Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Одобрямс” робочого класу

Світ про Україну 17255 переглядів

Опубліковано - 24.12.2013 | Всі публікації | Версія для друку

“Одобрямс” робочого класу
На сході України Партія регіонів через власників підприємств успішно маніпулює громадською думкою, констатують оглядачі. Трудові колективи висловлюють мовчазний “одобрямс” правлячому курсу.

"Донбас - за стабільність", "Не допустимо розвалу промисловості" – під такими гаслами Партія регіонів виводить трудові колективи на "антимайдани" та мітинги на підтримку правлячого курсу. До участі у подібних акціях масово залучають бюджетників, шахтарів державних вугільних підприємств. Аналогічні збори відбуваються і на приватних заводах, чия продукція орієнтована перш за все на російський ринок.

Один з таких показових заходів днями відбувся і на донецькому заводі холодильників "Норд", який належить відомому регіоналу Валентину Ландику. Цей депутат Верховної Ради від Партії регіонів виступає проти підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Відповідним чином він налаштував і колектив свого підприємства.

"Навіщо мені європейські стандарти і їхні товари, якщо я залишуся без заробітної плати? Ви знаєте, скільки людей вже було звільнено через те, що ми не можемо продати свою продукцію?", - обурено запитала в спілкуванні з Deutsche Welle одна з працівниць підприємства. Її колега по цеху такої ж думки. "У нас в колективі більшість людей проти євроінтеграції. Наскільки вони за президента - мені важко сказати. Ми всі, і я в тому числі, дуже раділи, коли його обрали. Але особисто я на сьогодні дуже сильно розчарована. Нас вже попередили, що у січні ми не будемо працювати. Когось звільняють, когось відправляють в безоплатні відпустку - немає збуту. Болить душа за підприємство, оскільки вкладаємо усі сили. Але які гроші потребує модернізація - це нам не відомо", - каже співробітниця "Норду".

На захист власних прав не виходять

Тим часом виробництво на підприємствах із застарілим обладнанням продовжує скорочуватися. За останніми даними головного управління статистики, промислове виробництво в області за січень - листопад 2013 року скоротилося на 6,9, а в машино будуванні на 20 відсотків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Проблеми української економіки – не в ЄС чи Росії, а в самій Україні, зауважив у розмові з Deutsche Welle голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів Олександр Кендюхов. Він вказує на відповідальність власників підприємств. "За роки свого існування той же "Норд" міг провести модернізацію, яка б дозволяла випускати продукцію на рівні світових стандартів і розраховувати на різні ринки. Тоді б не довелося влаштовувати мітинги і займатися політиканством", - каже Кендюхов.

Партія регіонів активно використовує трудові колективи підприємств Донеччини на противагу Євромайданам. І вже важко визначити, де щира підтримка людьми політики президента, а де банальне використання адмінресурсу, зазначають експерти, коментуючи ситуацію навколо провладних мітингів в Донецьку.

Політолог Олександр Клюжев говорить про "деградацію робочого класу". "Колективи відсталих підприємств масово мітингують, нахвалюючи владу. Інша картина, коли за ініціативи власника люди втрачають роботу: ані мітингів, ані хоч найменших спроб відстояти свої права. Навіть за радянських часів, коли також була єдина вертикаль влади, голос трудових колективів в Донбасі був набагато соліднішим, якщо це стосувалося трудових прав", - констатує політолог.

Стереотипи перемогли?

Настрої на Донбасі неоднорідні, зазначає голова обласного відділення Комітету виборців України Сергій Ткаченко. "Не всі громадяни хочуть в Європу, але всі хочуть змін. Люди відчувають, що їм погано. Утім не вірять, що своєю активністю можуть змінити ситуацію", - вважає представник комітету виборців. На думку Ткаченка, люди на Донбасі керуються не власною думкою, а тим, що каже їм керівник підприємства та місцеві посадовці.

"Використовуються одні й ті ж самі стереотипи і нові інструменти інформації, так звані "меми". Приміром, "ми працюємо, вони страйкують" і таке інше. Ці "інформаційні віруси" передаються через канали інформації в трудові колективи", - каже Ткаченко. В інформаційному плані в роботі з населенням по суті нічого не змінилося, вважає експерт.

Коли в перші дні Євромайдану від несподіваного і ніким неочікуваного розвитку подій постала якась інформаційна пауза, можна було відчути, що і настрої людей могли похитнутися. І от як раз організація мітингів і стала чітким сигналом для тих, хто втратив опору: "Нікому не панікувати. Нічого не міняється. Влада залишається на своєму місці". І це подіяло. Шаблони і стереотипи перемогли", - вважає Ткаченко.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.