемічний індекс, значить це стимулятор апетиту). У голландці більше вуглеводів і практично немає харчових волокон, які не перетравлюються.
Як зберігати

Зберігати потрібно перловку в темному, сухому місці.

У темному місці зберігати потрібно для того, щоб не окислюються жири, що містяться в крупі.

У сухому - для того, щоб крупа не вбирала вологу і не пропадала.

Температура може бути кімнатною.

Краще, якщо ви будете зберігати крупу в керамічній або скляній ємності, з щільною кришкою. Небажано використовувати пластиковий посуд.

Як готувати

Крупу варимо на воді. Якщо варити кашу на молоці, тоді підвищується глікемічний індекс і вуглеводи засвоюються гірше майже в три рази, стимулюється ваш апетит. У перловці глікемічний індекс дуже низький (20-23), тому вона практично не стимулює апетит і це чудово. Якщо ж зварити перлову крупу на молоці, глікемічний індекс стає більше 60.

Завжди вважалося на Русі, що перед тим, як відварити перловку, її потрібно замочити. Є навіть такі старовинні рецепти, де рекомендується замочувати перловку в кисляку, потім її злити і зварити на воді.

Насправді замочити перловку можна і у воді, потім цю воду злити і зварити в пропорції 1 частина перлової крупи на 3 частини води, трохи підсолити.

Як дуже швидко зварити перловку

Ми часто недооцінюємо цю корисну крупу й лінуємося готувати її тільки тому, що варити довго. Наприклад, якщо замочити на 12 годин перлову крупу, а потім варити 2-3 години – то результат може бути гірший, ніж по цьому рецепту.

Ось спосіб прискорити варіння в рази (загальний час готування – 40 хвилин).

1) Заливаємо склянку перлової крупи довільною невеликою кількістю холодної води й ставимо на плиту на максимум вогню.

2) Після закипання (~ 4-5 хв., кришка напіввідкрита) воду зливаємо.

3) Заливаємо 2,5-3 склянками холодної води крупу й ставимо знову на сильний вогонь (~ 4-5 хв., кришка напіввідкрита)

4) Після закипання забираємо вогонь на самий мінімум, додаємо сіль по смаку, кришку закриваємо.

5) Приблизно через 30 хвилин, після повного випарювання води - перловка готова.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Смачного!»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.